• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zbiór pytań na rozmowę kwalifikacyjną - definitywna lista

VPS Starter Arubacloud
+159 głosów
92,862 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2015 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)

Witam wszystkich,

Jak można zauważyć forum rozrasta się w szybkim tempie - mnóstwo ludzi, którzy zdają tutaj pytania nawet nie szuka tego w googlach, to oznacza jedno - jesteśmy lepsi niż Google!

Nie no żart, przejdę do sedna.

Może by zrobić temat zbiorczy dla osób, które poszukują/będą poszukiwać pracy w IT? Może robię to trochę pod wpływem emocji, bo niedawno wróciłem z rozmowy w jednym z banków (staż letni). Głównie chodzi o to żeby nie owijać w bawełnę, tylko napisać jakie pytania nam się trafiły - wielu osobom się to przyda.

Wiem, że ludzie napiszą, że takie coś łatwo na internecie znaleźć, ale po co szukać, jak użytkownik forum ma to na wyciągniecie ręki? To forum zrzesza raczej młodych i mniej doświadczonych programistów, a taki temat może im (czy nawet mi) pomóc.

Jakby to miało wyglądać? Prosto i przejrzyście - piszemy na jakie stanowisko aplikowaliśmy (z wykorzystaniem jakiego języka) i pokrótce opisać jak wyglądała rozmowa.

Co wy na to? Żeby was zachęcić, to napiszę co mnie dzisiaj spotkało:

Miałem w sumie rozmowę z dwoma osobami, ale nie będę zagłębiał się w szczegóły. Pierwszy Pan opowiadał co nieco co robią, że chcą zrobić interaktywny monitor żeby wyświetlał informację (coś jak w galeriach handlowych). Pytał się mnie wiadomo, to co umiem i gadaliśmy po angielsku. Jakie pytanie mi zadał (w sumie tylko jedno)? O takie:
Mamy podany napis i na wyjściu ma wyświetlić literę, która powtarza się więcej niż dwa razy.

Drugi Pan - gadka szmatka, tak jak z poprzednim, doświadczenie, projekty, angielski itd. opowiadał jeszcze, że chcą usprawnić maszynę do transakcji (głównie xml i c#) I dostałem 2 pytania teoretyczne:
1. Co to jest rekurencja
2. Co to jest wskaźnik i czego nie można zapomnieć gdy się go używa


I pytanie praktyczne:
1. Napisz kod, który wypisze 10 pierwszy liczb ciągu fibonacciego

Rozwiązania do tych pytań mogę dać wieczorem.

Co myślicie nad takim tematem?

28 odpowiedzi

+25 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2015 przez achilles147 Dyskutant (9,580 p.)
edycja 21 kwietnia 2015 przez achilles147
Witam zrobiłem już ten wpis wcześniej na tym forum ale myślę że ten temat jest bardziej odpowiedni dla niego.

Ostatnimi czasy miałem okazje pochodzić trochę po rozmowach kwalifikacyjnych i zebrać nie małą bazę co trzeba umieć:) (Odnośnie c++). A więc następująco:

- STL ( szczególnie wiedza na temat listy i wektora rozumieć różnice pomiędzy nimi (choćby ustawienie elementów w pamięci komputera)  potrafić pokazać ich działanie), znajomość innych kontenerów i algorytmów typu sort,fill itd.

- Const ( pokazać gdzie i jak można używać stałych np jak zachowują się z wskaźnikami, kiedy się je inizjalizuje itp.). Jak zachowują się w klasach kiedy np const jest za nazwą metody.

- Polimorfizm : Funkcje wirtualne a czysto wirtualne, Multidziedziczenie, problem diamentu ( tutaj np stworzenie prostej chierarchi klas jakieś zwięrzątka (zwierze->pies->jamnik) porobić jakieś wskaźniki typu bazowego i powywoływać jakieś funkcje.

- Konstruktor kopiujący i operator przypisania : to pytanie pojawia się praktycznie zawsze aby poprawnie zaimplementować konstruktor kopiujący i operator przypisania dla klasy posiadającej np wskaźnik. Jak działają domyślnie te dwie funkcje.

