• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Obramowanie tabeli

0 głosów
345 wizyt
pytanie zadane 29 lutego 2016 w HTML i CSS przez pulpet112 Użytkownik (760 p.)
Hej!

Potrzebuję sformatowac prosciutka tabele za pomoca CSS. Problem polega na tym ze zewnetrzne obramowanie musi byc inne niz te wewnetrzne linie. W CSS robie sobie pewien rodzaj lini dla "td" oraz inny rodzaj lini dla calosci czyli "table". oczywiscie mam tez tam ustawiony "border-collapse:collapse".

I teraz chodzi o to, zeby formatowanie dla 'table' bylo tak jakby wazniejsze od formatowania dla 'td' tak aby 'td' nie przyslanialo mi 'table'. Dodam tylko, ze wszystko robie w osobnym pliku a przede wszystkim  'td' dlatego zgodnie z hierarchia, to formatowanie bedzie mi wszystko przyslaniac

Wiem ze moge nadac dolnym komorka tabeli klasy i sformatowac border-bottom tak jak chce ale poszukuje bardziej uniwersalnego sposobu.

Da sie cos z tym zrobic?

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 29 lutego 2016 przez Comandeer Guru (607,960 p.)

Tak, odejść od border-collapse: collapse na rzecz border-collapse: separate i ustawić wszystkiemu bordery osobno. Tak jest najsensowniej – niestety.

komentarz 29 lutego 2016 przez pulpet112 Użytkownik (760 p.)
oo kurde to bieda no ale jak faktycznie nie ma innego wyjscia no to trudno. dzieki

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 1,497 wizyt
pytanie zadane 2 sierpnia 2017 w HTML i CSS przez kevin Mądrala (5,010 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 1,175 wizyt
pytanie zadane 31 stycznia 2019 w HTML i CSS przez Meps Nowicjusz (170 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 908 wizyt
pytanie zadane 5 grudnia 2020 w HTML i CSS przez Mateusz123987 Nowicjusz (150 p.)

93,731 zapytań

142,669 odpowiedzi

323,286 komentarzy

63,291 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...