• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Uczenie się PHP.Praktyczne kodowanie.

0 głosów
489 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2016 w PHP przez Tail Nowicjusz (240 p.)
zamknięte 6 marca 2016 przez Tail

Witam.

Chciałbym się dowiedzieć jak mogę się uczyć praktycznie PHP.

Otóż zrobiłem cały kurs SoloLearn PHP, jestem na 2 odcinku Pana Mirka Kurs PHP odc. 2: System logowania do strony. Sesja. Wstrzykiwanie SQL. Oglądam dany odcinek robię notatki- phi pff ale banał przecież to logika wszystko proste i banalne.

Później siadam do notepada++ i okazuje się że nie wiem jak napisać tagi php w sensie <?PHP ?> i tu jest niespodzianka bo jak robiłem kursy to wszystko było proste banalne i logiczne. A jak siadam sam ze sobą to nie umiem nic napisać.

Wnioskuje że przyczyną jest to iż jestem raczej osobą praktyczną nie teoretyczną, czyli książki swoje a ja i tak muszę sam to napisać i sprawdzić jak to działa, potestować, a co się stanie jak zmienię to a jak tamto.

Przechodząc do głównego pytania. Jakiem mogę robić projekty z zakresu PHP ? Odcinek 1 PHP jest bardzo prosty a odcinek 2 już zbyt skomplikowany. Myślę że musiałbym popisać trochę żeby sie w to wdrożyć tylko co pisać ?

komentarz zamknięcia: Satsfakcjonująca odpowiedź.

1 odpowiedź

+3 głosów
odpowiedź 4 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
wybrane 6 marca 2016 przez Tail

Najlepsza

#1 Zmień notepad++ na IDE. Polecam z darmowych NetBeansa, jeżeli jesteś uczniem i masz mail w domenie edu/legitke to możesz ubiegać się o licencje roczną darmową u JetBrains na PHPStorma (the best IDE :3) IDE pomoże Ci w pisaniu kodu i pokaże różne błędy.

#2  Sprawdzaj czy wersja php na której pracujesz jest minimum 5.6 rekomendowane 7.0.

#3 Pracuj z manualem, jest to lepsze rozwiązanie niż uczyć się z kursów, phi.. niektóre kursy mogą uczyć złych praktyk, a Ty nawet o tym nie będziesz wiedział!

#4 Obecnie piszemy nasz własny kurs, bo w sieci są stare!  https://php-kurs.gitbooks.io/phpkurs/content/

#5 Zrób mój challange w ramach ćwiczeń z PHP. http://forum.pasja-informatyki.pl/17731/challenge-php-sprawdz-swoje-mozliwosci

Wnioskuje że przyczyną jest to iż jestem raczej osobą praktyczną nie teoretyczną, czyli książki swoje a ja i tak muszę sam to napisać i sprawdzić jak to działa, potestować, a co się stanie jak zmienię to a jak tamto.

Cóż, nic na to nie można poradzić. Po prostu musisz się nauczyć pracować z dokumentacją, a nie KURSAMI. To jedyny możliwy sposób. 

komentarz 4 marca 2016 przez Tail Nowicjusz (240 p.)

Cóż, nic na to nie można poradzić. Po prostu musisz się nauczyć pracować z dokumentacją, a nie KURSAMI. To jedyny możliwy sposób. 

Trochę bałem się uczyć tak na własną rękę bo kiedyś tak się uczyłem na studia C++ i skończyło się to tak że owszem umiałem "pisać" ale nie rozumiałem co piszę ważne że działa a projekt zaliczony na uczelni.

Dziękuje za odpowiedź i pozdrawiam smiley

komentarz 4 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Ja się uczyłem PHP na własną rękę i ciągle się uczę, ale pracuję z dokumentacją PHP jak i frameworków.
komentarz 5 marca 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Jeżeli moja odpowiedź Cię satysfakcjonuje to mozesz dac naj i zamknij temat ^^

Podobne pytania

+1 głos
4 odpowiedzi 1,641 wizyt
pytanie zadane 22 czerwca 2015 w C i C++ przez Grzyboo Nałogowiec (28,880 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 609 wizyt
pytanie zadane 14 listopada 2015 w HTML i CSS przez damenox Obywatel (1,400 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 1,034 wizyt

93,604 zapytań

142,529 odpowiedzi

322,996 komentarzy

63,090 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...