• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Pobieranie konkretnych elementów strony z bazy danych

Aruba Cloud - Virtual Private Server VPS
0 głosów
608 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2016 w PHP przez jk_kord Bywalec (2,950 p.)

Witam!

Napisałem stronę zawierająca kilka(naście) podstron, każda w osobnym pliku. I teraz chce to przenieść do bazy danych tak, żebym w index.php miał tylko szablon strony, a poszczególne elementy były pobierane właśnie z bazy. 

Jeśli to możliwe to poprosiłbym o łopatologiczne wytłumaczenie jak to zrobić albo podesłanie mi jakiegoś linka, którego być może nie odwiedziłem... Chodzi mi głównie o sposób, bo programowo może mi się uda to ogarnąć.

P.S. Przyciski mam zbudowane na div'ach i moim drugim pytaniem jest czy da się to zrobić bez takiego zapisu:

<div id = "cos"><a href = "cośtam></a></div>

Żeby zrobić same div'y odnośnikami.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 18 lutego 2016 przez wius2012 Początkujący (330 p.)
edycja 18 lutego 2016 przez wius2012

Z wiedzy którą obecnie posiadam w pliku index.php implementujesz kod podobny do tego:

<?php

$body = $_GET["body"];
	if ($body=="")
	{
		include("sciezka do strony glownej"); //plik includowany jeśli body jest puste
	}
    else 
	{
	   if (is_file("katalog/$body.php")) // w miejsce katalog robisz odeslanie do katalogu gdzie masz wszystkie podstrony to samo poniżej
	     {
		    include("katalog/$body.php");
	     }   
	     else
	     {
     	    echo"<h1>404</h1> Nie ma takiej strony!";
	      }       
     }                             
?>

Aby zrobić odnośnik do danej podstrony wystarczy:

<a href="index.php?body=strona" ></a> // gdzie "strona" to nazwa pliku podstrony 

Jeśli chcesz treść władować do bazy danych to wystarczy że w plikach podstron wewnątrz div'a zamieścisz zmienną, która pobierze zawartość z odpowiedniej komórki z tabeli.

pozdrawiam i daj znać czy sie udało ;)

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 399 wizyt
pytanie zadane 15 grudnia 2018 w PHP przez Ziito Obywatel (1,110 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 377 wizyt

93,335 zapytań

142,330 odpowiedzi

322,415 komentarzy

62,669 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 1 Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać dwa tomy książek o ITsec pt. "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy aż 15% zniżki! Dziękujemy ekipie Sekuraka za fajny rabat dla naszej Społeczności!

...