Witam,
Więc tak jak w temacie. Spokojnie pisałam sobie gierkę w Allegro wszystko się zawsze ładnie kompilowało aż tu nagle pewnego pięknego dnia takie coś się ukazało mym oczom. Nie zauważyłam tego od razu toteż myślałam ze to błąd w kodzie (otwierało się tylko puste czarne okno i nie było w nim żadnych elementów gry). Postanowiłam więc przepisać dokładnie kod z fragmentu poradnika: https://www.youtube.com/watch?v=Iy1AZGFzt-g&index=10&list=PL39779BF3B079F6CD (efekt końcowy miał być taki jak na filmiku). Odpalam debugowanie i znowu tylko czarne okno. I wtedy to ujrzałam "Cannot find or open the PDB file" Próbowałam Clean na projekcie a potem Rebuild ale nie pomogło. Próbowałam także Debug -> Options and Settings -> Debugging -> Symbols -> Microsoft Symbols Servers ale wtedy działanie gry nie zmieniło się (wciąż czarne okno) i pojawiły się inne komunikaty a mianowicie Symbols Loaded/Unloaded. Testowałam z VS 2012 i 2015 Z góry dziękuję za pomoc :>
teraz ma problem z Draw() w GameScreen i ScreenManager i al_flip_display(); w main.cpp
Jaki dokładnie problem?
1. cokolwiek rysującego... czyli może tam być np bitmapa?
Może tam być cokolwiek, co chcesz narysować. ;) Czyli pewnie bitmapa również, o ile wcześniej ją przygotujesz.
2. FadeAnimation używa czarnego obrazka .png czy zamiast tego mogę po prostu użyć czarnego kwadratu?
Jeśli używa go tylko do zmazania fragmentu ekranu, to jak najbardziej - będzie to nawet wydajniejsze. :)
A skoro mam pod ręką takiego geniusza (swoją drogą czy masz jakieś życie poza tym forum? ;))
Bez przesady. ;) Po prostu to lubię. :) No i jak myślisz, mam jakieś życie poza tym forum? ;D
93,608 zapytań
142,531 odpowiedzi
323,002 komentarzy
63,099 pasjonatów
Motyw:
Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡
Oto polecana książka warta uwagi.Pełną listę książek znajdziesz tutaj