- Wsiaźniki : np. mamy wskaźnik int * i = NULL; i robimy operacje i--; a następnie cout<<i; co dostaniemy , różnice pomiędzy referencją

- funkcje statyczne jak działąją (w klasach , w funkcjach, globalnie)

- znajomość obszarów pamięci : stos,sterta,obszar pamięci statycznej co gdzie i kiedy

- szablony:  mniej więcej wiedzieć o co chodzi i np zaimplementować jakąś prostą funkcję typu znajdz minimum z dwóch liczb

- Dziedziczenie : kolejność wykonywania poszczególnych metod,konstruktorów,destruktorów, kolejność wywoływania na liście inicjalizacyjnej konstruktora

- Wielowątkowość  ( tu zależnie od stanowiska ale rzadko o to pytają) : jak działają mutexy, co to są deadlocki, zaimplementować jakieś 2 wątki, które będą korzystały z jakiegoś konteneru i należy je jakoś zsynchronizować.

- Zadania algorytmiczne : praktycznie na każdej rozmowie dają zadanie do rozwiązania zazwyczaj coś prostego typu pozamieniać kolejność elementów tablicy czy coś w tym stylu. Tutaj odsyłam do spoja bo to super strona na wyćwiczenie sobie pewnych rozwiązań.

- C++ 11 : typ auto, wyrażenia lambda, wielowątkowość

- Wycieki pamięci : tutaj też bardzo kładzie się nacisk żeby rozumieć co i jak. Warto też znać jakieś inteligentne wskaźniki (np. unique i shared) zazwyczaj zadanie typu znajdź wycieki

- Linux : na praktycznie każdej rozmowie w IT pytają o znajomość tego systemu więc warto znać jakieś podstawowe komendy
komentarz 21 kwietnia 2015 przez reset Początkujący (260 p.)
Tak dokładnie zgodzę się z kolegą. Jedyna droga kodować kodowac i tylko kodować. Co do sieciowca rzeciesz miałes zapewne programowanie sieciowe w c++. Unixa itd. Sieciowiec tez musi sie znac na programowaniu dość dobrze a nawet biegle.Jak zrobisz reinstalacje systemów przez serwer. Czy np silnik do przeglądarki stron??
3
komentarz 21 kwietnia 2015 przez Kabotyn Mądrala (5,650 p.)
Wartościowy wpis.
1
komentarz 21 kwietnia 2015 przez achilles147 Dyskutant (9,580 p.)
a no i w sumie jeszcze o czym zapomniałem napisać to są pytanie zagwozdki np:

czy const oznacza że zmiennej nie można zmieniać? ( nie dokońca const oznacza tylko to że zmienna jest tylko do odczytu dla użytkownika ale inne systemy mogą ją zmieniać);
+9 głosów
odpowiedź 25 kwietnia 2015 przez Hnacia Początkujący (360 p.)

Część jest związana z matematyką, ale to chyba żaden problem ;) Lista NIE JEST mojego autorstwa (muszę wstawiać częściami, bo przekracza maksymalną długość):

  1. Rachunkowość

    1. Co to jest i jaka jest różnica pomiędzy storno czarnym a czerwonym?

    2. Na czym polega zasada podwójnego zapisu?

    3. Różnica między księgowaniem obligacji 0-kuponowych i n-kuponowych?

  2. Bazy danych i SQL

    1. Co to jest i jaka jest różnica pomiędzy outer, inner, left i right joinem?

    2. Jakie jest najbardziej zawiłe i najtrudniejsze zapytanie SQLowe jakie napisałeś/napisałaś i co było w nim trudnego?

    3. Co to jest having?

    4. Jak zrobić klucz główny o samoczynnie powiększającym się numerze?

    5. Do czego służą indeksy?

    6. Czy można założyć indeks na kilku kolumnach?

    7. Wymień znane ci typy danych w bazie danych.

    8. Wymień znane ci polecenia SQLowe.

    9. Napisz zapytanie SQLowe, które…

    10. Podaj przykład zastosowania wyzwalacza on update i on delete.

    11. CASE w zadaniach. Coś jak The Power of SQL CASE Statements (kopia)

    12. Opisz swój projekt z zajęć.

    13. Test zdalny z baz danych

    14. Opisz czego się nauczyłeś/nauczyłaś na Bazach danych.

    15. Zaprojektować schemat bazy danych dla wypożyczalni rowerów.

    16. Tabelka: kilka miast i temperatura, z sześć krotek łącznie. Wypisz tylko maksymalną temperaturę. Nazwę kolumny zmień na "Temperatura maksymalna" przy wypisaniu.

