• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Optymalizacja gotowej strony pod telefony komórkowe.

0 głosów
299 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2016 w HTML i CSS przez artimal Gaduła (4,800 p.)
Dzisiaj Was chyba zaspamuję :)
Ukończyłem stronę www.mathmaster.pl i wiem, że jest beznadziejna na telefonach komórkowych ale chciałbym to jak najszybciej poprawić. Niestety nie posiadam telefonu na którym mógłbym ją przetestować, natomiast z dotychczasowych opinii innych wiem, że:
- Na telefonach z małą rozdzielczością nic nie widać (bo strona jest zrobiona na wartościach vw a nie pxi dostosowuje się do urządzenia)
- Niektóre elementy się rozjeżdżają
- Są trudności z przewijaniem w bok strony ponieważ "czujnik" wykrywa scrollowanie w dół i wtedy przewija w bok

Czy da się wykryć kodem php, że użytkownik jest użytkownikiem mobilnym i wtedy wyświetlać mu drugą wersję strony lub informację, że na telefonach strona jest niedostępna i przekierowanie do darmowej aplikacji mobilnej działającej jak ta strona ale w formie apki?

Czy taki projekt jest teraz do odratowania? Jak się do tego zabrać? Czy mogę jakoś symulować różne telefony na swoim komputerze?
Proszę o wsparcie i pozdrawiam.

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 22 lutego 2016 przez Ivan Maniak (60,650 p.)
Aby sprawdzić jak wygląda strona na urządzeniach mobilnych możesz skorzystać z http://quirktools.com/screenfly/#u=http%3A//mathmaster.pl&w=240&h=320&a=31
+1 głos
odpowiedź 22 lutego 2016 przez Comandeer Guru (607,960 p.)

Chrome, jak i Firefox, w swoich dev tools mają narzędzie "Responsive Web View", które pozwala emulować ekran urządzenia mobilnego.

Natomiast co do wykrywania: tak, wystarczy poszukać odpowiednich fragmentów w nagłówku User-Agent. Skryptów od tego jest od groma w Sieci.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 407 wizyt
+1 głos
6 odpowiedzi 637 wizyt
pytanie zadane 10 marca 2016 w HTML i CSS przez BlvckFox Gaduła (4,240 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 627 wizyt

93,742 zapytań

142,677 odpowiedzi

323,296 komentarzy

63,326 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...