• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ekstremalnie długie liczby całkowite

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
704 wizyt
pytanie zadane 27 lutego 2016 w C i C++ przez LordOfTheStrings Obywatel (1,610 p.)
edycja 27 lutego 2016 przez LordOfTheStrings

Witam wszystkich,

Zwracam się do was z bardzo elementarnym problemem. Chodzi o operowanie na 251 cyfrowej liczbie całkowitej. Rozwiązuje zadanie (https://zadania.oig.edu.pl/OIG/stored_files/pdfPreview/179596). Wydaje się ono proste, jednak mój program otrzymuje 50% punktów.

#include <iostream>

using namespace std;

unsigned long long int K;

int main()
{
    cin >> K;
    K = 3 * K + 8;
    cout << K;
    return 0;
}

Jestem pewien, że skrajne wartości po prostu nie mieszczą się w zmiennej. Czy ktoś mógłby pomóc mi rozwiązać mój problem?

5 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 27 lutego 2016 przez Colossus Mądrala (6,410 p.)
wybrane 18 lutego 2017 przez LordOfTheStrings

Najlepsza

Myślę, że ten link powinien pomóc: http://main.edu.pl/pl/user.phtml?op=lesson&n=32

komentarz 27 lutego 2016 przez LordOfTheStrings Obywatel (1,610 p.)
Oczywiście, takie rozwiązanie jest jednym z pierwszych nasuwających się na myśl, jednak w warunkach konkursowych, gdzie liczy się każda minuta, implementacja go może być dość trudna. Istnieje szybszy sposób?
komentarz 27 lutego 2016 przez Colossus Mądrala (6,410 p.)
Akurat to zadanie jest dosyć łatwe, ponieważ mnożysz jakąś dużą liczbę przez liczbę jednocyfrową, czyli 3, a potem dodajesz 8. Gorzej by było gdyby trzeba było pomnożyć przez dwu lub trzy-cyfrową :)
komentarz 27 lutego 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)

Oczywiście, takie rozwiązanie jest jednym z pierwszych nasuwających się na myśl, jednak w warunkach konkursowych, gdzie liczy się każda minuta, implementacja go może być dość trudna. Istnieje szybszy sposób?

Wiesz jak działa OIG, ale nie wiesz, że w C++/C nie masz dostępu do bibliotek z big numami ?Przy okazji sumowanie bignumów to jakieś 50-60lini. Jak ktoś takie coś już naklepał z 2 razy to będzie dla niego już 5-10min roboty. Gdzie na konkursie masz 2h i z 15min to jest w miarę szybko

0 głosów
odpowiedź 27 lutego 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Wrzuć tego PDF na google drive lub coś bo OIG odmawia dostępu. Z tego co napisałeś, to zadanie nie jest proste bo musisz stworzyć swój typ danych operujący na wielkich liczbach.
komentarz 28 lutego 2016 przez LordOfTheStrings Obywatel (1,610 p.)
0 głosów
odpowiedź 28 lutego 2016 przez criss Mędrzec (172,590 p.)

Temat bardzo dużych liczb całkowitych (vli - very large integers) przewijał sie przez forum już conajmniej kilka razy. Np. ostanio: http://forum.pasja-informatyki.pl/112219/czy-jest-wieksza-zmienna-niz-long-ong-int#a112269

Btw. ten link coś nie bardzo działczy

0 głosów
odpowiedź 28 lutego 2016 przez LordOfTheStrings Obywatel (1,610 p.)

Treść zadania wrzuciłem tutaj: https://www.dropbox.com/s/ibn7hnyt1zdzy12/kafelki.pdf?dl=0

Jak widać doprowadziłem to do postaci 3*k+8, z K+(√K-2)^2+(√K+2)^2. To pewnie było podstawą do rozwiązania tego zadania. W pierwotnej postaci implementacja była by bardzo trudna. Jednak drużynowe OIG rządzi się swoimi prawami. Jest do rozwiązania z 8 zadań, a niestety drużynę, którą udało mi się skrzyknąć stanowią, głównie uczestniczki w wieku do 14 lat, które dają nam 60% premii. Nie jestem też specjalistą od C++, skupiam się głównie na algorytmach. Piszę płynnie, jednak wyjadaczem bym siebie nie nazwał.

komentarz 28 lutego 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,870 p.)
Oj OIG jest praktycznie niczym do OI
komentarz 28 lutego 2016 przez LordOfTheStrings Obywatel (1,610 p.)
Poziom OI jest oczywiści nieporównywalnie wyższy. Zauważ też, że ty patrzysz na te zadania pewnie z perspektywy co najmniej szkoły średniej.
0 głosów
odpowiedź 28 lutego 2016 przez LordOfTheStrings Obywatel (1,610 p.)

Miałem chwilkę i napisałem to, tak jak radziliście. Poszło nawet szybciej niż myślałem i otrzymałem 100% punktów.

#include <iostream>
#include <string>

using namespace std;

string K, wynik;
short int reszta = 8, a, suma;
char cyfra, dopisanie;

int main()
{
    cin >> K;
    for(a = K.length()-1; a>=0; a--)
    {
        suma = static_cast<int>(K[a]-48) *3 + reszta;

if(suma >0)
        {
            reszta = (suma - (suma % 10))/10;
            suma = suma - reszta*10;
        }
        else
        {
            reszta = 0;
        }

dopisanie = static_cast<char>(suma%10+48);
        wynik = dopisanie + wynik;
    }

if(reszta>0)
    {
        dopisanie = static_cast<char>(reszta%10+48);
        wynik = dopisanie + wynik;
    }

cout << wynik;

return 0;
}

Największym problemem była konwersja int'ów na char'y i vice versa. Jeżeli, ktoś zna prostszy sposób lub ma pomysł na ulepszenie mojego kodu, pozostaje otwarty na sugestie. Bardzo wszystkim dziękuję.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 127 wizyt
pytanie zadane 20 kwietnia 2020 w PHP przez R[a]=d(ek); Mądrala (6,370 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 565 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 2,206 wizyt
pytanie zadane 29 maja 2015 w C i C++ przez Vytax248PL Nowicjusz (160 p.)

92,973 zapytań

141,937 odpowiedzi

321,174 komentarzy

62,301 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...