• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

[Ocena] Portfolio

Object Storage Arubacloud
+3 głosów
726 wizyt
pytanie zadane 11 lutego 2016 w HTML i CSS przez rucin96 Użytkownik (500 p.)
edycja 11 lutego 2016 przez Patrycjerz

Witam Serdecznie :)
Chciałbym abyście ocenili moją stronę portfolio najlepiej ze szczególnym uwzględnieniem kodu.
Wszelkie poprawki mile widziane :)

Portfolio: www.vicoweb.eu

Pozdrawiam!

6 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
  • Deklaracja kodowania powinna być pierwsza w head
  • Zamiast [rel="shortcut icon"] starczy samo [rel=icon]
  • Za dużo CSS – nie korzystacie z HTTP/2, więc powinniście zminifikować i złączyć arkusze
  • A o @import to najlepiej zapomnieć: http://www.stevesouders.com/blog/2009/04/09/dont-use-import/
  • <section class="navbar-brand"><img src="images/logo.png" alt="Logo VicoWeb.eu" id="logo" class="img-responsive" /></section>

    A co to za potwór? To powinien być główny, klikalny nagłówek → http://www.webkrytyk.pl/krytyka/lexy.com.pl/#naglowki
    No i obrazki w linkach wskazują na swoją rolę, nie to, czym są, zatem: "VicoWeb.eu", nie "Logo VIcoWeb.eu" (tutaj [alt] robi za tekst nagłówka!).

  • <span class="sr-only">Toggle navigation</span>

    Czemu to nie po polsku?

  • Nie krzyczcie w menu – jest text-transform: uppercase

  • <br class="celar" />

    Clearfix → http://nicolasgallagher.com/micro-clearfix-hack/

  • Wgl section.container nie ma sensu, bo to element tylko do stylowania, więc powinien to być div.

  • <p class="heading">Dzień <b>dobry!</b></p>

    Coś, co ma taką klasę, wręcz musi być nagłówkiem. No i zamiast powinien być zastosowany span.

  • <h3 class="author">Marcin <span class="blue">Ruciński</span></h3>

    A jak nagle będzie miało być czerwone? Dlatego klasy powinny mieć abstrakcyjne nazwy.

  • Zachwiana jest hierarchia nagłówków (gdzie h1 czy h2?).

  • section.about nie mają sensu z nagłówkami ponad nimi – te nagłówki powinny być w środku. A sekcja otaczające te sekcje również powinna mieć nagłówek. No i czemu tekst nie jest w akapitach?

  • section NIE SŁUŻY DO STYLOWANIA! Polecam sobie spojrzeć → http://tutorials.comandeer.pl/html5-blog.html

  • [placeholder] NIE ZASTĘPUJE label. Jak nie wierzycie, to polecam sprawdzić w specyfikacji HTML5 ;)

  • <h2 class="cite">“Kreatywność polega na zapominaniu zasad.”</h2>

    Przecież to jest cytat. A cytaty oznacza się przez blockqoute.

Ogólnie ¾ sekcji na stronie to powinny być div, bo nie mają żadnej semantyki.

Strona polska, adresy po angielsku – nieładnie to wygląda i szkodzi UX.

Czemu w portfolio obrazków nie da się powiększyć? I może ważniejsze pytanie: czemu mają puste [alt]?

komentarz 11 lutego 2016 przez rucin96 Użytkownik (500 p.)
Dziękuje za kreatywną opinię, postaram się to poprawić jak tylko znajdę czas.
Co do krzyczenia w menu, użyłem tego ponieważ na początku nie wiedzieliśmy czy będą same duże litery czy nie, a potem zapomniało się to zmienić.

Jeśli chodzi o portfolio to wczoraj napisałem w PHP skrypt, dodający obrazki do niego i dlatego jeszcze nie jest dopracowane bo nie skończyłem pisać tego (alt oraz linki zostaną niebawem dodane).

