Witam!
Jako, że udało mi się już przejść przez trud (i wielką przyjemność) poznania podstaw programowania w jeżyku C++ zobaczyłem w swoją przeszłość i zastanowiłem się jak pomóc osobą, które dopiero będą chciały zacząć się w to bawić. Największym dla mnie problemem było znalezienie sobie odpowiednich zadań. Zadania z książek typu Język C++ Szkołą Programowania w większości był za proste, zadania ze SPOJa rozwijają bardziej myśli i pokazują różne algorytmy, a nie składnię i najlepszy sposób używanie tego pięknego języka. W kursie Pana Mirosława też były fajne zadania, ale czułem niedosyt - szczególnie w pierwszych lekcjach. Dlatego teraz, aby ułatwić drogę kolejnym programistom chciałbym razem z Wami, drodzy forumowicze, ułożyć listę zadań, z różnych tematów oraz ich połączenia, które warto zrobić, aby przetrenować swoje umiejętności. Gdy ułożymy razem taką listę spróbuję w wolny czasie ładnie ją opracować z wskazówkami, potrzebną wiedzą itd. Na początek chciałbym się skupić na tym prostszym C++, czyli nie wchodzić w obiektowego. Jeżeli uważacie, że moja inicjatywa jest bezsensowna lub jest coś podobnego to przepraszam i usunę post, łączę pozdrowienia. ;)
Tutaj będzie zamieszczona lista, którą będę edytował w miarę regularnie, czekam na Wasze propozycje:
1. Hello World.
Czy warto stworzyć listę obowiązkowych zadań z opracowaniem dla nowych początkujących?
Możliwe odpowiedzi:
Oczywiście, że tak. (36 głosów, 92%)
Nie wiem, ale pomogę. (1 głos, 3%)
To jest zbędne. (1 głos, 3%)