• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Nauka programowania w C++] Zbiór zadań dla początkujących. [ankieta]

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+10 głosów
2,241 wizyt
pytanie zadane 6 marca 2016 w C i C++ przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
edycja 6 marca 2016 przez Marcin_N_97
Witam!

Jako, że udało mi się już przejść przez trud (i wielką przyjemność) poznania podstaw programowania w jeżyku C++ zobaczyłem w swoją przeszłość i zastanowiłem się jak pomóc osobą, które dopiero będą chciały zacząć się w to bawić. Największym dla mnie problemem było znalezienie sobie odpowiednich zadań. Zadania z książek typu Język C++ Szkołą Programowania w większości był za proste, zadania ze SPOJa rozwijają bardziej myśli i pokazują różne algorytmy, a nie składnię i najlepszy sposób używanie tego pięknego języka. W kursie Pana Mirosława też były fajne zadania, ale czułem niedosyt - szczególnie w pierwszych lekcjach. Dlatego teraz, aby ułatwić drogę kolejnym programistom chciałbym razem z Wami, drodzy forumowicze, ułożyć listę zadań, z różnych tematów oraz ich połączenia, które warto zrobić, aby przetrenować swoje umiejętności. Gdy ułożymy razem taką listę spróbuję w wolny czasie ładnie ją opracować z wskazówkami, potrzebną wiedzą itd. Na początek chciałbym się skupić na tym prostszym C++, czyli nie wchodzić w obiektowego. Jeżeli uważacie, że moja inicjatywa jest bezsensowna lub jest coś podobnego to przepraszam i usunę post, łączę pozdrowienia. ;)

Tutaj będzie zamieszczona lista, którą będę edytował w miarę regularnie, czekam na Wasze propozycje:

1. Hello World.

Czy warto stworzyć listę obowiązkowych zadań z opracowaniem dla nowych początkujących?
Możliwe odpowiedzi:
Oczywiście, że tak. (36 głosów, 92%)
Raczej tak. (1 głos, 3%)
Nie wiem, ale pomogę. (1 głos, 3%)
Raczej nie. (0 głosów)
To jest zbędne. (1 głos, 3%)

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 marca 2016 przez wxnko Użytkownik (580 p.)
Nie zapominaj, że każdy inaczej się uczy. Ty mogłeś czuć niedosyt a inni nadmiar. Dobry pomysł z tymi zadaniami, jednakże nie zapominaj o tych, którzy wolą trudniejsze zadania do łatwego tematu niż łatwe zadania, które od razu wiadomo jak zrobić.
komentarz 6 marca 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
Dzięki za rade - spróbuję to jakoś podzielić by każdemu pasowało. Zachęcam do wstawiania swoich pomysłów odnośnie konretnych zadań i problemów.
+1 głos
odpowiedź 6 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Jestem za!

Tylko musisz poprawić niektóre słowa w twojej wypowiedzi, bo trochę się ciężko to czyta.

programistą - programistom

kolegą - kolegom
Okey!

Czekam z niecierpliwością na propozycje od Ciebie.
+1 głos
odpowiedź 7 marca 2016 przez Erwaze Nowicjusz (160 p.)

Moim zdaniem, jest to świetny pomysł, gdyż sam szukałem czegoś takiego w celu weryfikacji mojej wiedzy. Czasami myśląc, że opanowałem dany rozdział książki, łapałem się na postoju przy zadaniu sformułowanym nietypowo, a wymagającym dosłownie podstaw.
Co do samoistnego zakopania się tego tematu, to faktycznie stworzenie prostej strony zawierającej zebrane zadania jest dobrym pomysłem. Ewentualnie "przypięcie tego tematu" lub podlinkowanie powinno załatwić problem.
W razie czego posiadam kilkadziesiąt tego typu ciekawie sformułowanych zadań  i chętnie się podzielę smiley

komentarz 7 marca 2016 przez Marcin_N_97 Stary wyjadacz (10,290 p.)
No to zapraszam do umieszczania ich tutaj! Cały czas czekam na propozycję oraz jakąkolwiek dyskusję odnośnie tych zadań ;)
0 głosów
odpowiedź 6 marca 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Imo to nie ma sensu - tematy znikają w czeluściach forum, a odkopywanie go co jakiś czas to średni pomysł. Najlepszym rozwiązaniem wg mnie to strona internetowa, gdzie takie zadania są podzielone ze względu na trudność.
Zamierzałem stworzyć do tego strone/bloga/film na youtube, może Pan Mirosław będzie chciał wstawić ;)

Podobne pytania

0 głosów
3 odpowiedzi 1,211 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 1,052 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 1,276 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2021 w SQL, bazy danych przez Misiek Mądrala (5,320 p.)

93,329 zapytań

142,323 odpowiedzi

322,400 komentarzy

62,664 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...