• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed Jak opanować Język Angielski ?

VPS Starter Arubacloud
+50 głosów
9,148 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Pan Programista Obywatel (1,040 p.)
zamknięte 2 lutego 2021 przez ScriptyChris

Witam Koderską Społeczność

Pytanie rozwojowe. Jakie macie sposoby na naukę Angielskiego. Mam na myśli rozwój mowy, słuchu, zrozumienia czytanego tekstu oraz opanowania czasów!

Największą moją prośbą jest wskazanie odpowiednich metod do nauki!

 

 

 

komentarz zamknięcia: Temat wyczerpany, a przyciąga spam
1
komentarz 23 lutego 2018 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

* język angielski

* języka angielskiego

(z małej litery)

53 odpowiedzi

+38 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez mwisniewski Obywatel (1,240 p.)
wybrane 25 kwietnia 2016 przez Pan Programista
 
Najlepsza

Witam

Mowa: polecam program Skype, mówić z odpowiednim akcentem nauczyłem się głównie dzięki randomowym ludziom z internetu, z którymi rozmawiałem o sobie i o nich.

Słuch: może to zabrzmieć śmiesznie, ale moja nauczycielka języka angielskiego w szkole powiedziała, że najlepszym sposobem na zaprzyjaźnienie się z językiem angielskim jest oglądanie bajek po angielsku. I miała rację, po obejrzeniu serii bajek kształcących młode brytyjskie dzieci rozumiem bardzo dużo słów.

Zrozumienie tekstu: po prostu czytaj artykuły o rzeczach, które Cię interesują z otwartym tłumaczem. Nie rozumiesz czegoś - sprawdzasz.

Opanowanie czasu: czas masz, po prostu nie potrafisz go zasgospodarować, odrzuć rzeczy niepotrzebne, jak przeglądanie tablicy na facebook'u, gierki itp. i zacznij myśleć o przyszłości. Twoją motywacją mogą być oferty pracy, w każdej znajdziesz dopiskę, że wymagany przynajmniej zaawansowany poziom języka angielskiego.

Metodykę mniej więcej przedstawiłem powyżej. Dopowiem jeszcze, że wspaniałym projektem jest 1000-slow.pl, korzystałem z tego i jak najbardziej na +.

Na YouTubie masz pełno kursów języka angielskiego, pamiętaj, że najważniejsza jest wytrwałość. W jeden dzień nie nauczysz się perfekcyjnie języka angielskiego, ucząc się myśl o przyszłości.

Pozdrawiam, Miłosz

komentarz 13 kwietnia 2015 przez rubiikk Obywatel (1,900 p.)
Mógłbyś podpowiedzieć, które bajki masz na myśli? :P
komentarz 25 kwietnia 2015 przez mobile32 Nowicjusz (130 p.)
Dzięki Miłosz za ciekawą wypowiedź :)

Czy możesz polecić jakieś ciekawe strony z otwartym tłumaczem?
komentarz 23 marca 2016 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)

"Czy możesz polecić jakieś ciekawe strony z otwartym tłumaczem?"

Co?! :D

 

Ups, nie popatrzyłem na datę, ktoś temat odkopał. :)

2
komentarz 17 stycznia 2017 przez Kondzix16 Początkujący (470 p.)
coś mi się wydaje że chodziło mu o czasy angielskie gramatyczne XDDDD
komentarz 24 czerwca 2018 przez DODO Bywalec (2,950 p.)

@mobile32, chodzi o stronę z jakimś artykułem, a w kolejnej karcie masz otwarty tłumacz google 

 

https://translate.google.pl/

+39 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Valtuil Pasjonat (22,460 p.)
Ja korzystam z Duolingo. Jest darmowy i ma ładną przejrzystą aplikacje na telefon.

https://pl.duolingo.com/
komentarz 24 lipca 2015 przez Midro369 Nowicjusz (100 p.)
Fajna strona.
komentarz 12 sierpnia 2015 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

No i fajnie

 

stronka bardzo fajna ! :D 

komentarz 19 stycznia 2016 przez muddyman Nowicjusz (100 p.)
ja korzystam z nowej stronki i widzę szybkie postepy w mówieniu...

link : www.bellsenglishcourse.pl
komentarz 17 stycznia 2017 przez Kondzix16 Początkujący (470 p.)
jeszcze e-ang.pl
komentarz 2 lipca 2017 przez niezalogowany
Dzięki fajna stronka. Nie znałam jej.
+12 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez AwsD Użytkownik (920 p.)
Jeżeli chcesz opanować jakiś język najlepiej otocz się nim (np. Język Windowsa zmień na angielski).