    17. How would you describe database to five-year old (or your grandma)? (it's best to find some real-life example)

    18. What SQL aggregation functions do you know?

    19. Write an SQL query (eg. in PostgreSQL or other chosen) aggregating data between two tables (table client contains client data, table accounts contains account's balances, one client can own many accounts, display sum of account balances for every client, ordered by client name).

    20. Co wiesz o administrowaniu i zarządzaniu bazami danych?

  3. Język angielski

    1. Tell me something about yourself?

    2. Tell me about your job at <cv entry>?

    3. What are your interests?

    4. What is your dream job?

    5. What can you give to <company name>?

    6. How things you learned by studying biomathematics will help you in this job?

1
komentarz 25 kwietnia 2015 przez Hnacia Początkujący (360 p.)
  1. Programowanie

    1. O co chodzi w programowaniu obiektowym?

    2. Czy C++ jest językiem obiektowym?

    3. Czy klasa "osoba" mogłaby mieć metodę "pokaż wszystkie osoby"?

    4. Napisz program (w jakimkolwiek języku czy pseudokodzie), który dla liczb od 1 do 50 dla liczby podzielnej przez 2 wypisze "bum", dla liczby podzielnej przez 3 wypisze "bęc", a dla liczby podzielnej przez dwa i trzy wypisze "bumbęc"

      1. Twój program bardzo często wykonuje operację modulo 2 i modulo 3; jak można zmniejszyć liczbę tych obliczeń?

    5. Dlaczego lubisz <mało znany język programowania z cv>; co jest w nim lepszego od innych języków?

    6. Opisz co to jest klasa.

    7. Opisz dziedziczenie klas.

    8. Powiedz, w którą stronę idą przy dziedziczeniu strzałki? (na schemacie)

    9. Co robi ten program? <pokazuje kod w Progressie z kompletnego, gigantycznego systemu ERP>

    10. <pokazuje linijkę z kodem Progressa: "for first ..."> Jaki jest SQLowy odpowiednik?

    11. Napisać w dowolnym języków program zliczający znaki w tablicy (trochę jak histogram)

    12. Napisz wzorzec smart pointera - scoped_ptr, który będzie automatycznie zwalniał zasoby po wyjściu z zasięgu, w którym został utworzony (C++).

    13. Napisz wzorzec kontenera, podobny do std::vector (C++).

    14. Jakie znasz rodzaje dziedziczenia w C++?

    15. Jak wygląda przysłanianie metod przy rozbudowanej hierarchii dziedziczenia? Jak wygląda dziedziczenie konstruktorów/destruktorów?

    16. Jak w Linuksie znaleźć plik o danej nazwie (find)?

    17. Co znasz z C++11/14?

    18. Co to jest system czasu rzeczywistego? Czy Linuks jest takim systemem?

    19. Bash - co zwrócą polecenia `echo a`, `echo $a`, `echo “a”` i podobne kombinacje?

    20. Bash - w jaki sposób zapisać do zmiennej wynik zwrócony przez polecenie linuksowe?

    21. Explain the between function overloading and overriding, what is each of them and what's the difference between them (pytanie było na ogólnym przykładzie, bardziej zawoalowane i nie używało w treści pojęć o których wyjaśnienie chodziło - samemu trzeba było je podać i wyjaśnić różnice).

