• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kompilacja programu z poziomu konsoli na Windowsie :)

VPS Starter Arubacloud
+5 głosów
17,970 wizyt
pytanie zadane 5 kwietnia 2015 w C i C++ przez Kabiszon Użytkownik (890 p.)
Witam !

Z tego co wiem istnieje możliwość kompilacji i uruchomienia swojego programu napisanego na przykład w C++ z "poziomu" konsoli na Windowsie. Czy ktoś z was wie jak można tego dokonać ? ;P Wiem tylko tyle ,że aby przejść do pulpitu w konsoli trzeba wpisać komendę "cd Desktop" a później już nie mam pojęcia co wpisać aby skompilować a następnie uruchomić nasz program... Z góry dzięki za odpowiedź.

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
wybrane 5 kwietnia 2015 przez Kabiszon
 
Najlepsza

Będąc już w naszym folderze w którym mamy swój „kochany” program możemy skompilować go za pomocą polecenia: g++ nazwa_pliku.cpp

Utworzy się plik wykonywalny o nazwie a.exe który możemy już odpalić ;) Jeśli chcemy nazwać swój plik wykonywalny inaczej piszemy w konsoli: g++ -o nazwa_pliku_wykonywalnego nazwa_pliku_źródłowego.cpp.

Uruchomisz pod konsolą poleceniem ./ nazwa_pliku.exe

komentarz 5 kwietnia 2015 przez Kabiszon Użytkownik (890 p.)
Nie wiem czemu ale wyskakuje m taki błąd: 'g++' is not recognized as an internal or external command, operable program or batch file.

Poniższe kroki wykonję prawidłowo.
komentarz 5 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Kmputer->właściwości->zaawansowane ustawienia systemu->zmienne środowiskowe

przechodzisz do Path i dopisujesz np(zależy od Twojej lokalizacji): C:\Programy\MinGW\bin\
komentarz 5 kwietnia 2015 przez szmq Pasjonat (22,770 p.)
Jeżeli nie ogarniasz, to masz świetne wytłumaczenie tutaj:

 

http://home.agh.edu.pl/~danpoc/dydaktyka/Kompilator%20MinGW.pdf
komentarz 5 kwietnia 2015 przez Kabiszon Użytkownik (890 p.)
Ok, dzięki ;)
komentarz 5 kwietnia 2015 przez arkus Bywalec (2,160 p.)

Sprawdź czy masz dodany kompilator do zmiennej srodowiskowej PATH.

Wejdź w Start -> prawym przyciskiem myszy na Mój komputer - > Właściwości.

Po lewej w menu wybierz Zaawansowane ustawienia systemu. Następnie kliknij na przycisk na samym dole (u mnie Environment Variables).

Wybierz zmienną PATH, kliknij edytuj i sprawdź czy masz tam wpisane coś jak:

C:\MinGW\bin;

Jezeli nie, dopisz na końcu. Pamiętaj o średniku.

komentarz 5 kwietnia 2015 przez Kabiszon Użytkownik (890 p.)

Ehhh niestety przy próbie dopisania na końcu tego 

C:\MinGW\bin;

 

usunął mi się cały Path .... Szukałem w necie ale nie mogłem znaleźć co powinno tam  się znaleźć domyślnie. Ktoś z was może wie ?

komentarz 5 kwietnia 2015 przez arkus Bywalec (2,160 p.)

To zależy czego używasz :D Ja mam np. :

C:\Ruby21\bin;C:\Program Files (x86)\Java\jre7\bin;C:\Python27;C:\Python27\python.exe;C:\Python27\Scripts\;C:\Python27\Lib\site-packages\django\bin;C:\MinGW\bin;

 

komentarz 5 kwietnia 2015 przez Kabiszon Użytkownik (890 p.)
Wystarczyło że napisałem samo C:\MinGW\bin ... ;P
+2 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez arkus Bywalec (2,160 p.)

Upewnij się, że masz zainstalowany kompilator, np, MinGW.
Przejdź do folderu, gdzie masz plik źródłowy używając właśnie komendy cd.

Jeżeli nie chcesz przechodzić kolejno folderów, używając komendy cd możesz skopiować ścieżkę do folderu zawierającego plik i wpisać:

cd "C:\Users\TwojaNazwa\Desktop\Folder1\Folder2"

Jak znajdziesz się w folderze, gdzie masz plik, wpisz komendę:

 g++ nazwa_pliku.cpp

Domyślnie zostanie utworzony plik o nazwie a.exe.

Jeżeli chcesz zmienić nazwę pliku wyjściowego, wpisz:

g++ -o nazwa_mojego_programu nazwa_pliku.cpp

Jeżeli chciałbyś skompilować plik napisany w C, wpisz:

 gcc nazwa_pliku.c

 

Aby uruchomic program wystarczy wpisać jego nazwę, tzn. w przypadku gdy nie wpisałeś nazwy wyjściowego pliku, wpisz w konsoli a.exe . W przeciwnym przypadku - nazwa_programu.exe.

0 głosów
odpowiedź 5 kwietnia 2015 przez niezalogowany
A jeżeli chcesz plik.cpp wprowadzić do wiersza poleceń to zamiast pisania ścieżki bezwzględnej po prostu przenieś kursorem myszki plik.cpp do okna wiersza poleceń. Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 241 wizyt
pytanie zadane 22 listopada 2021 w Inne języki przez maxkolanko1998 Gaduła (3,210 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 839 wizyt
pytanie zadane 14 grudnia 2018 w PHP przez Misiek Mądrala (5,300 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 456 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...