Gram w różne gry i do komunikacji potrzebuję angielskiego. Jak nauczysz się podstaw, spróbuj się komunikować z innymi graczami w tym języku. Na początek fajnie jest w Counter-Strike GO. Proste zwroty, wymiana zdań, szybka komunikacja a czasami znajomości z obcokrajowcami. Nie mowie, że to tylko cs jest masa gier gdzie do gry potrzebna jest komunikacja. Warto grać w gry i się uczyć prawda?
+9 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Może zabrzmi dość kontrowersyjnie, ale olej na początku gramatyke. Ot, nie ucz się czasów itp, bezzsensowne zaprzątanie głowy. Jak małe dziecko uczy się rodzimego języka to zaczyna od "mama" , "tata", "papu" czy od "biernik", "dopełniacz", "anafora" ? Polecam kontakt z językiem oraz uczenie się na potęgę słówek. Zacznij od czytania prostych książek dla dzieci (polecam Small Soldier, porywająca fabuła :) ), szukania odpowiedzi na różnie problemy nie na polskich, lecz anglojęzycznych forach. Raz na jakiś czas przeczytanie gazety czy wiadomości. Gwarantuje że  nie musisz wiedzieć co to past simple czy past perfect żeby wiedzieć że zdanie odnosi się do przeszłości.

  Gramatyka powinna wejść gdy obsługuje się już pewnym obyciem. Jak nauczysz się przeczytać oryginalną wersję Henrego Portiera czy obejrzeć Winnie the Pooh (dobrze napisane?), to w każdej składniowej konstrukcji odnajdziesz sens. A skoro odnajdziesz sens, to automatycznie też zrozumienie. Bo jaki sens uczyć się bez zrozumienia :D
+8 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Dawid Sobieszczuk Mądrala (6,240 p.)
Czytałem o metodzie 1000 słów. Polega ona na nauce 1000 najcześciej używanych słów. Na początek powinno być okej. Później powinieneś słuchać, czytać, pisać, mówić w tym jezyku którego chesz się nauczyć.

Np. Oglądanie filmów  po angielsku z angielskimi napisami.

 

Czytałem też o metodzie w której wybieraz książke która cie wciągnie. I codzienie czytasz jedną strone tej książki. Oczywiście po angielsku. Zaznaczasz słowa których nie rozumiesz i tłumaczysz je.
+7 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez kryCHa Obywatel (1,960 p.)
Ja polecam otoczyć się językiem angielskim gdzie się tylko da, w telefonie, na komputerze itd. Mowy można się nauczyć oglądając angielskie filmy z polskimi napisami. Rozumienie tekstu, no cóż, możesz czytać angielskie artykuły z działu jaki cię interesuje, a jeżeli czegoś nie rozumiesz to słownik w dłoń ;). Czasów musisz się nauczyć i już, nie ma na to innego sposobu. Można się uczyć np. jednego czasu na tydzień. Po pewnym czasie będziesz rozumiał coraz więcej i więcej.

Dobre strony:

http://www.engvid.com/

http://www.ang.pl/gramatyka (świetnie zrobione czasy)

Powodzenia!
komentarz 19 stycznia 2016 przez muddyman Nowicjusz (100 p.)
tu jest spoko strona do nauki :

www.bellsenglishcourse.pl
+6 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez niezalogowany
A ja mam swoją teorię. Należy gdzie tylko możesz (zakładam, że jesteś pasjonatem informatyki) zmienić język na angielski, no i dodatkowo oglądać dużo np. na YouTube filmów w tym języku oraz czytać, dużo czytać. Efekty poznasz sam :)
+6 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez arkus Bywalec (2,160 p.)
Ja korzystam z czegoś w stylu Duolingo, tyle, że są tam nie tylko języki.

Kursy tworzone przez użytkowników, mnóstwo języków do uczenia się, duży wybór kursów. Jeżeli ktoś chce poćwiczyć swoją pamięć również znajdzie coś dla siebie, np. kurs ze stolicami krajów świata :)

