• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Od jakiego języka programowania rozpoczęliście swoją przygodę z kodowaniem? [ankieta]

Object Storage Arubacloud
+21 głosów
2,354 wizyt
pytanie zadane 19 kwietnia 2015 w Sprawy forum przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)
No właśnie - od jakiego języka programowania (lub opisowego) Wy rozpoczęliście przygodę z kodowaniem? :) Głosujemy klikając wybraną "kropkę" poniżej:
Możliwe odpowiedzi:
C (9 głosów, 3%)
C++ (104 głosów, 39%)
C# (5 głosów, 2%)
Skrypt konsoli cmd/bash (16 głosów, 6%)
Basic (5 głosów, 2%)
PHP (14 głosów, 5%)
Python (5 głosów, 2%)
JavaScript (0 głosów)
HTML/CSS (59 głosów, 22%)
Ruby (1 głos, 0%)
SQL (0 głosów)
Perl (0 głosów)
Pascal (34 głosów, 13%)
Assembler (2 głosów, 1%)
Lisp (0 głosów)
Java (8 głosów, 3%)
Logo (7 głosów, 3%)
Fortran (0 głosów)

27 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Zacząłem od C#, ale skryptowego, bo pierwsza styczność z programowaniem była w silniku do gier Unity. Potem wymyśliłem sobie postanowienie noworoczne, że nauczę się C++, no i właśnie wczoraj dokończyłem ostatni 11. odcinek OC++ (przy okazji to mam nadzieję, że będzie więcej ;)), więc można by powiedzieć, że pierwszym językiem PROGRAMOWANIA był C++. Potem się nauczyłem od Pana Zet HTML, CSS i JS, ale to już inna bajka ;)
1
komentarz 4 kwietnia 2016 przez KubenQPL Maniak (62,820 p.)
Odcinki Pana Zelenta choć dobre to jedynie podstawy c++ ;)
1
komentarz 4 kwietnia 2016 przez niezalogowany
A no oczywiście, są super, ale wiadomo, że to jednak niedużo o C++ ;) A tą odpowiedź napisałem rok temu, więc tymczasem się wiele o C++ nauczyłem ;)
+3 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Dragonet.17 Pasjonat (19,630 p.)
Pascal, to było w liceum, w ferie, kiedy musiałem uczyć się do sprawdzianu.
Bardzo mnie to wciągnęło :)
Natomiast, byłem zbyt "słaby", aby zrobić coś więcej i iść na specjalistyczne studia.
Uważam, że było to poparte stanem mojej obecnej informatycznej wiedzy i wpływem innych.

Natomiast po kilku latach, po obejrzeniu Pana tutorialu , ponownie mnie to wciągnęlo i już jako człowiek bardziej świadomy siebie i swoich możliwości, postanowiłem rzucić ówczesne studia i zacząć od nowa, ale już razem z programowaniem :)

Efektem tego wszystkiego, jest ogrom "zaległości" no,ale cóz trzeba działać :)

Pozdrawiam
+2 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Aress Mądrala (6,410 p.)
wiekszosc osob pewnie bedzie C/C++
na ktorejs uczelni zaczynaja od asemblera :)
komentarz 19 kwietnia 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)
Pod pewnymi względami jest to dobre, bo co prawda studenci mają ogromny problem na początku, to potem rozumieją bardzo dobrze inne języki.
komentarz 19 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
U mnie na uczelni głónie w assemblerze się koduje. :p
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Ehlert Ekspert (212,670 p.)

ZUT zaczyna od bash'a xD 

1
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Sneer Obywatel (1,080 p.)
Biorąc pod uwagę, że forum założył p. Mirosław Zelent, dziwne by było, gdyby pierwszy nie był C++ :)
komentarz 19 kwietnia 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
swoją drogą, to ten assembler wcale taki trudny nie jest, tylko ciężko wytłumaczyć pewne rzeczy, ale jak już się do tego dojdzie to się okaże, że to było piekielnie proste... ;>
komentarz 19 kwietnia 2015 przez hit02 Nałogowiec (33,970 p.)

Dokładnie. Trzeba też pamiętać, co trzeba sprawdzić zanim się coś ruszy, a czego w ogóle w Userland nie tykać. Na przykład nie kopiować wartości FS. cheeky

komentarz 20 kwietnia 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
ja się co prawda dopiero uczę Assemblera, ale od razu zauważyłem pewne rzeczy, których nie rozumiałem w jednym tutku, a lepiej mi wyjaśnili w drugim :D
komentarz 26 maja 2015 przez RemigiuszWaleska Obywatel (1,170 p.)
Wydaje mi się iż fakt że c++ ma najwięcej głosów nie ma większego związku z edukacją państwową; nie na wszystkich uczelniach zaczynasz od c++, na niektórych od basha, na innych od Delphi, z kolei w szkołach średnich (technikach informatycznych lub klasach z rozszerzoną informatyką) chyba zawsze od pascala.

Nie wiem czy to było w podstawie programowej czy inicjatywa nauczyciela lecz ja dla przykładu w gimnazjum na lekcjach uczyłem się korzystać z logo komeniusza; a to jest już jakaś forma programowania.

