• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ogrom do ogarnięcia. Jak się nie zniechęcić?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
317 wizyt
pytanie zadane 18 lutego 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez marks-maks Początkujący (430 p.)
Lubię projektować layouty i umiem też je zakodować. Problem pojawia się, gdy ma być on responsywny. Ogrom powtarzania w @media screen. Patrzyłem na Bootstrapa, ale coś mnie w nim odpycha. Czy warto do strony składającej się z kilku podstron ładować Bootstrapa? Jak w nim nadpisywać klasy? np. żeby zrobić szerokość bloków pod swoje wymagania, zmienić wygląd menu itp. Może gdybym umiał go poznać lepiej...

4 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 18 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
wybrane 14 marca 2016 przez marks-maks

Najlepsza

Dlatego warto znać zasadę mobile-first. Na początku kodujesz wersję mobilną strony, później wracasz do normalnej rozdzielczości komputera i zmieniasz elementy - ale tylko te, które musisz. 

Te dwa linki powinny Ci pomóc - z czego ten drugi polecam obejrzeć kilka razy.

+1 głos
odpowiedź 18 lutego 2016 przez Comandeer Guru (604,780 p.)

Czy warto do strony składającej się z kilku podstron ładować Bootstrapa?

Odpowiedź brzmi: to zależy. Niemniej tego typu frameworki raczej są dla większych projektów albo w chwili, gdy chcemy na szybko postawić coś działającego. Sam BS nie zastąpi wiedzy o RWD, którą i tak trzeba mieć, żeby móc cokolwiek sensownego zrobić.

Jak w nim nadpisywać klasy?

Najlepiej poznać używany w nim preprocesor, czyli Less/Sass. 

0 głosów
odpowiedź 18 lutego 2016 przez dq118 Początkujący (310 p.)
Dokładnie tak jak wyżej. Też nie chciałem zaczynać się uczyć Bootstrapa ale na szczęście się zmobilizowałem i są tego wyraźne efekty.

Osobiście mogę Ci polecić tą stronkę:

https://kursbootstrap.pl/category/bootstrap-3-2/

Na niej znajdziesz wszystko co potrzebne do pracy. Sam z niej korzystam do dziś. Myślę że najtrudniejsze to zrozumieć jak on dokładnie działa. Potem już z górki. Poświęć jakieś 2-3 dni na ogólne zrozumienie i powoli koduj! :)

Powodzenia!
0 głosów
odpowiedź 18 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Patrzyłem na Bootstrapa, ale coś mnie w nim odpycha.

Sam rzadko używam Bootstrapa i ciebie w pełni rozumiem. Kod potem w HTML to masakra. Najczęściej szablony tworzę w CSS od zera, dołączam tylko Normalize.css, a kod CSS piszę tak aby od początku strona była responsywna używając wartości procentów, a dla wrappera np.: max-width: 1200px. To tak w skrócie. Media queries to dla mnie też nie problem. Mój kod jest czystszy, krótszy i czytelniejszy.

Bonus:

<div class="navbar-header">
            <button type="button" class="navbar-toggle collapsed" data-toggle="collapse" data-target="#navbar" aria-expanded="false" aria-controls="navbar">
              <span class="sr-only">Toggle navigation</span>
              <span class="icon-bar"></span>
            </button>
            <a class="navbar-brand" href="#">Project name</a>
          </div>

A co do responsywności w Bootstrapie to jest to bardzo proste:

/* Extra small devices (phones, less than 768px) */
/* No media query since this is the default in Bootstrap */

/* Small devices (tablets, 768px and up) */
@media (min-width: @screen-sm-min) { ... }

/* Medium devices (desktops, 992px and up) */
@media (min-width: @screen-md-min) { ... }

/* Large devices (large desktops, 1200px and up) */
@media (min-width: @screen-lg-min) { ... }

Podobne pytania

+4 głosów
2 odpowiedzi 405 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 244 wizyt

92,966 zapytań

141,930 odpowiedzi

321,163 komentarzy

62,299 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...