    22. How does memory management look like in C++? How is it different from C#?

    23. Differences between stack and heap?

    24. W jakich obszarach pamięci przechowywane są zmienne w C++?

    25. Explain the difference between value and reference types in C#.

    26. Co to jest interfejs (w programowaniu)?

    27. Jaka jest różnica między interfejsem, a klasą abstrakcyjną?

    28. Który ze znanych języków programowania wolisz i dlaczego?

    29. Wymień modyfikatory dostępu do pól w klasie (public, private, protected), opisz działanie każdego.

    30. Wymień główne zasady programowania obiektowego i na czym polegają?

komentarz 25 kwietnia 2015 przez Hnacia Początkujący (360 p.)
  1. Excel i VBA w Excelu

    1. Jakie fajne makra zaprogramowałeś/zaprogramowałaś?

    2. Zadania na tabele przestawne 

    3. Przetwórz to na to (tzn. odwróć kolejność wyrazów); może ich być dowolnie wiele

    4. Zadania na adresowanie bezwzględne i funkcje warunkowe

    5. Jak można wybrać komórkę?

    6. Zrób tabliczkę mnożenia.

    7. Zaznacz kolorem rzędy w których występuje jakieś słowo.

    8. Napisz makro na duracje Macaulaya

    9. Jak można inaczej zacząć makro niż od “Sub”
komentarz 25 kwietnia 2015 przez Hnacia Początkujący (360 p.)
  1. Inżynieria oprogramowania

    1. Co to jest UML?

    2. Czym charakteryzuje się dobre zgłoszenie bugu w programie?

  2. Testowanie oprogramowania

    1. W jakich projektach testy automatyczne przynoszą najwięcej korzyści?

    2. Zaproponuj przypadki testowe do podanego kodu.

    3. Pytania na wiedzę nieznacznie wykraczające poza http://en.wikipedia.org/wiki/Software_testing

    4. Oblicz liczbę przypadków przy testowaniu metodą all-pairs testing.

    5. Twój program (w C++) ma przyjmować za argument liczbę naturalną od 1 do 50. Przetestuj czy twój program działa prawidłowo.

    6. Jak testować prywatne składowe klasy?

  3. Systemy operacyjne

    1. What information appears in system event logs (Windows/Linux)?

    2. Co zawiera bluescreen Windowsa? Gdzie można znaleźć informacje opisujące powód wystąpienia bluescreena, żeby dojść przyczyny problemu?

    3. Gdzie w Windows zapisywane są wszystkie akcje (użytkowników, systemu, programów)?

    4. How many logs does Windows have? Where are they located?

    5. W jaki sposób usuniesz z menu Start w Windows 7 pozostałości źle odinstalowanej aplikacji (należy znaleźć odpowiednie klucze w rejestrze - podać ścieżkę)?

    6. Co to jest i jak działa system zarządzania pakietami w Linuxie?

    7. W jaki sposób skopiować plik z dysku C komputera A na dysk C komputera B, gdy działają w tej samej domenie (Windows)? A gdy działają w tej samej grupie roboczej?

    8. Co oznacza znak dolara na końcu ścieżki do współdzielonego zasobu w systemie Windows?

    9. What is domain forest, how does it work?

  4. Ogólne narzędzia informatyczne

    1. Jak ustawić w Outlooku możliwość czytania naszej firmowej poczty przez innego z pracowników w intranecie (probably this is the answer: http://ift.tt/1IZNwPu - if you don't know an answer to similar questions it's always good to explain how would you try to solve the problem without using google, eg. I would look for an option named sth like "..." in the options menu, etc.)?

    2. Co to jest i jak działa system ticketów w supporcie?

1
komentarz 25 kwietnia 2015 przez Hnacia Początkujący (360 p.)

