• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Skrypt PHP - pomoc w znalezieniu problemu

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
199 wizyt
pytanie zadane 14 lutego 2016 w PHP przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)

Witam, mam problem: ten oto skrypt: 

if(isset($_SESSION['time']) && ((time() - $_SESSION['time']) < 5)){
	 echo ('<h1>PLEASE WAIT 5 SECONDS</h1>');
	 exit();	 $_SESSION['checked1'] = false;

} else if(isset($_SESSION['time']) && ((time() - $_SESSION['time']) > 5)){
	 echo ('<h1>PLEASE WAIT 5 SECONDS</h1>');	 $_SESSION['checked1'] = true;
	 exit();

}

if($_SESSION['checked']!=0){
	$_SESSION['time'] = time();
		if($_SESSION['checked1']!=false){
			while($extract = mysql_fetch_array($result1)){
                            echo "costamcostam";
			}
	}
}

Co prawda pokaze sie "PLEASE WAIT 5 SECONDS(...)",

ale instukcja if sie wykona i pokaze sie wiadomosc costamcostam.

Wie ktos moze dlaczego tak jest?

Pozdrawiam

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 14 lutego 2016 przez mar3 Gaduła (3,040 p.)

W linii 3. najpierw jest exit(); więc 

$_SESSION['checked1'] = false;

nie wykona się.

komentarz 14 lutego 2016 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)
czyli najpierw zrób sesję później zakończ :)
komentarz 14 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
sesję już otworzyłem wcześniej w kodzie

Nic nie dało to co napisałeś :/
komentarz 14 lutego 2016 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)
edycja 14 lutego 2016 przez Tnifey

a próbowałeś poprostu przepisać ten kod ? :D

@edit:

a gdzie robisz $_SESSION['checked'] ?

<?php

if(isset($_SESSION['time']) && (time() - $_SESSION['time']) < 5)
{
    $_SESSION['checked1'] = false;
    exit('<h1>Poczekaj 5 sekund</h1>');
}
elseif(isset($_SESSION['time']) && (time() - $_SESSION['time']) > 5)
{
    $_SESSION['checked1'] = true;
    exit('<h1>Poczekaj 5 sekund</h1>');
}

if($_SESSION['checked'] != 0)
{
    $_SESSION['time'] = time();
    if($_SESSION['checked1'])
    {
        while($extract = mysql_fetch_array($result1))
        {
            echo "lorem ipsum dolor sit amet";
        }
    }
}

 

komentarz 14 lutego 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)

Mało w temacie, ale od kiedy pisze się echo ('tresc'); ?

komentarz 14 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
Tzn? Jak przepisać?
komentarz 14 lutego 2016 przez Tnifey Pasjonat (24,190 p.)

makoso w sumie to nie jest błąd :)

MatiiTv no przepisać :) patrząc na logikę przepisać kod :) w sumie to w 8 na 10 przypadków to pomaga :)

komentarz 14 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
Ja sie uczę i czesc kodu jest z stackoverflow gdzie ludzie mieli podobne problemy i tak powoli pisałem i napisałem tylko nir mam pojęcia czemu nie działa
komentarz 14 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
To nie ważne z innego pliku gdzie po zalogowaniu to sie zmienia z 0 na 1 chodzi oto zeby nie przechodziło jeśli użytkownik nie jest zalogowany
komentarz 14 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
To nie tego wina ze nie działa
komentarz 14 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
Jakieś pomysly?
0 głosów
odpowiedź 14 lutego 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Próbowałeś w ten sposób. 

if(isset($_SESSION['time'])  &&  (isset(time() - $_SESSION['time']) < 5)){
echo "PLease wait 5 seconds";
$_session['checked1']==false;
exit();

}elseif(isset($_SESSION['time']) && (isset(time() - $_SESSION['time']) > 5)){

     echo '<h1>PLEASE WAIT 5 SECONDS</h1>';
    $_SESSION['checked1'] == true;

     exit();
}if($_SESSION['checked']!=0){

    $_SESSION['time'] = time();

        if($_SESSION['checked1'] != false){

            while($extract = mysql_fetch_array($result1)){

                            echo "costamcostam";

            }

    }

}

 

komentarz 14 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
else if(isset($_SESSION['time']) && (isset(time() - $_SESSION['time']) > 5)){

 

Wywala bląd w tej linijce
komentarz 14 lutego 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
Pokaż komunika błędu
komentarz 14 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
  • Fatal error: Cannot use isset() on the result of an expression (you can use "null !== expression" instead) inC:\xampp\htdocs\insert.php on line 23

 

komentarz 14 lutego 2016 przez MatiiTv Gaduła (3,790 p.)
A takie pytanie dlaczego użyłeś operatorów porównania?
komentarz 14 lutego 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Operatory porównania

Operatory porównania są niezbędne do korzystania z instrukcji warunkowych (jeśli coś to zrób coś). Zwracają one wartość TRUE (prawda – 1) lub FALSE (fałsz – 0).

 

Przykład Nazwa Wynik
$a == $b Równy Prawda jeśli $a jest równe $b.
$a === $b Identyczny Prawda jeśli $a jest równe $b i są tego samego typu. (tylko PHP4)
$a != $b Nie równe Prawda jeśli $a nie jest równe $b.
$a !== $b Nie identyczny Prawda jeśli $a nie jest równe $b lub nie są tego samego typu. (tylko PHP4)
$a < $b Mniejsze Prawda jeśli $a jest mniejsze niż $b.
$a > $b Większe Prawda jeśli $a jest większe niż $b.
$a <= $b Mniejsze lub równe Prawda jeśli $a jest mniejsze lub równe $b.
$a >= $b Większe lub równe Prawda jeśli $a jest większe lub równe $b.
if(isset($_SESSION['time'])  &&  ((time() - $_SESSION['time']) < 5)){
echo "PLease wait 5 seconds";
$_session['checked1']==false;
exit();
 
}elseif(isset($_SESSION['time']) && ((time() - $_SESSION['time']) > 5)){
 
     echo '<h1>PLEASE WAIT 5 SECONDS</h1>';
    $_SESSION['checked1'] == true;
 
     exit();
}if($_SESSION['checked']!=0){
 
    $_SESSION['time'] = time();
 
        if($_SESSION['checked1'] != false){
 
            while($extract = mysql_fetch_array($result1)){
 
                            echo "costamcostam";
 
            }
 
    }
 
}

 

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 121 wizyt
pytanie zadane 8 lutego 2016 w JavaScript przez Else Stary wyjadacz (12,260 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 201 wizyt
pytanie zadane 21 czerwca 2017 w JavaScript przez Emil Szerafin Nowicjusz (170 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 163 wizyt
pytanie zadane 15 kwietnia 2016 w HTML i CSS przez AjSiak Początkujący (250 p.)

92,454 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...