http://www.memrise.com/

Również mają fajną aplikację mobilną, w dodatku tam można pobrać cały kurs offline, więc nie jest potrzebny później dostęp do internetu aby dalej się uczyć :)
komentarz 24 czerwca 2016 przez manjaro Nałogowiec (37,390 p.)
Również polecam memrise. Doulingo jest dobre do nauki słówek a memrise kładzie nacisk na całe zwroty, zdania, czasy.
+6 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez p(sychi)atryk Obywatel (1,110 p.)
Osobiście polecam Mateusza Grzesiaka, wpomnianego już w innym wątku. Bardzo zachęcająca i innowacyjna metoda nauki języków w ogóle. Grzesiak sam zna 8 języków, więc ma czym poprzeć swoje techniki, także proponuję samemu sprawidzić jego metody. https://www.youtube.com/watch?v=78FpZVVEpk8
+4 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez krecik1334 Maniak (58,390 p.)
Polecam duolingo.com , fajna strona do nauki od podstaw metodą slight-edge. Oprócz tego mając juz jakieś podstawy oglądaj kursy IT po angielsku na yt i staraj sie zrozumieć. Czytaj dokumentacje i szukaj słówek których nie znasz i sobie tłumacz. To naprawdę pomaga.
+4 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez thehespe Użytkownik (590 p.)
Tak, jak koledzy (i koleżanki?) wyżej. Otocz się językiem. Ja ze swojej strony polecam podcasty ze względu na to, że i języka się poduczysz i się dowiesz czegoś ciekawego.
1. Angielski ogólny: https://www.diki.pl/podcasts/channel/7-English_as_a_Second_Language_Podcast.html (głównie seria English Cafe, poziom B1 - B2)

2. Tutaj bardziej technicze. Nie mogę polecić z własnego doświadczenia, bo niestety jeszcze nie słuchałem, ale słyszałem wiele dobrego i za niedługo się zabiorę: https://www.diki.pl/podcasts/channel/1-Leo_Laporte_-_The_Tech_Guy.html

 

Do tego czytać jakieś atykuły i wypisywać słówka, których się nie zna, robić z nich jakieś bazy danych i systematycznie wracać, powtarzać. (więc za atykuły dochodą nam słówka i gramatyka) Do tego polecam również czystać na głos. Bo to, że rozumiemy o czym czytamy(atykuły), czy co słyszymy (podcasty, wiadomości), nie znaczy, że będziemy umieć powtórzyć. Co z tego, że zrozumiemy, że ktoś nas zapyta jak dojść na Rynek Główny, skoro nie będziemy umieli odpowiedzieć, żeby isć 500m prosto, a następnie skręcić w prawo? ;) No i wiadomo, że do tego dochodzi regularność. Na przykład słuchać jednego podcastu i przerabiać jeden artykuł dziennie, albo np. jeden artykuł na 3 dni, w zależności od stopnia zaawansowania i ilości czasu. Do tego np. uczyć się 5 nowych słówek dziennie. Ktoś powie - niewiele. No ale policzmy: 5 x 30 = 150 nowych słówek w miesiącu, w ciągu roku 1800. Także po roku czasu jesteśmy w stanie zrozumieć 95% rozmów prowadzonych w języku angielskim i do tego sami jesteśmy w stanie taką rozmowę prowadzić. Tylko jeszcze raz: systematyczność, systematyczność i systematyczność. Uczyć się tych 5 słówek dziennie, a nie stwierdzić: "A, jutro się nauczę 10", albo "A, przez weekend nauczę się 35". Wierz mi, nie nauczys się. Codziennie po 3, 5 słówek i to będzie bardzo dużo. :)
+4 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez niezalogowany
Biegle mówie po angielsku, a dobrze po hiszpańsku i rosyjsku z czego te dwa ostatnie nauczyłem się sam. Znam również podstawy niemieckiego.

 

Jeśli zaczynasz od zera to naucz się tylko jak odmieniać poprawnie czasownik i jakieś podstawowe czasy byś wiedział jak sklecić zdanie. Potem od razu szukaj ludzi chętnych do wymiany językowej(a zdziwisz się ilu ludzi zza granicy chce nauczyć się polskiego :) ). Systematycznie powiększaj swoją wiedzę gramatyczną bo jak napiszesz:

"I do homework tomorrow" - to anglik Cię zrozumie, ale jakbyś poprawnie gramatycznie napisał to osoba będzie bardziej chętna do rozmowy. Z takich serwisów polecam interpals.net . Poznałem tam mnóstwo ludzi z całego świata i paru z nich mnie odwiedziło a ja ich.

 

Pozdrawiam i życzę powodzenia
+4 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Matt Sochi Obywatel (1,930 p.)

