• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Java - Dodawanie klas

0 głosów
3,660 wizyt
pytanie zadane 3 marca 2016 w Java przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Witam.

Czy da się w javie w jednym pliku dać 2 klasy? Tzn jedną taką jak się nazywa klasa, a drugą np. prostokąt()?

Jeśli tak, to pokazałby ktoś przykładowy kod? Nie musi mieć żadnych składowych czy metod. Głównie chodzi mi o to, gdzie taką klasę zapisać?

Jeśli nie: jak taką klasę się importuje? java.util.Nazwa_klasy; ? Czy potrzebuje mieć public static void main(String[] args), skoro służy tylko do tworzenia obiektów?  

Wiem, że pytania mogą wydawać się głupie, ale dopiero przerobiłem kurs p. Zelenta z c++ obiektowego i zacząłem się (tak na prawdę, nie tak jak pół roku temu - wtedy nie rozumiałem podejścia obiektowego) uczyć Javy.

3 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 3 marca 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)
wybrane 3 marca 2016 przez Aisekai

Najlepsza

No tak, da się zrobić 2 klasy w jednym pliku (przynajmniej jedna z nich musi być publiczna). Możesz utworzyć plik powiedzmy Klasa.java. Tworzysz w niej wówczas publiczną klasę Klasa oraz jeżeli potrzebujesz to inne. I nie, importowanie klas znajdujących się w tym samym pakiecie nie jest konieczne.

#PS Funkcja main jest wymagana.

1
komentarz 3 marca 2016 przez ReksetoDev Gaduła (4,530 p.)
Zalezy.. Main wymagane jest przy programach wlasnych ale jesli ktos pisze dodatek do programu a program w api ma takie cus co mozna zextwndowac to wtedy main w odstawke ;)
komentarz 3 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Głównie nie wiem gdzie umieścić Klasę. Z tego co kojarzę, nazwa klasy powinna być taka jak jest nazwa pliku z klasą. Jak już dodamy 2 klasę, to ona będzie inna niż nazwa pliku.
public class Punkt
{
	public static void main(String[] args)
	{

}
}

public class Klasy 
{

public static void main(String[] args)
	{

}
}

"The Punkt must be defined in its own file" taki błąd mi wyświetla. Czyli muszę zrobić dodatkowy plik z klasą Punkt(), podpiąć plik i dopiero wtedy użyć klasy?

Przepraszam, ale te 2 pierwsze linie powinny być po za kodem
komentarz 3 marca 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)

No tak, ale autor napisał że jest początkujący, więc na jego poziomie taka funkcja main to wystarczająca wiedza :v

komentarz 3 marca 2016 przez Radfler VIP (101,030 p.)

Klasa Punkt nie powinna być public. Chyba, że zrobisz dodatkowy plik Punkt.java.

Dzięki! Tu był chyba mój błąd :)
0 głosów
odpowiedź 3 marca 2016 przez Bizkhit Użytkownik (980 p.)
Metoda main musi znajdować się w klasie, od której rozpocznie się działanie programu. W innych klasach jest to opcjonalne.
0 głosów
odpowiedź 3 marca 2016 przez Mikrokontroler xD Stary wyjadacz (13,500 p.)
Cześć

1. Tak
2. http://wklej.org/id/2036453/
3. Poczytaj o "Klasach wewnętrznych"
4.Tak pytania są głupie ponieważ sam możesz je sprawdzić w swoim IDE
4*. To nie znaczy że źle zrobiłeś zadając te pytania wręcz przeciwnie dobrze zrobiłeś.

Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 239 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2020 w Java przez Michał Wojtaś Obywatel (1,080 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 191 wizyt
pytanie zadane 20 maja 2019 w Java przez Roman1212 Początkujący (460 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 2,322 wizyt
pytanie zadane 13 stycznia 2018 w Java przez Kasia Nowicjusz (230 p.)

93,787 zapytań

142,750 odpowiedzi

323,421 komentarzy

63,392 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...