Mam nadzieję, że pomogłam komuś i nic nie popsułam w komentarzach ;) Jeszcze mały bonus w postaci pytań dość zaskakujących:

  1. Pytania zwalające z krzesła

    1. Co to jest myślenie analityczne i przy jakiej okazji ostatnio z niego korzystałeś/korzystałaś?

    2. Acturis sample test for Candidates

    3. Dlaczego właśnie taka kwota wynagrodzenia?

    4. Czy możesz polecić jakiś przepis na dzisiejszy obiad?

    5. Jak byś oszacował/oszacowała liczbę okien we Wrocławiu?

    6. Jak działa Kinect?

    7. Jak przetestowałbyś/przetestowałabyś działanie windy?

    8. Czym jest dla ciebie sukces?

    9. Gdyby sytuacja na rynku pracy była taka, że miejsc do zatrudnienia byłoby kilkaset razy więcej niż osób, które chcą pracować, tak że każdy mógłby przebierać w ofertach, to jakie cechy miałaby praca pani marzeń?

    10. Jeżeli stworzymy ranking sprzedawców, to które miejsce by panią satysfakcjonowało? (jedyna prawidłowa odpowiedź to: pierwsze)

    11. Co musiałoby się stać, żeby się pani zwolniła?

    12. Jaką książkę czytała pani ostatnio?

    13. Dlaczego Warszawa?

    14. Dlaczego matematyka?

    15. Dlaczego chce pani przejść do nas od konkurencji?

    16. Czy Bóg gra w kości?
komentarz 27 kwietnia 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
16 pytanie odnosi się do fizyki kwantowej? ;)
komentarz 17 czerwca 2015 przez Pinio Gaduła (3,520 p.)

aż mnie to zainteresowało...gdyby był drugi taki głupi:

Pomimo że Albert Einstein nazywał mechanikę kwantową „najbardziej udaną teorią naszych czasów”, należał do jej największych krytyków. Nie uznawał przewidywanej przez nią losowości zdarzeń (mawiał: „Bóg nie gra w kości”) i wierzył, że w przyszłości powstanie teoria, która tę losowość wyeliminuje. 

komentarz 23 czerwca 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
To od powiedzenia einsteina "Bóg nie gra z wszechświatem w kości" chodziło o brak przypadku w kosmosie
komentarz 23 czerwca 2017 przez adrian17 Ekspert (344,100 p.)
Tak, to samo mówi komentarz nad Twoim... dlaczego odkopałeś dwuletni wątek?
komentarz 23 czerwca 2017 przez Milesq Nałogowiec (32,020 p.)
Już ktoś wcześniej to zrobił. Ja zobaczyłem go na górze
komentarz 10 listopada 2019 przez niezalogowany

@Hnacia,
 Te zwalające z krzesła wydają najłatwiejsze

Ilość  okien we Wrocławiu jak powinno się zawierać w przedziale (1.5 do 2.5) na mieszkańca.

bloki ok 1 okno na mieszkańca

domki - 4 okien na mieszkańca

+ biurowce ten współczynnik 0.5*mieszkańcy

+5 głosów
odpowiedź 23 kwietnia 2015 przez dbtrunks Obywatel (1,150 p.)

Trochę pytań z .NET jakie miałem

  1. Co to jest delegat?
  2. Co to są wyrażenia lambda?
  3. Co oznacza słowo kluczowe np. sealed, partial?
  4. Jaka się różnica między ref a out?
  5. Co to są typy proste i referencyjne? Jakie są różnice? Gdzie są przechowywane (stos/sterta)?
  6. Co to jest boxing i unboxing?
  7. Co to są obiekty immutable?
  8. Co to jest serializacja?
  9. Do czego służy słowo lock?
  10. Co to jest Weak Reference?
  11. Różnica miedzy strukturą a klasą?
  12. Jak dokładnie działa GC?
  13. Co to jest proxy?
  14. Co to jest wsdl?
  15. Cyk życia strony w ASP.NET?
  16. JavaScript Alert, Confirm, Prompt różnica?
  17. MVC w ASP.NET przekazywanie przez url (co się w nim znajduje)?
  18. Różnica miedzy const a read only.

SQL

  1. Jakie są rodzaje złączeń?
  2. Co to jest indeks i jakiego mogą być rodzaju?
  3. Jakie są wady i zalety stosowania indeksów?
  4. Na czym polega transakcja?
  5. Sql rodzaje JOIN-ów , co to jest cross join?

 

+3 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2015 przez reset Początkujący (260 p.)
Ja miałem takie pytania.

