• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C++ problem lekcja 3

Object Storage Arubacloud
0 głosów
268 wizyt
pytanie zadane 2 marca 2016 w C i C++ przez Dvahan Nowicjusz (180 p.)

Witam.
 Mam taki problem iż rozpocząłem naukę języka C++ i CodeBlocks niepoprawnie wykrywa błąd. Przepisywałem cały kod od nowa, przeanalizowałem wszystko i nic.

 

#include <iostream>
#include <windows.h>
using namespace std;

int main()
{
    for (int i=-10; i>=0; i--)
    {
        sleep (1000);
        cout << i <<endl;
    }
    cout<<"BANG";

    return 0;
}

Program tylko pokazuje napis "BANG" i NIE pokazuje odliczania. Oprócz tego niepoprawnie wykrywa błąd w funkcji sleep.

Proszę o pomoc. Dzięki.

5 odpowiedzi

+4 głosów
odpowiedź 2 marca 2016 przez Dubgron Mądrala (5,620 p.)

Cały kod nie działa, ponieważ jest w nim seria błędów:

  1. Pętlę for napisałeś w taki sposób, że nigdy się nie wykona, ponieważ -10 nigdy nie będzie większa-równa od 0.
  2. Po drugie nawet jakby się wykonała to się nie skończy, ponieważ zamiast dodawać do zmiennej "i" wykonujesz odejmowanie,
  3. Ustawiając "i" na -10 i wyświetlając ją będziesz miał odliczanie od liczby ujemnej do zera. Nie wiem czy o to Ci chodziło.
  4. I po czwarte funkcje Sleep() piszemy wielką literą.

Mam nadzieję, że pomogłem. Powodzenia.

+2 głosów
odpowiedź 2 marca 2016 przez marioosu Dyskutant (9,260 p.)

int i=-10 (słownie: minus 10) -> pętla nigdy się nie wykona, bo 'i>=0'

0 głosów
odpowiedź 2 marca 2016 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)
Sleep wielką literą. Zamień znak w pętli for. I Inkrementuj.
0 głosów
odpowiedź 2 marca 2016 przez demmi Bywalec (2,990 p.)
Sleep z wielkiej litery oraz masz błąd w pętli. -10 jest zawsze mniejsze lub równe od zera.
0 głosów
odpowiedź 2 marca 2016 przez Matheyas Obywatel (1,520 p.)
Kurczę, dopiero się uczę programować, ale i tak szukam właśnie takich tematów jak ten. Wiecie, aby analizować czyjeś problemy (z zakresu początkujących). Ale zawsze ktoś musi odpowiedzieć w ciągu kilku minut, nawet nie zdarzę przeczytać. W każdym razie jest dobrze bo znajduję ów błędy :)

Podobne pytania

+1 głos
1 odpowiedź 4,932 wizyt
pytanie zadane 28 czerwca 2015 w C i C++ przez Maniti Obywatel (1,220 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 1,023 wizyt
pytanie zadane 9 listopada 2015 w C i C++ przez Evelek Nałogowiec (28,960 p.)
+2 głosów
3 odpowiedzi 265 wizyt
pytanie zadane 6 grudnia 2015 w C i C++ przez evelynn Nowicjusz (140 p.)

92,543 zapytań

141,387 odpowiedzi

319,500 komentarzy

61,929 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...