• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Co dalej po skończeniu kursów Pana Mirosława Zelenta?

+1 głos
3,324 wizyt
pytanie zadane 12 lutego 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez Sergeant Nowicjusz (170 p.)
Chodzi mianowicie o tworzenie stron internetowych. Czy powinienem zakupić książki? Jeśli tak, jakie polecacie?

7 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 12 lutego 2016 przez niezalogowany
Którego kursu? Potwórz własne projekty, minigry itd, coś co Cię będzie rozwijać i ćwiczyć. Obejrzenie samego materiału dużo Tobie nie da
+1 głos
odpowiedź 12 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
Ten kurs to bardzo mało. Zacznij sam działać, po prostu rób coś dalej. Liczy się własne doświadczenie, im więcej zrobisz tym więcej się nauczysz.

Żadnych konkretnych książek nie polecę, wszystko można znaleźć w internecie. Zależy jeszcze jakie języki Cię interesują. HTML i CSS są dość proste i wg mnie nie potrzeba do tego książki. PHP ma dobrą dokumentację więc też nie widzę potrzeby kupowania książki.
0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2016 przez demmi Bywalec (2,990 p.)
Moim zdaniem nie powinieneś się ograniczać jedynie do stron internetowych, warto być moblinym, co nie znaczy, że musisz być geniuszem w każdej z technologii. Po przerobieniu kursów Pana Mirosława, możesz przerobić inne (np. z c++), oraz oczywiście zbierać doświadczenie w samodzielnym klepaniu kodu. Z książek to powinny być dobre te polecane na tej stronie.
komentarz 12 lutego 2016 przez Comandeer Guru (608,860 p.)
A jaki jest sens w rozwijaniu się w dwie całkowicie różne strony i to na tak wczesnym etapie? IMO nie ma sensu znać trochę webu i trochę C++, bo taka znajomość prawdę mówiąc na dużo się nie przyda. Lepiej wyspecjalizować się w jednej dziedzinie i dopiero później pomyśleć o rozwinięciu się w innej.
komentarz 12 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (291,530 p.)
Jeśli jest zainteresowany tylko pisaniem stron to po co ma się uczyć zupełnie innych z tym niezwiązanych rzeczy?

EDIT: Comandeer mnie wyprzedził, nic nowego ;p
komentarz 12 lutego 2016 przez demmi Bywalec (2,990 p.)
Zapytałem się kiedyś profesora - Po jaką cholerę mi te całki i różniczki, jak ja chcę tylko programować? Odpowiedział, że nauka tych zagadnień rozwija analityczne myślenie i że kiedyś to docenię. Sam przygodę z it zacząłem od html, później pobawiłem się z css (szybko widziałem efekty, bo css to bardzo wdzięczna dla oka technologia) i na javie mi przystawiło, dlatego zacząłem się uczyć c++ jako tego bazowego języka programowania.
komentarz 12 lutego 2016 przez Comandeer Guru (608,860 p.)

Zapytałem się kiedyś profesora - Po jaką cholerę mi te całki i różniczki, jak ja chcę tylko programować?

Siedzę w tym biznesie 10 lat i nigdy nie było mi to potrzebne. Analityczne myślenie przychodzi wraz z doświadczeniem, niekoniecznie trzeba je wykuć.

A C++ jako bazowy język dla Sieci nie jest zbyt fortunny, bo nijak się ma do JS czy PHP.

komentarz 13 lutego 2016 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Zależy co programujesz. Jeśli programujesz obliczenia, to - de facto - trzeba znać to, czego wymagają te obliczenia. Np. spróbuj zaprogramować proste całkowanie. Okaże się, że to nie takie proste. Chyba, że od razu idziesz używać gotowych bibliotek :)

Aczkolwiek w zastosowaniach zawodowych używa się programów matematycznych i te mają wbudowane skomplikowane działania, to programowanie algorytmów nadal wymaga znajomości tych zagadnień.

Mówisz - po co Ci całki, jak chcesz programować. To ja Ci powiem - nigdy nie wiesz, co Ci każą programować. Tym bardziej, że jak matematyka jest kluczem do zrozumienia działania otaczającego nas świata. Większość procesów w przyrodzie da się sprowadzić do funkcji, całek i różniczek. Nigdy nie wiesz, kiedy Ci się ta wiedza przyda w programowaniu.
komentarz 13 lutego 2016 przez Comandeer Guru (608,860 p.)
Jasne, ale – jak sam zauważyłeś – zależy co programuję. Jak się przerzucę na gry, to poznam całki, bo inaczej zabije mnie silnik fizyki ;)
0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,920 p.)

Na drugim monitorze odpal:
http://webkod.pl/
http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

Plus, dodaj do zakładek kilka dobrych blogów o webdev.