1. Po co się uzywa przeciążenia funkcji?

2. Co to jest dziedziczeni i polimorfizm?

3. Co to jest clasa i w jakim celu się ja stosuje?

To są dość proste pytania. Po drugie miałem test z angielskiego.
komentarz 20 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Test? Możesz rozwinąć myśl?
komentarz 21 kwietnia 2015 przez reset Początkujący (260 p.)
Test z wiedzy technicznej masz zadania np z języka c++ 4 warianty. odpowiedz jest tylko jedna prawidłowa. Np daja fragment kodu i co sie wykona itd lub co sie stanie jak argumentowi X dasz np wartośc 5.Takie pierdoły.

Po drugie cała strona formatu a 4 do przetłumaczenia na polski czyli angielski
+3 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
Osobiście nie szukałem jeszcze pracy, ale często od znajomych słyszałem, ze pytali:

Co to jest klasa abstrakcyjna i po co się ją stosuje?
1
komentarz 20 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
To są totalne banały, aż dziw, że pytają o takie rzeczy...
komentarz 20 kwietnia 2015 przez Surykat Stary wyjadacz (14,760 p.)
No też mnie to dziwi, bo nie mam jeszcze tyle skilla, żeby pracować w zawodzie, a wiem takie rzeczy..
komentarz 21 kwietnia 2015 przez reset Początkujący (260 p.)
Banały są owszem ale w pracy musisz myśleć logiczni i tylko myśleć. Nie wyciągniesz ksiązki bo np nie wiesz jak zastosować polimorfizm czy przeciążenie funkcji. Masz usiąść i pisać. Do tego git. Zakładanie repozytorium np dla 20 programistów nikt nie bedzie sie bawił w czastkowy kod.Teraz Git to podstawa
komentarz 21 kwietnia 2015 przez reset Początkujący (260 p.)
Musisz miec to w palcach tam sie liczy nawet szybkośc wykonania kodu. Jak program sie bedzie mulił to lipa. Czas wyliczaja w milisekondach. jak zrobisz aplikacje która sie bedzie otwierac 2 min to do widzenia pakowac manele i szukac pracy. Musisz kodować algorytmy podstawa
+3 głosów
odpowiedź 13 maja 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Może nie była to rozmowa kwalifikacyjna a  po prostu luźna rozmowa przy próbie uzyskania praktyk :)

 Dlaczego nasza firma?

Co pan chciałby się nauczyć u nas?

Co pan umie?

Czym się pan interesuje?

i dalej taka luźna rozmowa  i załatwione :)
+3 głosów
odpowiedź 31 sierpnia 2017 przez Boshi VIP (100,240 p.)
Ostatnia rozmowa - dosyć dobrze poszla.

opisz dwa główne silniki mysql (myISAM inno db)

jakie znasz wyszukiwarki pełnotekstowe?  np elasticsearch

jak byś przeszukiwał pełnotekstowo?

czym jest wzorzec strategia

czym różni się composer install a update

jak debugujesz aplikację

co to jest depedency injection, jakie są jego zalety, czy można obejść się bez niego

jakie wykorzystujesz w swoich projektach wzorce projektowe

Czy w phpie jest wielodzidzieczenie ? teoretycznie nie, ale traitsy są pewnym zastąpieniem ewentualnie implementacja wieluinterefejsów

czym jest redis?

Czy jest magento? na czym działa?

Czym różni się php 5 od 7

 

rozmowa ciekawa bez zbędnych gadek o niczym.  Z pytań typowo hr to co wiesz o naszej firmie, czy masz pytania i jaka stawka cię interesuje.

Na końcu zadanie z API wyszkiwarką projektów. + minimalistyczny front.

