• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Wybór kolejnego języka

Cloud VPS
0 głosów
665 wizyt
pytanie zadane 10 lutego 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez niezalogowany
Witam

Skończyłem czytać Symfonię c++ i zastanawiam się co dalej z tym zrobić. Mam ochotę zacząć naukę Javy ponieważ od początku swojej nauki chciałem tak zrobić ale poczytałem trochę i z racji tego, że wiele osób uważa, że c++ jest lepszym wyborem na początek to tak też zrobiłem. Chciałbym pisać w Javie ponieważ interesują mnie aplikacje mobilne tylko nie wiem czy to ma sens gdyż tak naprawdę to "liznąłem" c++  i nie mam pojęcia czy lepiej dla mnie będzie zostać w c++ aby go poznać lepiej i później łatwiej będzie mi przejść na Jave?

11 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 10 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
W Cpp możesz pisać pod androida, iOS i pewnie pod Windows Phone też. W Cpp możesz tworzyć aplikacje webowe, nawet strony internetowe (np. asm.js, Web Toolkit). Czyli możesz robić wszystko to, co robisz w JAVA i nawet więcej.

Ja bym pozostał przy C++.
komentarz 12 lutego 2016 przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
Jak sie nazywa IDE oraz biblioteka umozliwiajaca pisanie w C++ pod androida ?
komentarz 12 lutego 2016 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Spróbuj biblioteki Qt
+1 głos
odpowiedź 10 lutego 2016 przez natrov Gaduła (3,970 p.)
Java jest językiem godnym polecenia. Posiada sporą liczbę już gotowych metod. :)
+1 głos
odpowiedź 10 lutego 2016 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Jeżeli chcesz się uczyć Javy, to się ucz. Lepsza znajomość C++ na pewno ci w tym nie pomoże, bo Java jest językiem zdecydowanie prostszym do opanowania. Na pewno można lepiej pisać kod w Javie znając C++, ludzie piszący w Javie to potwierdzają, ale na pewno nie polecam ci tylko po to klepania C++. Z resztą chodzi tu o lepsze poznanie procesów, które faktycznie się dzieją (a Java ci je troche chowa), które są widoczne w językach bardziej nisko-poziomowych jak np wlasnie C++. Takze nie chodzi tu o konkretnie c++-a.
komentarz 11 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
O jakich procesach mówisz, tych co dzieją się wewnątrz komputera czy o zasadach panujących w programowaniu, przy czym z C++ można dużo zaczerpnąć. Jeśli o tych procesach takich jak zachodzących np. przy procesorze, to warto poznać Asm i C++.
komentarz 11 lutego 2016 przez criss Mędrzec (172,570 p.)
Chodzi mi o zarządzanie pamięcią, o procesor też, ale to już na tyle niski poziom, że tak jak mówisz raczej asm by sie przydał :D Ale nie proponuje, bo po pierwsze sam nie próbowałem, a po drugie mam wrażenie, że to masochizm.
+1 głos
odpowiedź 11 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Jak już opanowałeś w jakimś stopniu C++, to teraz wykorzystaj go do programowania różnych projektów w nim. Bo po coś się go uczyłeś, prawda? Masz np. do wyboru frameworki Qt, SFML, itp.
komentarz 11 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
Zgadzam się z tym. A o przyszłość C++ się nie martw, jeszcze zaskoczy.
0 głosów
odpowiedź 10 lutego 2016 przez Sareley Gaduła (4,740 p.)
Według mnie język nie ma większego znaczenia., jeżeli chcesz programować na androidzie w javie to przejdź na javę. Najważniejsze jest to żebyś jak najwcześniej zaczął tworzyć jakąś konkretną aplikację i uczył się programować a nie tylko czytał książki. Wiadomo podstawy języka musisz znać ale z samych książek nie nauczysz się programować.
0 głosów
odpowiedź 10 lutego 2016 przez RegularLemon Stary wyjadacz (12,280 p.)
Poznałeś C++, masz solidne fundamenty do dalszej nauki, ok.

Moim zdaniem zanim podejmiesz decyzję powinieneś spróbować kompletnie różnych języków. Poczytaj, zobacz do czego są wykorzystywane. Co sprawia Ci przyjemność. Zobacz czy wolisz języki skryptowe czy silnie typowane, może wolisz aplikacje mobilne, a może programowanie webowe.

Jeżeli mimo wszystko chcesz się trzymać swojej początkowej decyzji, to Java albo C# są najlepszą decyzją. Przynajmniej tak słyszałem.
0 głosów
odpowiedź 10 lutego 2016 przez Int_main Bywalec (2,850 p.)
Chcesz pisać aplikacje na androida to nie zwlekaj - pisz natywnie.
0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez Mateusz11 Pasjonat (22,910 p.)
Java jest ciekawa, posiada dużo meto. Spróbuj pisać w Javie. Jeżeli będzie trudno, wróć do C++
0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez Piotr Karasiński Mądrala (6,360 p.)
Nie pamiętam który z wielkich guru programowanie to powiedział ale podobno dobry programista powinien poznać 1 nowy język co roku.

Chodzi tu głównie o naukę programowania samego w sobie, a nie konkretnego języka.

Pętle i ify działają tak samo zapisuje je się tylko inaczej.

Z różnych języków programowania można czerpać różne podejścia do rozwiązywania konkretnych problemów. Programowanie obiektowe, skryptowe itp.

Co do aplikacji mobilnych to rozwiązań jest dużo można je pisać nawet w samym HTML i JavaScript (Cordova, PhoneGap)

Jeśli masz czas wymyśl sobie jakąś appkę do zrobienia i spróbuj ją napisać z wykorzystaniem różnych technologii. Sam ocenisz co Ci bardziej leży.
komentarz 12 lutego 2016 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
1 język rocznie to z pragmatycznego programisty? Tam chyba było wspomniane że język o inniej filozofii(?). Czytaj  - umiesz c++ to ucz sie np. Lispa albo Haskella.
0 głosów
odpowiedź 11 lutego 2016 przez niezalogowany
Zastanawiam się jeszcze czy wybrać Java EE czy android? Chodzi mi o to co jest bardziej jest rozwijające?
komentarz 12 lutego 2016 przez Piotr Karasiński Mądrala (6,360 p.)
Oba kierunki się rozwijają.

Zależy co Cię bardziej interesuje : aplikacje serwerowe, czy aplikacje mobilne.

Wolisz zajmować się GUI czy raczej dostępem do bazy danych?
0 głosów
odpowiedź 12 lutego 2016 przez niezalogowany

wiele osób uważa, że (...) to tak też zrobiłem.

Całe życie masz zamiar gonić stado? 

Podobne pytania

–1 głos
1 odpowiedź 210 wizyt
pytanie zadane 9 stycznia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez karix-IT Użytkownik (520 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 811 wizyt
pytanie zadane 25 kwietnia 2016 w C i C++ przez niezalogowany

93,457 zapytań

142,452 odpowiedzi

322,722 komentarzy

62,837 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Kursy INF.02 i INF.03
...