0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
Po wszystkich kursach Pana Mirosława nie brakuje Ci raczej wiedzy teoretycznej. Brakuje Ci własnego doświadczenia.

Tak jak koledzy wyżej wspominali, teraz czas na własne projekty.

Jeżeli masz problem z wyborem dalszych rzeczy do ogarnięcia, podrzucam filmik na ten temat:
https://www.youtube.com/watch?v=pB0WvcxTbCA

P.S. Film jest z zeszłego roku, trochę się mogło pozmieniać.
komentarz 12 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
Kłóciłbym się z tym, że po wszystkich kursach (np. C++) nie brakuje wiedzy teoretycznej. Właśnie obok mnie leży kilka książek o podstawach C++ (PL/ANG/DE) łącznie jest to gdzieś ok ~ 4500 stron. Gdy by zsumować wiedzę teoretyczną przedstawioną przez p. Mirosława w postaci teorii wyszłoby góra ~ 200 - 250 stron. Aby zdobywać swobodnie doświadczenie, trzeba pojąć teorię lub robić to równocześnie najlepiej od razu pisząc programy z książek (ćwiczenia programistyczne), wymyślać własne. Oczywiście robić własne projekty jest jak najbardziej wskazane i wymagane.
komentarz 13 lutego 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
Faktycznie, C++ to temat rzeka. :p

Ale pytanie było o tworzenie stron internetowych. Tam najlepszym sposobem na naukę są własne projekty.

Po wszystkich kursach Pana Mirosława nie brakuje Ci raczej wiedzy teoretycznej. 

Czyli powiadasz, że po kursie MZ będzie miał wiedzę o:

• semantyce HTML
  • HTML5
  • kwestiach dostępności i użyteczności
  • zasadach WCAG
  • ekosystemie frontendowym
  • ES6
  • standardach w Sieci Web
  • architekturach typu BEM, ITCSS, SMACSS, OOCSS
  • preprocesorach
  • pracy grupowej 

komentarz 13 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
Otóż to. Część ludzi uczących się z kursu p. Mirosława nie ma pojęcia o tym, że ten kurs to minimum z minimum możliwych podstaw, to nawet nie pozwala na bezpłatny staż (o płatnym nie mówię). Dobrze, jeżeli p. Mirosław zmontował odpowiedni filmik dla wszystkich niezależnie od rodzaju kursu, w którym sam powie o tym, że jego kursy obejmują kompletne podstawy. Pozwoli to na pewno ograniczyć o znaczną połowę nowych wątków z takimi pytaniami.
komentarz 13 lutego 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
Pozwól, że dokończę zdanie.

Po wszystkich kursach Pana Mirosława nie brakuje Ci raczej wiedzy teoretycznej, potrzebnej do tworzenia własnych projektów. Wybaczcie jeżeli wyraziłem się niejasno. Nie pisałem nic o szukaniu pracy po podstawowym kursie. Kurs Pana Zelenta daje podstawy, aby robić coś na własną rękę, nie daje Ci wiedzy potrzebnej do pracy w zawodzie.

Część rzeczy "jeszcze do ogarnięcia" podałem w linku.
Ok, z takim zdaniem już mogę się zgodzić ;)
0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
Tytuł fajny, tagi fajne, ale nadal nie wiem(y) jaki kurs ukończyłeś C++ czy inny? Jeśli inny niż C++ to nic nie polecę, ale jeśli tak, to na własnym doświadczeniu polecam Ci i wskazuję Ci kolejność:

1. Programowanie. Teoria i praktyka z wykorzystaniem C++ (Bjarne Stroustrup)

2. Szkoła Programowania C++ (Stephen Prata)

po właściwym przerobieniu powyższych książek włącznie z zadaniami i własnymi programami będziesz znał C++ na stopniu "podstawowy zaawansowany", a następnie będziesz mógł przejść do bardziej zaawansowanych książek jak choćby STL biblioteka standardowa, Język C++ kompendium wiedzy.
0 głosów
odpowiedź 13 lutego 2016 przez Sergeant Nowicjusz (170 p.)
Dziękuję wszystkim za pomoc. :) Przepraszam, że nie napisałem od razu konkretnie o jaki kurs chodziło. Miałem na myśli HTML, CSS i JavaScript. Resztą chciałbym się zająć po opanowaniu tego. :) Dziękuję jeszcze raz i pozdrawiam serdecznie.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 654 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2018 w C i C++ przez Michael00 Nowicjusz (120 p.)
+1 głos
3 odpowiedzi 801 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 895 wizyt
pytanie zadane 30 kwietnia 2017 w HTML i CSS przez bp181 Nowicjusz (160 p.)

93,757 zapytań

142,716 odpowiedzi

323,363 komentarzy

63,353 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...