Wydaje mi się że wynik c++ bierze się z własnej niczym nie przymuszonej inicjatywy edukacji pasjonatów, a java i c++ to najpopularniejsze języki programowania, przy czym java nie jest polecana na start.
+2 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Wally Bywalec (2,840 p.)
Od języka PAWN - programowanie rozgrywki na nieoficjalnym serwerze do GTA SA jakim jest SA:MP (www.sa-mp.com), który mimo lat nadal się trzyma i w tej chwili gdy to piszę jest 50k graczy na 4.7k serwerach.
komentarz 19 kwietnia 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
ooo a ja już dawno nie grałem w gta sa na multi, bo myślałem, że nikt w to nie gra i nie chciało mi się pobierać... xD Teraz do tego wrócę! ;D
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Wally Bywalec (2,840 p.)
Teraz to są tworzone conajmniej dwa multi do GTA V nieoficjalne. Na MTA SA do gry sprzed 11 lat wycisneli 500% z niej. W multi można było robić shadery, własne textury i wieeeele innych. To co dopiero w GTA V.
komentarz 31 maja 2015 przez CHRZESCIJANIN Nowicjusz (100 p.)
GTA to jest brzydka gra.
+2 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Assembler jako pierwszy język??? Pozdrawiam :-)
1
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
No chyba nie myślałeś, że zerowy :D
1
komentarz 19 kwietnia 2015 przez niezalogowany

To może od razu w kodzie binarnym laugh

+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez marcin_w Gaduła (3,190 p.)
edycja 19 kwietnia 2015 przez marcin_w
Ja zacząłem programować w języku C, a potem był HTML,CSS itp. Nie zgłębiłem ich jeszcze tak jakbym tego chciał :)
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
bład komentarza ;p
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Pascal, c, c++, php, SQL, aktualnie(C#, java)

a assembler to zło ;D matko co tam się działo ^^
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Asembler to nie zło, ale cieżko go zrozumieć. Ale ja asma kocham :D Mogę robić wszystko co chce i nikt mi tego nie ograniczy :D
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Może i tak, ale po kilku latach można dostać bzika od patrzenia na system 0-1 kowy :)
komentarz 19 kwietnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Hehehe :) Ja tam to na razie lubię :)
komentarz 19 kwietnia 2015 przez jegor377 Stary wyjadacz (13,230 p.)
assembler nie jest taki trudny :> tylko ciężko tłumaczą moim zdaniem... :> ale najlepiej uczyć się z kilku źródeł na raz... :>
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Właściwie, to ja nie wiem :)

Sam zanim zdecydoałem się na określony język, "lizałem" każdego po trochu. Na przykład do C++ miałem 3 podejścia(dopiero trzecie owocne :D). Ale tak "na dobre" to zacząłem tworzyć proste programy i gierki w cmd(batch). Jest on prosty do opanowania i bardzo fajny, czasami używam go, do testowania zabezpieczeń na moich stronach internetowych - można w nim zrobić spamer, "maszynkę" do DOSowania, ogólnie bardzo dużo. Jest jednak wada - jest powolny. Ale teraz poznaję basha, może i w bashu coś takiego zrobię. A na drugi ogień poszedł C++. Polubiłem go dopiero dzięki Pana Poradnikom :) Tak teraz jestem na średnim poziomie(uczę się go z dużymi przerwami od stycznia 2014), ale jakoś mi idzie. Więc wybierałbym z tych 2 - batcha wcześniej zacząłem, ale nie jest on językiem programowania :)
+1 głos
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb Pasjonat (18,630 p.)
edycja 19 kwietnia 2015 przez Pan Kulomb
Chciałem zaznaczyć C++, ale wcześniej znałem już LOGO. Tylko, że wtedy nie wiedziałem co to prawdziwe programowanie. Ale chodzi o zerowy czy pierwszy język?
+1 głos
odpowiedź 31 maja 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

O dziwo swą przygodę zacząłem od PHP, nie JS, w którym obecnie się specjalizuję. Wszystko zaczęło się od książki "PHP i MySQL. Tworzenie stron WWW. Vademecum profesjonalisty", wyd. 3 http://helion.pl/ksiazki/php-i-mysql-tworzenie-stron-www-vademecum-profesjonalisty-wydanie-czwarte-luke-welling-laura-thomson,phms4v.htm Dzisiaj bym już tej książki nikomu nie polecił ;) Ale dzięki niej wrosłem w ten świat.

Obiektowego PHP uczyłem się już na pierwszym większym projekcie, który jednak nie wyszedł poza localhosta. Naskrobałem sobie mały portal społecznościowy - z modułem filmików (ah, te zabawy z ffmpeg ;)). Wówczas też musiałem się zapoznać z JS, żeby nieco "ożywić" tę stronę. No i tak wsiąkłem w świat tego obiektowo-funkcyjnego języka…

Teraz znów wróciłem do PHP, żeby w końcu zrobić w nim sensowny projekt (oczywiście zdążył się już zahibernować…), ale strasznie brakuje mi asynchroniczności JS… ;) Dlatego z zaciekawieniem patrzę na Go i jego goroutines.

