Hej!
Kiedyś miałem małą styczność z C, ale zakończyła się ona na podstawach struktur. Teraz samemu kształcę się w programowaniu w C++ (głównie przez kursy Pana Mirosława). Ostatnio zacząłem zastanawiać się nad różnicą pomiędzy C, a C++. Widzę wiele różnic, uproszczeń, rozwinięcia języka. Niby C++ jest ulepszonym C o 1 stopień, w takim razie dlaczego czasami używa się jeszcze C? Podobno programowanie w C jest obowiązkowe przy programowaniu systemów wbudowanych i/lub systemów czasu rzeczywistego. Widzę wiele różnić (głównie dzięki C++ Szkoła Programowania, gdzie różnice są dokładnie opisywane, ale dokładnie przeczytałem na razie pierwsze 150 stron), np. biblioteki, ograniczenie nazw itp. Głównie zaczęło mnie ciekawić kompilowanie programu napisanego w C++ przez kompilator z C i odwrotnie. Na razie wiem, że dla prostszych programów wyjdzie ok, ale nie zawsze. Moglibyście podzielić się swoją wiedzą i doświadczeniem z tymi językami, ponieważ wydaje się to dla mnie bardzo ciekawym tematem? Nie zależy mi na dyskusji, który język jest lepszy i dlaczego tylko ogólnie o plusy/minusy oraz różnice w tych językach - no i oczywiście jak to jest z tymi kompilatorami ;)
Pozdrawiam
Marcin