• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena Strony

Object Storage Arubacloud
+2 głosów
783 wizyt
pytanie zadane 22 lutego 2016 w Nasze projekty przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Witam!

Napisałem stronę internetową i prosiłbym o jej ocenę wraz z konstruktywną krytyką. Co powinienem zmienić, czy kod wymaga dużo poprawek itd. Jest tu sam index, reszta podstron będzie wyglądała podobnie, jednak chciałem usłyszeć jakie zmiany powinienem wprowadzić, aby kończyć całość projektu. Brak RWD.

Link do strony: http://projektstronys.opx.pl/

Pozdrawiam,

Alterwar

9 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 22 lutego 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)
wybrane 22 lutego 2016 przez Alterwar
 
Najlepsza
  • Czarne przyciski na ciemnoszarym tle… I już mam osobiście problemy z zobaczeniem ich.
  • A gdzie obrazki mają [alt]?
  • Logo to główny nagłówek strony → http://www.webkrytyk.pl/krytyka/lexy.com.pl/#naglowki
  • Lista języków mogłaby być… listą.
  • <a href=""><i class="icon-facebook-official iconSocial"></i></a>

    Polecam sobie ściągnąć czytnik ekranowy JAWS i posłuchać jak czyta tego typu elementu (hint: nie czyta, bo TU NIE MA TREŚCI). Każdy element – zwłaszcza klikalny! – powinien mieć treść. W ostateczności można ją ukryć metodą .visuallyhidden → http://a11yproject.com/posts/how-to-hide-content/

komentarz 22 lutego 2016 przez Adam Jakś Dyskutant (8,940 p.)
Czy w każdym obrazku na stronie, patrząc pod kątem standardów i poprawności, powinien być dodany atrybut alt? Nawet jak teoretycznie jesteśmy pewni, co do jego nieprzydatności?
3
komentarz 22 lutego 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

Tak, w absolutnie każdym. Jeśli obrazek jest tylko ozdobnikiem, to wówczas wstawia się pusty [alt]. W przeciwnym wypadku czytnik ekranowy przeczyta adres obrazka, zamiast go po prostu pominąć.

komentarz 22 lutego 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Dziękuję bardzo za rady. Wszystko zostanie poprawione.
+1 głos
odpowiedź 22 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)

Strona z wyglądu jest ok, ale strona kodu:

- używasz atrybutów height oraz width w znaczniku - od tego mamy style,

- masz znacznik style w head, ale jest pusty - zbędna rzecz,

<a href="podstrona"><p>Polski</p></a>

^ brak rozszerzenia,

- znacznik hr raczej już nie jest spotykany, lepiej użyć cssowego border-bottom lub bottom-top,

- brak znaczników semantycznych - "divits",

- kod do slidera mógłbyś umieścić w innym pliku.

Napisałeś też, że strona nie jest responsywna - niech będzie w takim razie szytwna, a nie rozwala się na lewo i prawo :P Przy szerokości ok.500px tekst rozlewa się obrazki.

komentarz 22 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)

Nie masz też zatytułowanego nava oraz całości dokumentu - warto by to uzupełnić, aby roboty czytały lepiej Twoją stronę.

komentarz 22 lutego 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Ok dziękuję za rady, postaram się wszystko poprawić ;). Aby ten tekst nad przyciskami był zawsze równy, najlepiej byłoby chyba użyć w js substr? Aby przyciski pod tekstem były zawsze na równym poziomie.
komentarz 22 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
To będzie całkiem brutalna metoda, ale pewnie będzie działać ;) Poza tym, polecam ten tekst jeszcze wyjustować - będzie to bardziej estetyczne.
komentarz 22 lutego 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Ok. Dodam parę elementów i w przeciągu dnia postaram się wstawić poprawioną wersję, aby mieć pewność czy już mniej więcej jest ok. Dziękuję bardzo ;)
komentarz 22 lutego 2016 przez Comandeer Guru (600,810 p.)

używasz atrybutów height oraz width w znaczniku - od tego mamy style,

Akurat w przypadku obrazków należy je podawać, a w stylach je nadpisywać w razie potrzeby.

znacznik hr raczej już nie jest spotykany, lepiej użyć cssowego border-bottom lub bottom-top,

