• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Uczenie się PHP.Praktyczne kodowanie.

Object Storage Arubacloud
0 głosów
390 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2016 w PHP przez Tail Nowicjusz (240 p.)
zamknięte 6 marca 2016 przez Tail

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak mogę się uczyć praktycznie PHP.

Otóż zrobiłem cały kurs SoloLearn PHP, jestem na 2 odcinku Pana Mirka Kurs PHP odc. 2: System logowania do strony. Sesja. Wstrzykiwanie SQL. Oglądam dany odcinek robię notatki- phi pff ale banał przecież to logika wszystko proste i banalne.

Później siadam do notepada++ i okazuje się że nie wiem jak napisać tagi php w sensie <?PHP ?> i tu jest niespodzianka bo jak robiłem kursy to wszystko było proste banalne i logiczne. A jak siadam sam ze sobą to nie umiem nic napisać.

Wnioskuje że przyczyną jest to iż jestem raczej osobą praktyczną nie teoretyczną, czyli książki swoje a ja i tak muszę sam to napisać i sprawdzić jak to działa, potestować, a co się stanie jak zmienię to a jak tamto.

 

Przechodząc do głównego pytania. Jakiem mogę robić projekty z zakresu PHP ? Odcinek 1 PHP jest bardzo prosty a odcinek 2 już zbyt skomplikowany. Myślę że musiałbym popisać trochę żeby sie w to wdrożyć tylko co pisać ?

komentarz zamknięcia: Satsfakcjonująca odpowiedź.

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 4 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
wybrane 6 marca 2016 przez Tail
 
Najlepsza

#1 Zmień notepad++ na IDE. Polecam z darmowych NetBeansa, jeżeli jesteś uczniem i masz mail w domenie edu/legitke to możesz ubiegać się o licencje roczną darmową u JetBrains na PHPStorma (the best IDE :3) IDE pomoże Ci w pisaniu kodu i pokaże różne błędy.

#2  Sprawdzaj czy wersja php na której pracujesz jest minimum 5.6 rekomendowane 7.0.

#3 Pracuj z manualem, jest to lepsze rozwiązanie niż uczyć się z kursów, phi.. niektóre kursy mogą uczyć złych praktyk, a Ty nawet o tym nie będziesz wiedział!

#4 Obecnie piszemy nasz własny kurs, bo w sieci są stare!  https://php-kurs.gitbooks.io/phpkurs/content/

#5 Zrób mój challange w ramach ćwiczeń z PHP. http://forum.pasja-informatyki.pl/17731/challenge-php-sprawdz-swoje-mozliwosci

Wnioskuje że przyczyną jest to iż jestem raczej osobą praktyczną nie teoretyczną, czyli książki swoje a ja i tak muszę sam to napisać i sprawdzić jak to działa, potestować, a co się stanie jak zmienię to a jak tamto.

Cóż, nic na to nie można poradzić. Po prostu musisz się nauczyć pracować z dokumentacją, a nie KURSAMI. To jedyny możliwy sposób. 

komentarz 4 marca 2016 przez Tail Nowicjusz (240 p.)

Cóż, nic na to nie można poradzić. Po prostu musisz się nauczyć pracować z dokumentacją, a nie KURSAMI. To jedyny możliwy sposób. 

Trochę bałem się uczyć tak na własną rękę bo kiedyś tak się uczyłem na studia C++ i skończyło się to tak że owszem umiałem "pisać" ale nie rozumiałem co piszę ważne że działa a projekt zaliczony na uczelni.

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam smiley

komentarz 4 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ja się uczyłem PHP na własną rękę i ciągle się uczę, ale pracuję z dokumentacją PHP jak i frameworków.
komentarz 5 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Jeżeli moja odpowiedź Cię satysfakcjonuje to mozesz dac naj i zamknij temat ^^

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 1,163 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2015 w C i C++ przez Grzyboo Nałogowiec (28,860 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 389 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2015 w HTML i CSS przez damenox Obywatel (1,400 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 729 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...