Rozmowe oceniam na duży +
+2 głosów
odpowiedź 17 kwietnia 2015 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Ja uważam, że to świetny pomysł. Ja co prawda jestem jeszcze uczniem, ale mogę się dowiedzieć jak wygląda rozmowa kwalifikacyjna i jak się do niej przygotować :)
komentarz 22 kwietnia 2015 przez reset Początkujący (260 p.)
Jeżeli jesteś uczniem to się ucz. Codzienni godzinka programowania. Po 2 musisz się ukierunkować co chcesz robić jesli progrmistą być to szlifuj poządnie programowanie algorytmy jest potrzebna tez wiedza z programowania pod linuxem kompilator gcc gnu kernel.Zmieniły sie juz zapewne standardy. Np dawniej programowano na symbiana teraz juz nie. Slynny staje sie android. Polezam kursy mirosława zelenta programowanie w c++.

Algorytmy musisz umieć żeby wogule zacząc działac. Jest o co walczyc Wrocław płaci nawet kase za to że sie przeprowadzisz do miasta i na wynajem mieszkania
+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2015 przez el_dawidos Bywalec (2,090 p.)
Bardzo dobry pomysł, chętnie bym pocztał sobie te pytania rekrutacyjne :D tym bardziej że dopiero zaczynam swoją przygodę z programowaniem :)
+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2015 przez Asasynek Obywatel (1,430 p.)
Mnie również to ciekawi i na pewno się może przydać, bo już przedwcześnie będzie się wiedziało, czego można się spodziewać i tym samym będzie można się jakoś lepiej przygotować, a to zmniejszy stres i szansę na przypadkową wtopę.
komentarz 17 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Wiesz co, nawet nie chodzi o wtopę, bo znam ludzi, którzy kilka razy dawali CV do tej samej firmy. Raczej chodzi o zmniejszenie stresu, bo mnie on długo trzymał przed rozmową. :)
+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2015 przez Nifrez Obywatel (1,090 p.)
Temat bardzo na miejscu :) czekam na wiecej pytań
+1 głos
odpowiedź 24 kwietnia 2015 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Klasyk z PHP :
Napisz program, który wypisuje liczby od 1 do 100. Ale dla wielokrotności trójki wyświetl “Fizz” zamiast liczby oraz dla wielokrotności piątki wyświetl “Buzz”. Dla liczb będących wielokrotnościami trójki oraz piątki wyświetl “FizzBuzz”.
komentarz 24 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
modulo, fajne zadanie nawet :)
+1 głos
odpowiedź 17 maja 2015 przez nowszy94 Bywalec (2,320 p.)
C++ 1. Jaka jest roznica miedzy wskaznikiem a referencja? Czy referencja moze byc null? 2. Biblioteka STL 3. Czy w C++ wystepuje wielokrotne dziedziczenie? Opisac. Java 1. Roznica miedzy klasa abstrakcyjna a interfejsem. 2. Czy w Javie wystepuje multidziedziczenie? Podaj w jaki sposób poradzono sobie z jego brakiem. 3. Jakie sa modyfikatory dostepu. Opisac modyfikator protected. Bazy danych 1. Co to jest klucz glowny i klucz obcy(zewnetrzny). Wzorce projektowe 1. Co to jest wzorzec projektowy? 2. Jakie znasz wzorce projektowe? UML 1. Czym jest UML? Testy 1. Jakie sa rodzaje testow? Od baz danych w dol niestety nie mam wiecej pytan, bo na rozmowie sie na nich przejechalem. Ale przynajmniej wiem ile jeszcze nie umiem :)
+1 głos
odpowiedź 21 maja 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)

Pisałem ostatnio test z Nokii na stanowisko C++ Summer trainee (praktyki letnie), kilka pytań:

Głównie pytania zamknięte

  • Coś tam o rekurencji
  • Głównie c++11 i 14
  • Pytania o vector
  • Dużo obiektowości (wskaźniki na obiekt)
  • Przy otwartych, to napisać co wypisze program
  • Test wielokrotnego wyboru
+1 głos
odpowiedź 10 lipca 2015 przez Tomatosoup Pasjonat (18,530 p.)