+1 głos
odpowiedź 29 sierpnia 2015 przez Crash182 Gaduła (3,600 p.)
Tak naprawde to ucze sie kilku na raz, idea wszystkich taka sama wiec napewno to nie zaszkodzi, a jakos nie moge sie zdecydowac konkretnie na jeden. PHP/C++ te jakos najbardziej do mnie przemawiaja, JAVA mnie jakos przeraza (chyba przez zle wspomnienia ze studiow) ;] narazie wiec trzymam sie jezykow ktorych uczy Pan Miroslaw gdyz jego tlumaczenie wchodzi mi do glowy jak nikogo innego, pozdrawiam wszystkich koderow!
+1 głos
odpowiedź 31 października 2015 przez darekj19 Użytkownik (910 p.)
Zacząłem nauke programowania od C++ .
+1 głos
odpowiedź 4 kwietnia 2016 przez niezalogowany
Ja HTML/CSS, ale jak trafiłam na Pana kanał to C++
0 głosów
odpowiedź 19 kwietnia 2015 przez Nondzu Obywatel (1,910 p.)
A ja zaczynałem od ASM programując uC rodziny 8051 i jak szybko zacząłem tak szybko skończyłem hehe ;)

Później C też na 8051 i skonczyło się na miganiu diodami, następnie już konkretnie uczyłem się języka C na uC AVR, a na PC dopiero C++ dzięki poradnikom Mirka i C# dla szybkiego stworzenia potrzebnej aplikacji :) Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 17 maja 2015 przez niezalogowany
Jak byłem mniejszy to w domu leżała książeczka asembler od podstaw po tacie, czytałem ja z 5 razy,  czasem czegoś nie zrozumiałem, ale udawało mi sie cos w miarę sensownego przekodzić , m.in tak to sie zaczęło
0 głosów
odpowiedź 17 maja 2015 przez Strategiusz Dyskutant (9,220 p.)
edycja 17 maja 2015 przez Strategiusz
Logo, Pascal, C, C++ (ale nie zrozumiałem obiektowości i wskaźników), Java (i dopiero zacząłem rozumieć trochę C++), Brainfuck (XD), Python (jeszcze bardziej zacząłem rozumieć C++), C# (jako wymóg engine'u Unity, wg mnie C# to taka Java + bajery z Pythona (delegaty, properties)).

Najgorzej wspominam naukę C++ na początku. Nie było chyba wtedy tyle kursów w sieci, nie wiem nawet czy miałem wtedy w ogóle sieć, i nie miałem dużego doświadczenia z programowaniem, więc wszystko wydawało mi się bezsensowne. Do tego wieczne problemy z jakimiś różnymi standardami kompilatorów (borlandowskimi funkcjami).
0 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez NeroTestero Gaduła (3,240 p.)
Swoją przygode rozpocząłem od .Lua której nie ma na liście. Później oczywiście C++ :D
0 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez shadou102 Pasjonat (21,630 p.)
W technikum program tak był ułożony, że naukę programowania zacząłem od Pascala. Kolejne lata to był c++ strukturalny później obiektowy, a na sam koniec "liźnięcie" Javy. Na studiach znowu c++. Trochę assemblera no i jako opcjonalne przedmioty javascript(było tak mało godzin, że szkoda gadać) i PHP. Na systemach jakieś mini programy w Basicu pod Atmege8. Ponieważ, moją specjalizacją jest administracja siecią to programowania mam znaczmnie mniej. Ale w ramach mojego samorozwoju i slight edge ucze się HTML i CSS, później mam zamiar poszerzyć wiedze Javascript oraz PHP.
0 głosów
odpowiedź 26 maja 2015 przez Piotr Królak Obywatel (1,950 p.)
Jeżeli chodzi o c/c++ to moim zdaniem lepiej zacząćod c++, na studiach uczyli mnie c i to nie było nic przyjemnego, bynajmniej w porownaniu do c++ ten ma o wiele łatwiejszą składnie wejścia wyjścia, może nie jest to jakoś bardzo skomplikowanee ale zawsze to jest do nauczenia wiele składników wyjścia np %d,%f itd. przy c++ składnia jest identyczna(ify pętle switche itd) ale do wprowadzenia albo wypisania wystarczy urzyć cin albo cout ;) bez zapisywania typów zmiennych.
0 głosów
odpowiedź 31 maja 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
Html i css jako jezyki programowania hmm
komentarz 31 maja 2015 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Są Turing complete: http://lemire.me/blog/archives/2011/03/08/breaking-news-htmlcss-is-turing-complete/ więc da się w nich programować ;)
komentarz 31 maja 2015 przez Mizukage Pasjonat (21,750 p.)
No to zostalem programista, fajnie ;)

Podobne pytania

+1 głos
13 odpowiedzi 1,633 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 437 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 360 wizyt

92,565 zapytań

141,416 odpowiedzi

319,599 komentarzy

61,950 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...