• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mysql - logi (śledzienie ruchu na stronie)

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
798 wizyt
pytanie zadane 9 lutego 2016 w SQL, bazy danych przez marcin_kub Obywatel (1,420 p.)
edycja 9 lutego 2016 przez marcin_kub

Zastanawia mnie, czy jest jakiś sposób na śledzienie ruchu w sieci (zapisywania logów na serwerze - ip, data i godzina, itp.), zważywszy na to, iż nie usługodawca, u którego wykupiłem hosting nie daje mi "super priviliege" w mysql (mam phpmyadmin). Zależy mi, aby te dane były zapisywane na serwerze. Liczę na Waszą pomoc.

EDIT - pytanie odnośnie forum internetowego.

1 odpowiedź

0 głosów
odpowiedź 9 lutego 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
wybrane 24 lutego 2016 przez marcin_kub

Najlepsza

Jeżeli chcesz śledzić każde wejście na stronę to możesz np wykorzystać php-a i stworzyć edytować plik za każdym razem gdy ktoś wejdzie na twoją stronę dopisując na końcu odpowiednio wydzielone informacje np:
|09.02.2016 16:17|127.0.0.1|itd|itd|<<<

Na podstawie tego będziesz mógł sobie zapisać ładne przeglądanie tej tablicy na podstawie explode() ;)

podałem przykład z plikiem bo o ile dobrze zrozumiałem nie chcesz używać MySQL

komentarz 9 lutego 2016 przez marcin_kub Obywatel (1,420 p.)
edycja 9 lutego 2016 przez marcin_kub

Zapomniałem wspomnieć, że robię forum internetowe. Jest opcja, żeby zamiast tego śledził do sql dodanie postu przez każdą osobę - jej adres IP, id postu, datę i treść dodania postu.

komentarz 9 lutego 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)
nie rozumiem pytania teraz pytasz się czy można zapisać to co opisałeś do bazy danych czy chcesz sobie zrobić bazę danych z pliku ;) :D
komentarz 9 lutego 2016 przez marcin_kub Obywatel (1,420 p.)

Po prostu chcę mieć śledzenie - logi, najlepiej w jednym pliku na serwerze, a przez logi rozumiem (jako że to forum) adres IP, id postu, datę i najlepiej treść dodania postu.   Tak bym chciał ;) .

komentarz 10 lutego 2016 przez makoso Mądrala (7,380 p.)

no to możesz zrobić oddzielny plik na te logi i dodawać analogicznie dopisując kolejną wartość jako id, finalnie będziesz miał tablicę z indeksami odpowiadającą numerowi wartości licząc od 0, chyba że napiszesz sobie "system tworzący tablicę z kluczami [id_post] wtedy logi najlepiej byś zapisywał tak:

|date:09.02.2016 16:17|ip:127.0.0.1|text:tresc|var:itd|<<<

proste rozbijanie explode i tworzysz sobie przyjemną tablicę z logami później w php, na końcu można dodać znak nowej lini wtedy plik bedzie przystępnie czytelny jako normalny plik ;)

Podobne pytania

+1 głos
2 odpowiedzi 332 wizyt
pytanie zadane 8 stycznia 2016 w PHP przez demotywatorking Obywatel (1,210 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 235 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 157 wizyt
pytanie zadane 21 kwietnia 2018 w PHP przez okti00 Obywatel (1,590 p.)

93,377 zapytań

142,379 odpowiedzi

322,527 komentarzy

62,724 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...