• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy możliwe jest wysłanie danych do pliku.php

+1 głos
712 wizyt
pytanie zadane 20 lutego 2016 w PHP przez niezalogowany
Mam np folder index.php

I tam mam np pole tekstu, chciałbym aby to co tam wpisze i kliknę przycisk wyślij to przeniesie ten napis co wpisałem do pliku dane.php

4 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 20 lutego 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
wybrane 20 lutego 2016

Najlepsza

Stary! To są podstawy!

Tworzysz jakiegoś`form'a` w html, następnie sprawiasz aby dane były wysyłane metodą post, no i musisz pokazać gdzie te dane mają lecieć, do tego służy action="ścieżka do pliku .php" - <form action="folder/moj_plik.php" method="POST"> - Nie wiem dlaczego, ale w method piszę z dużych liter.

W pliku mój_plik.php pierdykasz taki kodzik:

<?php
    // Przypisujemy do jakiejś zmiennej to, co zostało wysłane formularzem, oczywiście nie trzeba.
    $nazwa_zmiennej = $_POST['nazwa_inputa'];

// Wyświetlamy zmienną, która zawiera dane, które z kolei zostały wysłane.
    echo $nazwa_zminnej;

// Na takich danych da się oczywiście operować, na przykład:
    // O ile wartość która została wysłana jest cyfrą.
   echo $nazwa_zmiennej + 2;

Input, o którym mowa w kodzie może wyglądać następująco:

<input type="text" name="nazwa_inputa" placeholder="Podaj Wartość">

<!-- Nie zapomnij o input'cie, który ma typ "submit" -->

Z tego co pamiętam, to w którymś z odcinków M. Zelenta jest odcinek o wysyłaniu danych etc. Nie jestem pewien, ale mógł to być odcinek pierwszy.

0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
Do pliku dane.php tzn prześle go normalnie z formularza przez GET/POST, tak aby w tym drugim plik można było odczytać te wartości i dokonać na nich jakiś operacji w skrypcie PHP?

Określ co dokładnie co masz na myśli.
komentarz 20 lutego 2016 przez niezalogowany
no np ktoś wpisuje w pole tekstu słowo samochód

i klika wyślij.

I to słowo pojawia się w pliku dane.php
komentarz 20 lutego 2016 przez Radekoslaw123 Gaduła (3,080 p.)
Jesli zadaje tak proste pytania,to skad ma wiedziec co to jest POST i GET? Trzeba dac przyklad
komentarz 20 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
Dopytałem o co chodzi (wyjaśniając myślę w miarę szczegółowo co mam na myśli) bo nie byłem pewien czy o to właśnie chodziło. Jest to pokazane w kursie i jest to dość podstawowe dlatego nie byłem pewien czy chodzi po prostu tylko o to czy może coś więcej.

Nie ma już chyba co pisać, w miarę ładnie podstawę wyjaśnił @Sebastian Brożek. Jeśli chcesz w razie potrzeby mogę coś dopowiedzieć czy wyjaśnić.

Radekoslaw123, z Twojej odpowiedzi akurat tyle wynika i tyle jest wytłumaczone, że rzeczywiście...
Jestem na telefonie , jak będe na komputerze zeedytuje odpowiedz bo s widze ze nie jest wystarczajaca
No i dobra poprawiłem :)
0 głosów
odpowiedź 20 lutego 2016 przez Radekoslaw123 Gaduła (3,080 p.)
edycja 20 lutego 2016 przez Radekoslaw123

To jest podstawa najlepiej to wkuć z samego początku, żeby przesłać dane z inputa najlepiej użyć formularza (można użyć JS ale ta metoda nie działa na wszystkich urządzeniach), aby stworzyć formularz musisz mieć dwa atrybuty, pierwszy o nazwie action i w nim wpisujesz gdzie mają iść dane z formularza, a drugi to jest method, czyli metoda wysłania formularza, są dwie metody GET i POST, na twoim miejscu użyłbym metody POST ale musisz sobie o tym poczytać więcej, przykładowy formularz wygląda tak:

<form action="nazwa_pliku.php" method="post">

</form>

Dobra to teraz dane, czyli mamy ten input <input type="text"> ale co dalej? Robimy tak dodajemy do niego nazwę poprzez atrybut name, powiedzmy że nazwę input "dane" formularz już wygląda tak:

<form action="nazwa_pliku.php" method="post">

<input type="text" name="dane">

</form>

Już mamy gotowy formularz! teraz czas na PHP, odbieranie danych przez metodę POST jest bardzo proste przez tablicę asocjacyjną (też poczytaj o tym jeśli nie wiesz co to jest), robimy tak $_POST['nazwa inputa'], czyli jakbyśmy chcieli wyświetlić dane przez php to będzie taki kod:

<?php
echo $_POST['dane'];
?>

I to tyle, rozpisałem się liczę że ci pomogłem ;)

–2 głosów

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 417 wizyt
pytanie zadane 4 czerwca 2018 w PHP przez VendE Użytkownik (980 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 323 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 287 wizyt
pytanie zadane 11 marca 2017 w PHP przez seba Dyskutant (8,900 p.)

93,753 zapytań

142,713 odpowiedzi

323,356 komentarzy

63,348 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...