• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jaką szkołę powinienem wybrać (woj. Lubuskie)

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
+1 głos
433 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Domekzcpp Początkujący (360 p.)

Dzień dobry,

Zastanawiam się nad wyborem szkoły ponad gimnazjalnej, myślę nad technikum informatycznym oraz nad liceum z profilem ang-inf albo mat-inf. Chciał bym abyście podali mi najlepsze (z najwyższym poziomem edukacyjnym) szkoły w okolicy woj. lubuskiego  może być też dalej  a najlepiej w Poznaniu. Mam jeszcze dość sporo czasu do pójścia do szkoły średniej więc możecie mi też podać co bym mógł się uczyć już teraz w domu :) 

Z góry dziękuje za udzielenie odpowiedzi ^_^

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 lutego 2016 przez kmieciak_m Mądrala (7,450 p.)
http://www.p-programowanie.pl/studia/przygotowanie-do-studiow-informatycznych/#more-707

Niech nie odstraszy Cię temat artykułu, bo mimo iż jest on poświęcony przygotowaniem do studiów informatycznych znajdziesz w nim porównanie liceum i technikum.
komentarz 23 lutego 2016 przez Domekzcpp Początkujący (360 p.)
Artykuł bardzo pomocny i ciekawy, ale nie wiesz gdzie można znaleść jakąś listę szkół tego typu jak napisałem w pytaniu ?
,ale nie ma żadnych liceów informatycznych ani technikum :/
0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)
Przejrzałem wszystkie linki i nie znalazłem ani jednego w którym ktoś podałby konkretną szkołę ;)
komentarz 23 lutego 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

myślę nad technikum informatycznym oraz nad liceum z profilem ang-inf albo mat-inf.

Dowiedź się dwóch rzeczy:

• czy chcesz iść w stronę Informatyki/Elektroniki
  • jakie przedmioty są w określonych klasach/profilach w szkołach, do których planujesz iść (może na stronach tych szkół znajdziesz przedmioty realizowane w danych klasach)

W zależności, która szkoła: Technikum czy Liceum, będzie miała więcej przedmiotów, które Ciebie interesują, to tam możesz iść.

możecie mi też podać co bym mógł się uczyć już teraz w domu 

To zależy co Cie interesuje, co chcesz robić w przyszłości?

0 głosów
odpowiedź 25 lutego 2016 przez T.Żurawski Początkujący (290 p.)

Cześć,

Ja jestem z Gorzowa Wlkp. i wyemigrowałem do Wrocławia. Jestem na 2 semestrze informatyki na wydziale elektroniki, z tego co wiem w Gorzowie jest Elektryk(http://zsegw.pl/) podobno trzyma poziom i podejrzewam że będziesz miał po nim podstawową wiedzę informatyczną, ale jeśli chcesz iść na studia to polecił bym solidne liceum o profilu matematycznym. Ja ukończyłem 3 LO o profilu mat-geo, ale miałem świetna nauczycielkę od fizyki i informatyki. Problem polega na tym że musisz mieć bardzo dobrze napisaną maturę z rozszerzonej matmy i informatyki/fizyki (http://rekrutacja.pwr.edu.pl/field-of-study/informatyka-i-stopnia-stacjonarne-wroclaw-wydzial-elektroniki/). Progi są wysokie (http://rekrutacja.pwr.edu.pl/rekrutacja-letnia/rekrutacja-krok-po-kroku/progi-punktowe/studia-stacjonarne-i-stopnia/), ale samo dostanie się nie gwarantuje sukcesu. Przez pierwszy rok ludzie odpadają przez analizę, algebrę, rachunki prawdopodobieństwa, matematykę dyskretną (Sama matma) oblewają również fizykę i miernictwo. Samo programowanie większości ludziom nie sprawia problemu, a nauka zaczyna się od podstaw(nie musisz posiadać wiedzy z technikum informatycznego).

Pozdrawiam

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 790 wizyt
pytanie zadane 6 września 2018 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez maciekwo Początkujący (250 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 885 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2017 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez NTXFN Gaduła (3,430 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 442 wizyt

93,264 zapytań

142,260 odpowiedzi

322,234 komentarzy

62,582 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...