Też nie do końca, bo czasami hr wypada użyć zamiast zwykłego border ;)

komentarz 22 lutego 2016 przez Regolin542 Użytkownik (990 p.)
Wszystko dobrze.(nie znam się na HTML)Ale trochę zaprzyjaźnione marki są za duże więc lepiej trochę je pomniejsz i daj im odstęp. Ale nie musisz jak chcesz
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2016 przez niezalogowany
Wizualnie ładna, ale popracuj trochę nad kodem :) Ogównie na plus
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2016 przez xSvilen Mądrala (5,740 p.)
1. Słabo że nie ma RWD,

2. Słabo ten footer wygląda

3. Ikonki social media na górze po prawej też nie zbyt ciekawe (zmieniłbym na inny hover)
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2016 przez Weird Sis Użytkownik (770 p.)
Z tego co widzę, ludziom podoba się warstwa wizualna, ale wg mnie jest bardzo słabo. Przede wszystkim musisz popracować nad typografią - zmienić fonta na ładniejszego, dostosować line-height, może stonować trochę kolory. Ogólnie wszytkie elementy są bardzo proste, zbyt proste. I proszę nie mylić z minimalizmem, to po prostu jest szare tło, najzwyklejszy slider, kilka kolumn i białe fonty. Nie będę sie zagłębiał w szczegóły, bo wyszłedł by z tego obszerny artykuł. Polecam za to wpisać google "webdesign inspirations", pooglądać kilka projektów i spróbować naśladować. Po jakimś czasie dojdziesz do wprawy i będziesz w stanie tworzyć świetne layouty bez niczyjej pomocy.

Mam nadzieję, zę pomogłem. Cheers. ;)

PS Po jakimś czasie zainteresuj się także RWD. Powodzenia!
komentarz 22 lutego 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Dzięki wielkie :) Zapamiętam rady :) Racja, inspiracje się przydadzą bo chyba z kreatywnością u mnie ciężko ;) RWD postaram się zrobić po poprawieniu i dokończeniu strony :)
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2016 przez Marcin Soczówka Użytkownik (590 p.)
Hej,

Jak na razie jestem laikiem jeśli chodzi o programowanie więc mogę Ci tylko powiedzieć co według mnie "nie gra"- co z tym zrobisz to już Twoja Sprawa:P

Klikając w link do strony fajnie byłoby zobaczyć logo z całym slajderem. Swoją drogą jak na mój gust jest za duża wolna przestrzeń od góry strony do loga bmw.

Underline w menu w chwili gdy najeżdżam np na O NAS pierwszy kolor podkreślenia jest ciemny, potem biały na ułamek sekundy i znowu ciemny. Rozumiem, że to specjalnie ale jak dla mnie za szybko miga:P.

Mam nadzieję, że pomogłem chociaż trochę,

Pozdrawiam
komentarz 23 lutego 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Dzięki, nie zauważyłem underlina ;) Poprawię ;)
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
Nieprzyjemne. Strona się rozjeżdza jak się zmniejszy okienko, stopka brzydka dla oczu.
komentarz 23 lutego 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Strona nie jest RWD
komentarz 23 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
Trzeba nad tym popracować bo 50% użytkowników odwiedza strony na urządzeniach mobilnych :)
komentarz 23 lutego 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Rozumiem to, jednak nauka RWD jeszcze przede mną ;) Wiem, że bez rwd ani rusz ;)
0 głosów
odpowiedź 22 lutego 2016 przez BlupiSpidi Użytkownik (960 p.)

Cześć, całokształt wygląda całkiem fajnie lecz chciałbym Ci zaproponować poprawki ze strony wizualnej.

Zrobiłem to w formie pliku graficznego, aby było łatwiej zrozumieć o co mi chodzi :) 

http://imgur.com/caL4syw

komentarz 23 lutego 2016 przez Alterwar Dyskutant (7,650 p.)
Dzięki wielkie, poprawiam ;)
komentarz 23 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
i dodaj do body {

margin: 0;

}
0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2016 przez PietaS Bywalec (2,570 p.)
Strona spoko ale stopka do kitu.

Podobne pytania

0 głosów
7 odpowiedzi 603 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2016 w Nasze projekty przez baroser13 Użytkownik (750 p.)
0 głosów
6 odpowiedzi 695 wizyt
pytanie zadane 25 stycznia 2016 w Nasze projekty przez robert9620 Stary wyjadacz (11,640 p.)
+2 głosów
1 odpowiedź 269 wizyt
pytanie zadane 26 stycznia 2016 w HTML i CSS przez Rafixstan. Obywatel (1,070 p.)

92,555 zapytań

141,403 odpowiedzi

319,554 komentarzy

61,939 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...