• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zbiór pytań na rozmowę kwalifikacyjną - definitywna lista

VPS Starter Arubacloud
+159 głosów
92,862 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)

Witam wszystkich,

Jak można zauważyć forum rozrasta się w szybkim tempie - mnóstwo ludzi, którzy zdają tutaj pytania nawet nie szuka tego w googlach, to oznacza jedno - jesteśmy lepsi niż Google!

Nie no żart, przejdę do sedna.

Może by zrobić temat zbiorczy dla osób, które poszukują/będą poszukiwać pracy w IT? Może robię to trochę pod wpływem emocji, bo niedawno wróciłem z rozmowy w jednym z banków (staż letni). Głównie chodzi o to żeby nie owijać w bawełnę, tylko napisać jakie pytania nam się trafiły - wielu osobom się to przyda.

Wiem, że ludzie napiszą, że takie coś łatwo na internecie znaleźć, ale po co szukać, jak użytkownik forum ma to na wyciągniecie ręki? To forum zrzesza raczej młodych i mniej doświadczonych programistów, a taki temat może im (czy nawet mi) pomóc.

Jakby to miało wyglądać? Prosto i przejrzyście - piszemy na jakie stanowisko aplikowaliśmy (z wykorzystaniem jakiego języka) i pokrótce opisać jak wyglądała rozmowa.

Co wy na to? Żeby was zachęcić, to napiszę co mnie dzisiaj spotkało:

Miałem w sumie rozmowę z dwoma osobami, ale nie będę zagłębiał się w szczegóły. Pierwszy Pan opowiadał co nieco co robią, że chcą zrobić interaktywny monitor żeby wyświetlał informację (coś jak w galeriach handlowych). Pytał się mnie wiadomo, to co umiem i gadaliśmy po angielsku. Jakie pytanie mi zadał (w sumie tylko jedno)? O takie:
Mamy podany napis i na wyjściu ma wyświetlić literę, która powtarza się więcej niż dwa razy.

Drugi Pan - gadka szmatka, tak jak z poprzednim, doświadczenie, projekty, angielski itd. opowiadał jeszcze, że chcą usprawnić maszynę do transakcji (głównie xml i c#) I dostałem 2 pytania teoretyczne:
1. Co to jest rekurencja
2. Co to jest wskaźnik i czego nie można zapomnieć gdy się go używa


I pytanie praktyczne:
1. Napisz kod, który wypisze 10 pierwszy liczb ciągu fibonacciego

Rozwiązania do tych pytań mogę dać wieczorem.

Co myślicie nad takim tematem?

28 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 10 lipca 2015 przez marcusv Nowicjusz (200 p.)

Rozmowa na programiste php. 1 etap po polsku i angielsku z HR, standardowe pytania, co robiłem w poprzedniej pracy, dlaczego odszedłem, co chcę robić, dlaczego to mnie mają zatrudnić. 2 etap po polsku pytania od IT:

  • wzorce projektowe, opowiedz o kilku
  • o co chodzi w programowaniu obiektowym, co to jest klasa
  • różnica między klasą abstrakcyjną a interfejsem
  • dziedziczenie, polimorfizm, hermetyzacja
  • w php: trait, namespace, closure, yield, composer
  • git, git workflow, git flow
  • różnice między rest, xmlrpc, soap
  • jak działa symfony: request, response, kernel, routing
  • jak optymalizować stronę (frontend, backend)
  • indeksy w bazie
  • różnice w joinach (join, left, right, full, cross)
  • jak działają sesje po stronie serwera, jak odbywa się weryfikacja po stronie klienta
  • kody odpowiedzi http
  • owasp top 10, wymień kilka i opowiedz
  • javascript i same origin policy
  • polecenia linuksa: jak wyświetlić logi, jak szukać odpowiedniej frazy w nich; procesy, czy dany program jest uruchomiony; wyszukiwanie plików
  • agile i scrum o co w tym chodzi
komentarz 18 lipca 2018 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Na jaki level to? Regular?
0 głosów
odpowiedź 28 marca 2016 przez hubot Dyskutant (9,100 p.)
0 głosów
odpowiedź 15 grudnia 2016 przez operator Stary wyjadacz (10,920 p.)
Wytłumacz małemu dziecku dlaczego działanie 0 podzielić przez 0 jest niewykonalne.
0 głosów
odpowiedź 22 czerwca 2017 przez adrian313 Bywalec (2,850 p.)
mialem już parę rozmów ;D

1. napisac funkcje ktora jako argument przyjmuję tablice intów i znajduje index równowagi czyli taki, ze po lewej i prawej stronie suma jest taka sama

