• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Ocena kodu [HTML,CSS,JS]

+2 głosów
248 wizyt
pytanie zadane 15 lutego 2016 w JavaScript przez radek024 Szeryf (75,200 p.)

Witam ;)

Przed chwilą skończyłem dopracowywanie gry(znana jako kółko i krzyżyk). Napisałem ją ze względu na to, że w JSie stawiam swoje pierwsze kroki i chciałem się sprawdzić.

Teraz chciałbym się dowiedzieć od Was, co sądzicie o jej kodzie - myślę, że nie jest on nawet dobry, ale to jak zawsze z początku ;). Wiem, że strona nie jest responsywna, myślę też że nie do końca dobrze zastosowałem tagi do umieszczania elementów. Nie jestem pewny także nazewnictwa klas z użyciem myślników.

Link do samej gierki: [KLIK]

Link do kodu: [KLIK]

Dziękuje za opinie z góry i pozdrawiam :).

3 odpowiedzi

+3 głosów
odpowiedź 15 lutego 2016 przez Comandeer Guru (563,140 p.)

Brakuje przycisku "Restart".

var tytul = document.getElementById("duzy").innerHTML;
tytul = tytul.toUpperCase();
document.getElementById("duzy").innerHTML=tytul;
//to było trudne XD

text-transform: uppercase w CSS.

Zamiast nadawania wszystkiemu [onclick] warto zastosować po prostu event delegation – wówczas wszystkimi zdarzeniami na planszy będziesz kierował z jednego miejsca.

No i przede wszystkim: gry nie mogą być w globalnym scope, bo to pozwala na oszukiwanie ;)

komentarz 15 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (75,200 p.)
Wiem o takiej właściwości, chciałem po prostu zrobić to JSie. Dzięki za opinie.
+1 głos
odpowiedź 15 lutego 2016 przez Vizooo Początkujący (380 p.)
jestem też takim początkujacym ale rzuca mi się w oczy jedna rzecz, mianowicie

<aside id="description" class="description-css">

po co używasz diva i klasy na jednym elemencie? Po co? nie lepiej napisać

<aside class="description">?
komentarz 15 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (75,200 p.)
Myślę że chodzi Ci o id, a nie diva. Poprzez id odnoszę się do rzeczy w JSie, a w klasach styluję element. Przy klasach miałbym też utrudniony dostęp do rzeczy, mógłbym zapomnieć dopisać [0] i trudno byłoby się połapać czemu jest błąd.
komentarz 15 lutego 2016 przez Vizooo Początkujący (380 p.)
dzięki,ogarnąłem mniej więcej po co to :P
+1 głos
odpowiedź 15 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (102,400 p.)

Taka uwaga, że u mnie na Firefoksie, nie wyświetla się
http://pasteboard.co/1yHi59yr.png

komentarz 15 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (75,200 p.)
Obstawiam, że nie masz czcionki Consolas ani Segoe UI - zaraz dodam coś od google'a. Dzięki opinię.
komentarz 15 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (75,200 p.)
Możesz spróbować teraz?
komentarz 15 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (102,400 p.)
Nadal to samo.
komentarz 15 lutego 2016 przez radek024 Szeryf (75,200 p.)
Poprawione - okazuje się, że Mozilla nie obsługuje innerText.

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 277 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 128 wizyt
pytanie zadane 4 marca 2017 w HTML i CSS przez lghjufbjd Początkujący (370 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 3,963 wizyt

86,526 zapytań

135,279 odpowiedzi

300,595 komentarzy

57,276 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto dwie polecane książki warte uwagi. Pełną listę znajdziesz tutaj.

...