Przypomniałem sobie o tym temacie po odświeżeniu go, rozmowa o prace na programiste php - web developera:

  • żadnych pytań spoza programowania
  • z racji posiadania certyfikatu nie sprawdzali mojej znajomości angielskiego
  • nowe znaczniki html - opisać używanie
  • MVC
  • różnica miedzy klasą abstrakcyjną a interfejsem
  • ogólnie o obiektówce, podchwytliwe pytania np z funkcjami wirtualnymi
  • różnica pomiędzy require a include
  • opisać jak przebiega szyfrowanie, jak bym napisał system logowania
  • mysql injection - na czym polega, jak się zabezpieczyć ( pdo )
  • na kartce - wyciągnięcie kilku informacji z bazy danych i wpisanie ich do tabeli na stronie
  • (teoretycznie) podchwytliwe pytanie z preinkrementacja
  • ze dwa pytania o javascript - już nie pamiętam co to było
+1 głos
odpowiedź 31 sierpnia 2017 przez Ehlert Ekspert (212,630 p.)

@Boshi odgrzał, więc dorzucę coś od siebie:

  1. Klasa abstrakcyjna/interfejs różnica
  2. Dziedziczenie, polimorfizm
  3. Co to jest interfejs?
  4. Poniższy kod na kartce do zinterpretowania #closures:
    (function() {
    	for (var i = 0; i < 10; i++) {
    		setTimeout(function() {
    			console.log(i);
    		}, 1000);
        }
    })();
    
  5. Działanie indexów w MySQL
  6. Przekazywanie parametrów w PHP kopia/referencja.
+1 głos
odpowiedź 19 września 2017 przez miro Pasjonat (23,870 p.)
Głównie pytania na junior java developer z ewentualnymi odpowiedziami:

- czy można dziedziczyć po kilku klasach → nie
- czy można znacjonalizować klasę abstrakcyjną → nie
- czy można nadpisać prywatną metodę → nie
- czy można mieć kilka metod o tej samej nazwie w klasie → tak
- interfejs vs klasa abstrakcyjna
- jakie są funkcje agregujące w SQL
- jakie znam wzorce projektowe
- co robi having w SQL
0 głosów
odpowiedź 20 kwietnia 2015 przez reset Początkujący (260 p.)
Witam.Moim zdaniem zadano ci dość proste pytania. Każdy informatyk powinien wiedziec co to jest rekurencja tak samo jak i wskaźnik. W przypadku rozmów kwalifikacyjnych są równierz testy z wiedzy technicznej i angielskiego. Na chwile obecna doszedł tez system kontroli wersji. Umiejetnośc pracy w zespole po drugie biegła znajomośc angielskiego
1
komentarz 20 kwietnia 2015 przez Boshi VIP (100,240 p.)
A jak "informatyk" jest sieciowcem lub grafikiem ? Wtedy do czego mu się rekurencja przyda? Równie dobrze mogę powiedzieć, że każdy informatyk powinien umieć obslugiwać biegle photoshopa...
komentarz 21 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
No były dość proste, ale była to moja pierwsza rozmowa, więc stres trochę był. :)
1
komentarz 28 kwietnia 2015 przez testerius Pasjonat (23,960 p.)
Informatyk to zbyt ogólne określenie.
0 głosów
odpowiedź 21 kwietnia 2015 przez kuman91 Obywatel (1,300 p.)
Trafiłeś w 10 moim zdaniem!! Zamiesciłem też podobny temat na forum. Jak najbardziej jestem za kontynuacją owego tematu!!!:)
komentarz 21 kwietnia 2015 przez kuman91 Obywatel (1,300 p.)
0 głosów
odpowiedź 21 maja 2015 przez Damian Zduni Nowicjusz (200 p.)
Bardzo dobry pomysł. Napewno się przyda. Ja miałem pytania i zadania na treningowej rozmowie kwalifikacyjnej z rekruterem z firmy IT Solutions. (Rozmowa cała po angielsku)

 

1.Jakie znam jezyki programowania i miałem napisać w każdym w którym wymieniłem zdanie "Chce tu pracowac". Potem był mini test.

2. Czy jestem mobilny zawodowo.

3. Ile czasu poświęcam na rozwijanie swojej wiedzy.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 3,554 wizyt
+5 głosów
3 odpowiedzi 1,371 wizyt
0 głosów
0 odpowiedzi 2,883 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,085 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...