• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Strona internetowa + gra

–2 głosów
732 wizyt
pytanie zadane 25 lutego 2016 w Nasze projekty przez Kostek Nowicjusz (140 p.)
Witam

Chcę Was prosić o opinię co do mojej strony oraz porady jak ją ulepszyć. Stronę wykonałem całkowicie sam, jednak można zauważyć zmodyfikowane elementy z poradników Pana Zelenta, jak np. przyklejające się menu, czy galeria. Strona opiera się na html, css, js oraz nieco jquery. Pragnę jeszcze zaprosić Was do przetestowania gry którą stworzyłem. Opiera się ona na silniku RPG Maker VXAce na języku Ruby, wraz z autorskimi skryptami.

Strona: http://poyters.pl/

Gra: http://poyters.pl/KostekUrodziny.html

*Jeśli komuś na stronie wyświetlają się puste miejsca, proszę wyłączyć adblocka ;)

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 25 lutego 2016 przez LCPGM Obywatel (1,550 p.)
Szczerze, wszedłem na stronę i właściwie nic nie przeczytałem, bo strona mnie do tego nie zachęciła. Wygląd jak dla mnie okropny, popracuj mocno, nad różnymi kolorami. Jak dla mnie text powinien być w jakimś pojemniki z width ok. 1000px;, a menu po lewej. Musisz mocno porracować :D
komentarz 25 lutego 2016 przez Kostek Nowicjusz (140 p.)
edycja 25 lutego 2016 przez Kostek
Menu nie musi być na każdej stronie po lewej :< Teks jest w pojemniku, tylko o width 90% z marginesem i paddingiem, tak aby strona była responsywna
komentarz 25 lutego 2016 przez LCPGM Obywatel (1,550 p.)
Nic nie broni, żebyś zamienił te 1000px na procenty :D Wiem, że nie musi być, ale ludzie są do tego przyzwyczajeni. Według mnie robienie strony na cały ekran, którą się przewija w dół mija się z cele, czyta się ją okropnie :) Trochę cssa i będzie git :D
Mam na procentach by strona była responsywna
+1 głos
odpowiedź 25 lutego 2016 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Wygląd kwestia gustu. Co do kodu parę uwag:

- sporo błędów w html + brak outline https://validator.w3.org/nu/?showoutline=yes&doc=http%3A%2F%2Fpoyters.pl%2F

- skrypty dodaje się na końcu sekcji <body>

- menu powinno być robione na liście

- czy nie lepiej treść strony głównej umieścić w html zamiast wczytywać za pomocą skryptów? co jeśli ktoś ma wyłączony js?

- sticky menu chyba nie działa prawidłowo, bo występuje dziwny przeskok zamiast płynnie się przykleić

- <meta name="Description" content="Poyters! Twoja oaza w internetach!" /> - trochę słaby opis IMO

- brak responsywności
Treść strony głównej jest z JS, gdyż wczytywany jest najnowszy post z Bloga. Hmm... może dobrym rozwiązaniem będzie w przypadku wykrycia JS u użytkownika wyświetlić odpowiedni komunikat?

Jak to brak responsywności? U mnie strona się ładnie skaluje z ograniczeniem bodajże do 1000px. Sprawdzałem na telefonie, lapku 18cale i monitorze 26? cali, to wszystko się ładnie dopasowuje.

Przeskakujące menu już poprawiłem, teraz wszystko wyświetla się poprawnie.

0 głosów
odpowiedź 25 lutego 2016 przez Mateo Użytkownik (820 p.)
Koledzy już dużo powiedzieli więc może skupię się na kwestii mniej informatycznej. Jeśli chcesz prezentować swoje projekty, dane etc w internecie i być za nie docenianym, staraj się pisać te teksty może nie bardziej "profesjonalnie" ale z jako takim "szacunkiem". Nie wiem ile masz lat ale zapewne kiedyś taką stronką będziesz chciał zachęcić pracodawcę do zatrudnienia Cie w swojej firmie, podejrzewam, że jak zobaczy te wszystkie "iksdeki" i potoczny slang to szybko zamknie stronę. W moim mniemaniu taki rodzaj pisania powinien być ograniczony do przeróżnych czatów itp. a nie na stronie która patrząc nie patrząc nas reprezentuje. Wiem, że tekst łatwo zmienić, ale najlepiej od początku nabierać pewnych nawyków i według mojej subiektywnej opinii napisane teksty tak jak na Twojej stronie po prostu czyta się okropnie.
Strona ma być wesoła, dlatego chciałem uniknąć "korporacyjnego bełkotu", zbyt wielkiej powagi. Teksty starałem się pisać na luźno, aby i tak były odczytywanie, jednak zwrócę uwagę na to by nie korzystać z tego zbyt często.

Podobne pytania

–1 głos
3 odpowiedzi 878 wizyt
pytanie zadane 26 lipca 2016 w HTML i CSS przez Lopez Początkujący (460 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 2,966 wizyt
pytanie zadane 7 czerwca 2016 w PHP przez ashbone Użytkownik (520 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 710 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2016 w Offtop przez Karitto Użytkownik (610 p.)

93,599 zapytań

142,524 odpowiedzi

322,993 komentarzy

63,083 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...