Podam ci prostą receptę. Słuchaj Brytyjskich stacji radiowych, typu BBC News. Jest aplikacja "TuneIn" na GoogleSklep. Słuchaj Brytyjskich! audycji w wolnym czasie, a język do głowy sam ci się wbije. Nie mam na myśli abyś się nie uczył angielskiego, ale oswoisz się z językiem i gdy będziesz chciał na sprawdzianie coś napisać albo coś powiedzieć, to sam będziesz czuł, że to co naisałeś jest nie tak i trzeba poprawić, albo składnia twojej mowy będzie lepsza.

Pamiętaj! Jeżeli rozmawiasz z kimś po angielsku to nie wstydź się błędów. Tak na serio to anglik nie przykuje większej uwagi do tego, bo będzie wiedział o co ci chodzi.

+4 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Black hunter Użytkownik (500 p.)
staraj się "myśleć" po angielsku podczas kontaktu z językiem (ksiązki, filmy, gazety, artykuły). zawsze staram się tak robić i doszło pare razy do sytuacji gdzie na sprawdzianie wiedziałem coś ale nie potrafiłem wyjaśnić na podstawie jakiej reguły to wiem, po prostu tak brzmiało to w moim odczuciu najsensowniej
+4 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez qvo Obywatel (1,670 p.)
A ja polecam obejrzeć jakiś swój ulubiony serial/film bez lektora z angielskimi napisami. W zależności ile masz czasu, oglądać kilka takich filmów tygodniowo. Świetny sposób, bo uczysz się słów i slangu powszechnie używanego w danym kraju. No i doskonale można łączyć przyjemne z pożytecznym :)
+3 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez Szymon Giza Obywatel (1,580 p.)

Według mnie najlepiej to wkuwać słówka. I powtarzać laugh

komentarz 5 kwietnia 2015 przez Pan Programista Obywatel (1,040 p.)
A słuch i mowa ?
komentarz 5 kwietnia 2015 przez Szymon Giza Obywatel (1,580 p.)

Sory...

Nie przeczytałem pytania bo szybko chciałem odpowiedzieć laugh

Sam tytuł przeczytałem.

+3 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez sko Użytkownik (500 p.)
Poszukaj sobie dobrego lektora od metody Callana. Do tego testy z gramatyki, filmy, czytanie interesujących Cię rzeczy w języku ang. Ogólnie praktyka, praktyka i praktyka...
+3 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)

Oglądaj filmy, seriale (choć najlepiej zaczać od kreskówek jeśli nie czujesz się na siłach) po angielsku na początku z napisami, a później bez. Gdzie? A no Ororo.tv jest do tego najlepsze. Można połączyć przyjemne z pożytecznym, ot co.

komentarz 5 kwietnia 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)
Warto jednak wspomnieć, że serwis wymaga wykupienia abonamentu. Oglądać można jedynie 30 minut filmu na 24h - bez abonamentu. Oczywiście strona nigdzie o tym nie informuje, więc warto wiedzieć zanim całą rodziną rozsiadziemy się do seansu, a potem będzie zawiedzenie.
komentarz 6 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Po założeniu konta można spokojnie oglądać tyle ile się chce, jedynie jest ograniczenie do tłumaczenia słówek, jest ustawiony jakiś limit. Co prawda nie wchodziłem już jakiś czas, więc mogło się coś zmienić. Jak będę miał okazję to sobie sprawdzę, ale nie wydaje mi się aby wprowadzili takie ograniczenia, z miesiąc temu nie zauważyłem. ;)
komentarz 6 kwietnia 2015 przez Sebastian Fojcik Nałogowiec (43,020 p.)

Bez zalogowania po 30 minutach wyświetlił się napis, że aby wyłączyć limity należy się zalogować i wykupić abonament. Jeśli sprawdzisz, to proszę napisz tutaj :)

+3 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez DL TD Nałogowiec (36,710 p.)
Polecam otoczyć się tym językiem. Mam na myśli zmianę języku w komputerze na angielski itp. Mi bardzo pomaga ;)
+3 głosów
odpowiedź 6 kwietnia 2015 przez zirael [PL] Mądrala (5,200 p.)
Tak od siebie dodam stronę http://angielskie-slowka.pl/ , proponują ciekawe metody powtórek na które warto zwrócić szczególną uwagę. Najważniejsze to prowadzenie konwersacji, umiejętność łatwego wyrażania swoich myśli (czyli słownictwo). W mowie potocznej najczęściej korzystamy z 3 czasów przeszłego, teraźniejszego i przyszłego, dokładniejsza nauka gramatyki są na poziomie komunikacji potoczniej często zwyczajnie bywa nieprzydatna.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 591 wizyt
0 głosów
4 odpowiedzi 678 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2017 w C i C++ przez admaj1212 Początkujący (320 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...