Jak wiadomo programistów można podzielić na wiele różnych sposobów. Są: backendowi lub frontendowi. Niskopoziomowi lub wysokopoziomowi. Webowi lub ci, którzy piszą programy. Ale dzisiaj, zainspirowany tym obrazkiem zdałem sobie sprawę z jeszcze jednego podziału. :P Postanowiłem więc sprawdzić, których jest więcej?
Głosujcie tutaj jaki styl pisania wybieracie.
W komentarzu możecie napisać jakieś uzasadnienie, aczkolwiek wcale nie trzeba. ;)
Wybieram rozwiązanie nr1(po lewo) ponieważ:
1. Mniej kodu
2. Nie odstaje klamra jak mam kilka linii kodu tylko wszystko ladnie jest pod soba. Denerwuje mnie jak jest coś luzem :D
3. W visualu jest tak, że moge zwinąć to co jest pomiędzy klamrami więc jak postawie od razu przy funkcji to sobie zwinę ładnie całość i wygląda to tak:
a nie
4. Bardziej przejrzyste.
Zawsze piszę tak:
if(condition) { statement1; statement2; }
Lubię kiedy nawias otwierający i zamykający są w tej samej kolumnie. Ułatwia to znacząco czytelność kodu, zwłaszcza przy zagnieżdżonych blokach i ewentualne wyszukiwanie brakujących/nadmiarowych klamerek. Jednak kiedy po If jest tylko jedna instrukcja piszę wszystko w jednej linii:
if(condition) { statement1; }
Po prawej, sam piszę w stylu jak po prawej. EDIT: źle, miało być po lewej :)
EDIT2: Zrobiłem zamieszanie, ponieważ w jednym linku jest tak a w innym inaczej, piszę tak:
funkcja (costam) { cos(); if (jakiswarunek) { //gjhgjgh } }
93,754 zapytań
142,715 odpowiedzi
323,363 komentarzy
63,350 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj
Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.