• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

question-closed [PHP] Dwie funkcje połączyć w całość

Object Storage Arubacloud
0 głosów
681 wizyt
pytanie zadane 13 lutego 2016 w PHP przez Zelek Użytkownik (960 p.)
zamknięte 13 lutego 2016 przez Zelek

Witam, jestem początkowym webmasterem jeżeli można to tak określić. Do tej pory zajmowałem się pisanie w języku HTML + CSS i w końcu przyszedł czas na PHP. Dzięki wielu poradnikom napisałem dla siebie system logowania / rejestracji + profil i wszystko to łączy się za pomocą bazy MySQL. Teraz mam jeden problem, ponieważ próbuję połączyć dwie funkcje w jedną, spójną całość. Tłumaczyć chyba nie muszę do czego służy dana funkcja, ponieważ widać wszystko w kodzie. Cały kod wklejony jest TUTAJ. Prosiłbym o pomoc, ponieważ tworzę stronę dla swojego serwera TeamSpeak i zależy mi na czasie :P

Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

komentarz zamknięcia: Problem rozwiązany.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
wybrane 13 lutego 2016 przez Zelek
 
Najlepsza
Właśnie tak lekko nie rozumiem, są kody ale co tu chcesz połączyć w całość?

Pierwszy to prawdopodobnie pobranie danych zalogowanego użytkownika i wyświetlenie jego profilu, a drugi to wyświetlenie profilu innego użytkownika - dobrze rozumiem? I gdzie jest problem, co tu łączyć?
komentarz 13 lutego 2016 przez Zelek Użytkownik (960 p.)

Więc tak, napisałem stronę w pliku PHP i dodałem system logowania / rejestracji i profilu i teraz, pierwszy kod odpowiada za poprawne działanie panelu użytkownika po prawej stronie (czerwona obramówka), a drugi kod odpowiada za wyświetlanie informacji o koncie użytkownika w miejscu gdzie jest żółta obramówka. Teraz jeżeli dodam pierwszy kod i go zamknę, to dodając drugi strona wgl przestaje działać.

komentarz 13 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
No to teraz bardziej rozumiem.

Jeśli te kody które podałeś masz wrzucone w jednym pliku to wystarczy tylko raz dołączyć config, raz na początku połączyć się z bazą, raz na końcu to połączenie zamknąć itd... Ale to nie powinno powodować od razu wysypania się całej strony. Co się dzieje jak dodasz te dwa kody razem? Wyskakuje jakiś błąd, cała pusta strona czy co?

Masz włączone wyświetlanie błędów PHP? Jeśli nie to włącz.
komentarz 13 lutego 2016 przez Zelek Użytkownik (960 p.)

Chciałem żeby wyglądało to tak: http://wklej.org/id/1945076/ więc zacząłem kombinować i wyszedł mi taki kodzik http://wklej.org/id/1945086/

A po wrzuceniu tego całego pliku na serwer wywala mi taki błąd:

komentarz 13 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
W tym drugim kodzie, który Ci wyszedł, w linii 42 kończy się echo i powinieneś za tym zamknąć PHP. Dalej masz już normalnego HTMLa co interpreterowi PHP nie jest znane, stąd pewnie ten błąd ;)
komentarz 13 lutego 2016 przez Zelek Użytkownik (960 p.)

Ale jak zamknę PHP to co będzie z tym kodem poniżej

 

if($user_data === false) {
    echo '<p>Niestety, taki użytkownik nie istnieje.</p>
        <p>[<a href="index.php">Powrót</a>]</p>';
} else {
    echo '<h2>Profil użytkownika</h2>
        <p>Nick: <b>'.$user_data['user_name'].'</b></p>
        <p>Email: '.$user_data['user_email'].'</p>
        <p>Data rejestracji: '.date("d.m.Y, H:i", $user_data['user_regdate']).'</p>
        <p>Strona WWW: '.(empty($user_data['user_website']) ? 'brak' : $user_data['user_website']).'</p>
        <p>Skąd: '.(empty($user_data['user_from']) ? 'brak' : $user_data['user_from']).'</p>';
}

Z tego co wiem to nie będzie nic działać

komentarz 13 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
W takim razie otwórz przed nim znów <?php i będzie działać. Albo wstaw wszystko to co jest zapisane czystym HTMLem w echo i wtedy możesz nie przerywać PHP.
komentarz 13 lutego 2016 przez Zelek Użytkownik (960 p.)
A widzisz taka prosta sprawa, a nie mogłem sobie poradzić. Wielkie dzięki następnym razem będę wiedział co robić :)
komentarz 13 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
Takie trochę podstawy PHP to są, ale okej fajnie że zadziałało ;p

Dodam jeszcze na koniec, że powinno się całkowicie oddzielać kod HTML od PHP - jak będziesz dalej szedł w PHP i rozwijał swoje umiejętności to polecam zainteresować się systemem szablonów Twig.

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 1,828 wizyt
pytanie zadane 25 września 2015 w C i C++ przez patryk16 Obywatel (1,080 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 929 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 376 wizyt
pytanie zadane 6 września 2020 w PHP przez Igorek Mądrala (6,290 p.)

92,550 zapytań

141,394 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,935 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...