Jeszcze raz dzięki za opinię, jak widać człowiek cały czas się uczy :)
komentarz 11 lutego 2016 przez rucin96 Użytkownik (500 p.)

No i zapomniałem dodać, że chciałem użyć inaczej trochę znaczników h1, h2 oraz np.

<p class="heading">Dzień <b>dobry!</b></p>
<h3 class="author">Marcin <span class="blue">Ruciński</span></h3>

Ale byłem wtedy na praktykach w agencji reklamowej i doradzili mi to tak rozwiązać.

komentarz 11 lutego 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Eh, bo w agencji reklamowej patrzą pod kątem SEO, a ja patrzę pod kątem semantyki. Niestety, te 2 gałęzie w Polsce się mocno rozchodzą, a nie powinny → https://cksource.com/blog/Accessibility-usability-and-SEO-go-hand-in-hand-a-talk-with-David-Carralon
komentarz 11 lutego 2016 przez rucin96 Użytkownik (500 p.)

 

"VicoWeb.eu", nie "Logo VIcoWeb.eu" (tutaj [alt] robi za tekst nagłówka!).

Co do tego to również chciałem na początku tak zrobić, jednak funkcja ta nie tylko odpowiada za wyświetlanie tekstu w przypadku nie załadowania loga, ale jednocześnie czyta tekst dla niewidomych więc tu wydaje mi się, że takie rozwiązanie jest lepsze :)

komentarz 11 lutego 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
No właśnie dlatego nie jest ;) Polecam wziąć sobie Firefoksa i JAWS i posłuchać, co zostanie przeczytane. A przeczytane zostanie coś typu "Link logo VicoWeb.eu", co sugeruje, że to link do logo.
komentarz 11 lutego 2016 przez rucin96 Użytkownik (500 p.)
Tego nie wiedziałem, dzięki za radę :)
komentarz 28 lutego 2016 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
O.o Pierwszy raz w moim życiu widzę, aby ktoś stylował br'a. : D
1
komentarz 28 lutego 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Toś mało widział ;) br często jest używany do clearowania. Inna rzecz, że to dziwna i bezsensowna praktyka.

0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Wizualnie całkiem nieźle, ale bardziej gryzą błędy w tekście.
0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)

Przy tym formularzu kontaktowym można by było dodać komunikat jeśli nie są uzupełnione pola jak ktoś kliknie na  wyślij wiadomość.

Z lewej strony logo mało widoczne 

0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez NXT Obywatel (1,860 p.)
U mnie na Firefox problem z polskimi znakami. Na Chrome wszystko gra.

Problem ma z tego co mi się wydaje Open Sans, ale właśnie tylko na Firefox. Czcionka w polskich znakach jest zastępowana przez sans-serif, jeśli dobrze wnioskuję z kilku sprawdzonych elementów.
0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2016 przez xCodezaur Bywalec (2,850 p.)

Takie małe literówki się wkradły, warto poprawić :)

0 głosów
odpowiedź 28 lutego 2016 przez Tom_Ja Dyskutant (7,970 p.)
Jesli jeszcze interesuje Cię odpowiedź, to zamiast napisu "Czy warto?" lepiej dać "Dlaczego warto?". Z góry wiadomo, że warto ;)
komentarz 29 lutego 2016 przez rucin96 Użytkownik (500 p.)
Bardzo dobra sugestia - dzięki :)

Podobne pytania

+1 głos
5 odpowiedzi 687 wizyt
pytanie zadane 26 sierpnia 2015 w HTML i CSS przez ignacjusz Bywalec (2,390 p.)
+4 głosów
8 odpowiedzi 1,168 wizyt
pytanie zadane 23 czerwca 2017 w Nasze projekty przez Yiome Obywatel (1,000 p.)
+6 głosów
14 odpowiedzi 1,542 wizyt
pytanie zadane 9 września 2015 w Nasze projekty przez 01993Pablo Użytkownik (810 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...