• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

SEO - google przestało indeksować stronę

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
866 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2016 w HTML i CSS przez makoso Mądrala (7,380 p.)
zmienione kategorie 21 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk

Stała się rzecz dziwna, google przestało indeksować stronę, dodatkowo pozbyło się zindeksowanych stron, co za tym idzie strona zniknęła z wyników wyszukiwania. Nie mam pojęcia co robić...
roobots.txt - nic nie blokuje

sitemap.xml jest prawidłowe (chyba)
strona:
http://ortosklepmedyczny.pl/

sitemap.xml
http://ortosklepmedyczny.pl/sitemap.xml

ktoś ma jakiś pomysł co się dzieje?

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 lutego 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,260 p.)

Zweryfikuj stronę w Google Search Console:
https://www.google.com/webmasters/tools/

Sprawdź tam stan indeksowania witryny. Może masz wirusa na witrynie, który podstawia robotowi Google inny content? W Google Search Console jest zakładka 'pobierz jako Google', sprawdź jak tam wygląda twoja strona.

Dla pewności możesz też zmienić robots.txt na:

User-agent: *
Allow: /
komentarz 21 lutego 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)

stronę mam tam zweryfikowaną, jak wykonam test roobots.txt to wszystko jest ok, wygląda on następująco:
 

User-agent: *
Disallow:


SITEMAP: http://ortosklepmedyczny.pl/sitemap.xml

pobierałem, renderowałem i przesyłałem witrynę do indeksu, treść widoczna dla googlebot-a i użytkownika były prawie identyczne (dla google bota nie załadowały się material icons)
ew problem podejrzewam że może być htaccess ta strona jest robiona na sztywno, nie było planowane na starcie że treść będzie się rozrastać, a ja nie mam czasu na przepisanie jej teraz... jak możesz to rzuć okiem:
 

RewriteEngine ON
RewriteRule orto-sklep-medyczny index.php
RewriteRule informacje-o-sklepie-medycznym-w-minsku-mazowieckim o-nas.php
RewriteRule refundacje-NFZ,zasady-refundacji refundacje.php
RewriteRule mmz-oferta-medyczna oferta.php
RewriteRule gorsety-oraz-pasy-ortopedyczne-minsk-mazowiecki gorsetpasy.php
RewriteRule stabilizatory-oraz-ortezy-na-kolano-minsk-mazowiecki kolano.php
RewriteRule porady-medyczne-w-minsku porady.php
RewriteRule pilkarze-urazy-baza-wiedzy urazypilkarzy.php
RewriteRule thuasne-genu-dynastab-stabilizator-kolana-z-bocznymi-szynami p_genu.php
RewriteRule armor-z-zegarem-fourcepoint-orteza-stawu-kolanowego p_armor.php
RewriteRule kontakt kontakt.php
RewriteCond %{HTTP_REFERER} годом\.рф [OR,NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} traffic2cash\.xyz [OR,NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} nufaq\.com [OR,NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} share-buttons\.xyz [OR,NC]
RewriteCond %{HTTP_REFERER} snip\.tw
RewriteRule . – [F]
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www.ortosklepmedyczny.pl(.*) [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://ortosklepmedyczny.pl/$1 [R=301,L]
RewriteCond %{THE_REQUEST} ^GET.*index\.php [NC]
RewriteCond %{THE_REQUEST} ^GET.*index\.html [NC]
        RewriteCond %{REQUEST_URI} !/orto-sklep-medyczny [NC]
        RewriteRule (.*?)index\.php/*(.*) /$1$2 [R=301,NE,L]
        RewriteRule (.*?)index\.html/*(.*) /$1$2 [R=301,NE,L]
## EXPIRES CACHING ##

<IfModule mod_expires.c>

ExpiresActive On

ExpiresByType image/jpg "access 1 year"

ExpiresByType image/jpeg "access 1 year"

ExpiresByType image/gif "access 1 year"

ExpiresByType image/png "access 1 year"

ExpiresByType text/css "access 1 month"

ExpiresByType text/html "access 1 month"

ExpiresByType application/pdf "access 1 month"

ExpiresByType text/x-javascript "access 50 minutes"

ExpiresByType application/x-shockwave-flash "access 50 minutes"

ExpiresByType image/x-icon "access 1 year"

ExpiresDefault "access 1 month"

</IfModule>

## EXPIRES CACHING ##

planuję wywalić mod_expire jest to jedna ze zmian po której zaczęło się sypać...

komentarz 21 lutego 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
coś się sypnęło nie mogę edytować komentarza powyżej nie ma odnośników <a></a> przy wstawianiu kodu do komentarza skrypt je sobie zmienił ;)
komentarz 21 lutego 2016 przez Czort Nałogowiec (32,500 p.)
Zawsze był problem z linkami, ale teraz wygląda to jeszcze gorzej.
komentarz 21 lutego 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,260 p.)
Nie wiem czy mod_expires w połączeniu z AMP, o którym wspominał Comandeer nie powoduje problemów.

Dodaj tag rel canonical w sekcji head lub całkowicie pozbądź się AMP.
Z tego co czytałem, to za bardzo to nie wpływa na pozycjonowanie.
komentarz 21 lutego 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)

poszedłem na całość pozbyłem się amp i mod_expires, teraz nie chodzi nawet o pozycjonowanie, a o wrócenie do indeksu, sądzę że indeks powinien pojawiać się do środy... mam nadzieję 

+1 głos
odpowiedź 21 lutego 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

A czemu serwujesz wszystkim wersję AMP? Wersja AMP to wersja alternatywna, lżejsza. Jednym z wymaganiem formatu AMP jest serwowanie link[rel=canonical] wskazującego na oryginalną, pełną wersję strony.

Dodatkowo, za https://www.ampproject.org/docs/guides/validate.html:

If the AMP validation service detects that there’s something wrong with your page, it won’t get discovered and distributed by third party websites and won’t appear in the AMP Cache. So not only would you lose the speed benefits of the cache, it’s likely that your page will not be seen in many places! That would be a shame, so let’s make sure it doesn’t happen.

Inna rzecz, że IMO AMP tego typu stronie nie jest potrzebne i starczy zwykłe, dobre RWD. 

komentarz 21 lutego 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
Szukałem pod hasłami "poprawienie pozycji witryny" trafiłem na wpis który to zalecał, zrobiłem to, czyli nie dokładnie, była to moja pierwsza styczność z tym, planuję się tego pozbyć, wrócić do poprzedniej wersji (choć przyspieszyło to stronę), jak możesz zobacz na komentarz w poście wyżej tam wstawiłem plik htaccess może w nim leży problem?
komentarz 21 lutego 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Na początek pozbądź się tego AMP.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 277 wizyt
pytanie zadane 9 czerwca 2020 w HTML i CSS przez Mirek Błażejewski Początkujący (280 p.)
0 głosów
3 odpowiedzi 324 wizyt
pytanie zadane 23 maja 2019 w HTML i CSS przez Alcomats Użytkownik (580 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 117 wizyt
pytanie zadane 22 grudnia 2018 w Sieci komputerowe, internet przez Patryk Kania Początkujący (310 p.)

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...