• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena pierwszej strony

Cloud VPS
+4 głosów
702 wizyt
pytanie zadane 23 lutego 2016 w Nasze projekty przez Mati Gaduła (3,390 p.)
Witam, uczę się html i css od kilku tygodni. Zrobiłem pierwszą samodzielnie stronę (wyjątek kod do płynnego przewijania strony i przyklejane menu do górnej krawędzi). Proszę o ocenę strony jak i krytykę, co jest źle, nawet jeśli wszystko jest do niczego to proszę was o wskazówki. Link: http://mati.xaa.pl

8 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 23 lutego 2016 przez xSvilen Mądrala (5,740 p.)
1. popraw background na cover,

2. nie działa płynne przewijanie

Ale tak ogólnie to jak na kilka tygodniu to w miarę ładnie :)
komentarz 23 lutego 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Mi płynne przewijanie działa :)
komentarz 23 lutego 2016 przez xSvilen Mądrala (5,740 p.)
Masz na mysli po naciśnięciu przycisku wróc na górę albo czegoś z menu, czy SmoothScroll ?
komentarz 23 lutego 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)
Menu i strzałka
komentarz 23 lutego 2016 przez xSvilen Mądrala (5,740 p.)
A to działa, miałem na myśli SmoothScroll
komentarz 23 lutego 2016 przez Mati Gaduła (3,390 p.)
Tak właśnie o to chodziło mi. Dzięki za opinię, już poprawiłem na cover.
+1 głos
odpowiedź 23 lutego 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Strona ładna, i jak uczysz się dopiero kilka tygodni, to dobrze ci idzie :). Skrypty JS linkuje się w sekcji <head></head> na górze strony a nie pod koniec strony.Aha bym zapomniał wydaje mi się że litery w stopce troszkę za duże. Ogólnie dobra strona :)
2
komentarz 23 lutego 2016 przez ScriptyChris Mędrzec (190,190 p.)

Otóż skrypty JS linkuje się pod koniec <body>, z minimum 2 powodów:

• linkowanie w <head>  może wydłużyć (niepotrzebnie) ładowanie się strony
  • jeśli w skrypcie JS zawarta jest jakaś modyfikacja elementów DOM lub ich dynamicznie tworzenie, to mogą wystąpić problemy. Na niecałkowicie załadowanej stronie będzie brakować elementów, do których JS będzie próbował się odnosić

Link od @Comandeer https://developer.yahoo.com/performance/rules.html#js_bottom=

komentarz 23 lutego 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Ok xD Zapomniałem ale tak to strona ładna ;)
+1 głos
odpowiedź 23 lutego 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
  • Brak normalizacji lub resetu css
  • Logo jest zawsze nagłówkiem strony
  • Sekcja portfolio nie działa, lecz przewiduję, że będzie tam jakis popup, więc na pewno nie stosuj a href, tylko button, bo na żadną inną stronę(lub do etykiety) to nie jest odnośnik
  • Wałkowane setki razy - każda ikona mająca jakieś znaczenie dla obsługi strony musi mieć treść, którą jest w stanie odczytać czytnik ekranu
  • Header umieść poza section, po aktualnie to jest nagłówek sekcji, a nie strony. Do oznaczenia głównej zawartości strony uzyj main lub role main.
Dziękie za rady, a tak poza tym dobrze wykorzystałem znaczniki section, article itp? Pierwszy raz je wykorzystuje.

Normalizacje dodałem.

Sekcja portfolio poprawię.

Co do opisów obrazków pozostawiałem niektóre puste i zapomniałem potem uzupełnić też się tym zajmę.

Header ustawiłem poza section
+1 głos
odpowiedź 23 lutego 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

Na co powinieneś zwrócić uwagę:

1. Czcionka, 
  2. bordery,

taka uwaga jeżeli np zrobiłeś "O mnie " z borderem pomarańczowym to nie musisz robić tak samo w każdej innej sekcji. Postaraj się przełamać rutynę to zacznie to wyglądać lepiej, pamiętając oczywiście o kolorystyce :) 

No i właśnie w tym jest problem, nie mam pomysłu kompletnie na to i dlatego w każdej sekcji jest taki sam nagłówek.

Dzięki za radę.
+1 głos
odpowiedź 11 marca 2016 przez Krst0 Obywatel (1,340 p.)
A mi jedynie co się nie podoba to fakt, że po wejściu na stronkę Twoje menu jest słabo widoczne. Dodałbym jakieś przyciemnienie tła chociaż pod napisami, bo są słabo widoczne. Jak już zjadę ciut w dół jest naprawdę dobrze, ale tylko to mi się rzuciło w oczy. Na mechanice nie znam się jeszcze za bardzo, więc się nie wypowiem. :)
+1 głos
odpowiedź 11 marca 2016 przez niezalogowany
Ogólnie ładna oby tak dalej :)
+1 głos
odpowiedź 11 marca 2016 przez Einstein21 Obywatel (1,420 p.)
  • W dziale "Oferta" dodał bym zmianę koloru po najechaniu na blok.
  • Na samym dole są przejścia do social mediów, Wszystko jest pięknie białe, tylko GG jaskrawo czerwone 
    • Po najechaniu na tenże kafelek zostaje on rozjaśniony przez co nie widać numeru GG
  • Po wejściu dostrzegamy laptopa  a po przewijaniu jeszcze szczelinę między "O mnie" a "Oferta". Sęk w tym że to nie są te same zdjęcia przez co strona traci przeźroczystość.
  • W dziale "Umiejętności" te HTML, CSS i inne napisał bym ciut większą czcionką.

Może się wydawać że szukam dziury w całym ale to naprawde wielkie błedy estetyczne.
A tak ogólnie to stronka super. :-)

komentarz 21 marca 2016 przez Mati Gaduła (3,390 p.)
Dzięki za opinię i rady. To jest moja pierwsza strona którą zrobiłem. Wezmę pod uwagę to przy następnej stronie (tą nie wiem czy będę poprawiał, zrobię nowe portfolio jak ogarnę jakąś grafikę, tego jeszcze w treść nie uzupełniłem itp.).
+1 głos
odpowiedź 11 marca 2016 przez Aisekai Nałogowiec (42,190 p.)
Nie wiem jak wygląda na komputerze ale na telefonie, ma coś w sobie. Bardzo ładna, fajny pomysł z tym ekranem.

Podobne pytania

+3 głosów
5 odpowiedzi 560 wizyt
pytanie zadane 10 maja 2016 w Nasze projekty przez Sebastian Kopiczko Początkujący (370 p.)
+3 głosów
7 odpowiedzi 626 wizyt
pytanie zadane 19 lutego 2016 w Nasze projekty przez Sprat Użytkownik (620 p.)
0 głosów
4 odpowiedzi 373 wizyt
pytanie zadane 22 lipca 2016 w HTML i CSS przez Sarvite Obywatel (1,210 p.)

93,457 zapytań

142,452 odpowiedzi

322,722 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...