2. Fibonnaci rekurencyjnie

3. Co to jest singleton + napisać taka klasę

3. sortowanie tablicy

4. klasyk fizzbuzz jak kolerzy pisali wyżej
0 głosów
odpowiedź 19 września 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Dorzucam z innej firmy

co to crud

cechy języka programowania

wymień pan dostęp do webserwisów

rozwinąć skrót solid

czym sie różni metoda od funkcji

rodzaje systemów kontroli wersji

rodzaje baz danych tj obiektowa relacyjna itd

co to jest klasa finalna

i jeszcze z 2 jakieś pytania, ale już nie kojarzę

9/10 odpowiedzi.  Zaproszony na rozmowę do firmy
0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2018 przez Adam K Nowicjusz (200 p.)

Ja mogę od siebie dodać pytania na rozmowę .NET Developera

  • Co oznacza słowo kluczowe np. sealed, partial?
  • Co to jest boxing i unboxing?
  • Co to jest chcecked i unchecked?
  • Garbage Collector zasada działania. Kiedy obiekt jest usuwany z pamięci? Kiedy Garbage Collector jest uruchamiany?
  • Co to są obiekty immutable?
  • Jak działa yield?
  • Co to jest delegat?
  • Co to są wyrażenia lambda?
  • Co to jest serializacja?
  • Co to jest refleksja?
  • Co to jest atrybut?
  • Co oznacza słowo kluczowe volatile?
  • Co to jest wątek, co to jest pula wątków?
  • Do czego służy słowo lock? Co kryje się pod spodem tego słowa?
  • Co to jest extension method?

 

0 głosów
odpowiedź 18 lipca 2018 przez koczurekk Gaduła (3,420 p.)

Stanowisko programista C/C++ (czyli głównie embedded C, ale czasem coś w C++).

  1. Różnica między ++x a x++.
  2. Różnica między = a ==.
  3. Co robi volatile.
  4. Co robią słowa kluczowe private, protected i public.
  5. Jaką wartość ma x: int x = 2 << 2; (coś w tym stylu, nie pamiętam dokładnie)
  6. Co to jest stos.
  7. Co to są przerwania.
  8. Od czego zależy rozmiar struktury (oczekiwali tylko odpowiedzi o typach i ilości pól, moja wzmianka o wyrównaniach była najwyraźniej drobną przesadą).
  9. Operatory &&, || i ?:. Dali przykładowy kod i miałem powiedzieć co zrobi, tu też nie pamiętam szczegółów ale to było coś w stylu int x = (a > 100) || (b > 500) ? (c += 5) : (++c); a, b i c były podane wcześniej.

Pytań było łącznie chyba 15, ale wychodzi na to że 6 nie pamiętam. Poza tym dostałem kilka plików .h i miałem dorobić implementacje podanych tam funkcji. Sumowanie tablic, mnożenie przez siebie elementów tablic, porównywanie tablic, liczenie silni (chcieli żeby nie było tam rekurencji, którą oczywiście specjalnie tam dałem i nawijałem potem o tym że przy tych rozmiarach zmiennych ta funkcja nie ma szans wywalić stosu), i coś z polimorfizmem.

Generalnie same podstawy, więc jak ktoś idzie na swoją pierwszą rozmowę o pracę to radzę pamiętać że nie ma się czym stresować. :)

0 głosów
odpowiedź 10 stycznia 2020 przez chudy794 Nowicjusz (140 p.)

Na młodszego programistę:

1. Czym zajmujesz się w obecnej pracy
2. Wymień znane ci kontenery i kiedy ich użyjesz
3. Wymień metody std::vector i wyjaśnij co robią
4. Zapisz pseudokod binary search
5. Różnice między vectorem a listą
6. Czym jest caching
7. Najważniejsze elementy programowania obiektowego
8. semantyka przeniesienia
9. słowo kluczowe const. Kiedy się go używa i jakie jest słowo przeciwne do niego
10. Jak przyspieszyć kod:

std::string fun1(std::vector<std::string> v) {
	std::string s1;
	for (std::string s : v) {
		s1 = s1 + s;
	}
	return s1;
}

11. Ktora linia się szybciej wykona

void fun2(int t**, int n) {
	for (int i = 0; i < n; i++) {
		for (int j = 0; j < n; j++) {
			t[i][j] = ... // linia A
			t[j][i] = ... //linia B
		}
	}
}

 

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 3,554 wizyt
+5 głosów
3 odpowiedzi 1,371 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 2,883 wizyt

92,453 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,088 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...