• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak wstawić teskst na obraz w HTML?

VPS Starter Arubacloud
+1 głos
355 wizyt
pytanie zadane 21 lutego 2016 w HTML i CSS przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)
Witam. Jak w tytule, jak mogę wstawić tekst na obraz podczas tworzenia strony Internetowej? Szukałem tego w Internecie, ale nie mogę zrozumieć, więc piszę tutaj, bo wiem że zostanie mi to dobrze wytłumaczone. :) Dziękuję z góry za pomoc.

6 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 lutego 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,260 p.)
wybrane 21 lutego 2016 przez Comandeer
 
Najlepsza

Jeżeli masz div zawierający tekst, możesz ustawić obrazek jak tło tego div'a.

.rodzic {
  background-image: url("ścieżka do obrazka");
}

Więcej informacji na ten temat znajdziesz tutaj :
https://developer.mozilla.org/pl/docs/Web/CSS/background-image

+2 głosów
odpowiedź 21 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (77,180 p.)

Zależy; jest dużo sposobów. Najłatwiejszy będzie związany z użyciem postion:absolute. Polecam obejrzeć(właściwie to całą serię): https://youtu.be/2JMGG_8T-vY

+2 głosów
odpowiedź 21 lutego 2016 przez Eimens Maniak (69,240 p.)

Masz kilka możliwości :p 

Możesz wstawić zdjęcie z position: relative; dodać poniżej text z position: absolute: i ustawiasz go według swoich wymagań, bądź robisz diva o z obrazkiem w tle smiley 

+1 głos
odpowiedź 21 lutego 2016 przez R.orlinski Mądrala (5,490 p.)

Dzięki wszystkim za pomoc, zrobiłem wg. tego co napisał RegularLemon :)

 

komentarz 21 lutego 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
W takim razie możesz dać mu "Najlepsza" - Tick po lewej, jak i zamknąć temat. Zrobiłbym to sam, ale nie czuję się fajnie gdy daję komuś "Najlepsza", jako nie-autor tematu.
0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2016 przez eliano Gaduła (3,640 p.)
Hasło klucz: tło obrazkowe
0 głosów
odpowiedź 21 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
#obrazek{

z-index: 1;

position: relative;

}

#tekst {

z-index: 2;
position: absolute;
}

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 553 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 298 wizyt
pytanie zadane 21 września 2017 w PHP przez marczak01 Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 87 wizyt
pytanie zadane 23 lipca 2016 w Sprzęt komputerowy przez Bogus123 Nowicjusz (120 p.)

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...