Witam wszystkich,
Jak można zauważyć forum rozrasta się w szybkim tempie - mnóstwo ludzi, którzy zdają tutaj pytania nawet nie szuka tego w googlach, to oznacza jedno - jesteśmy lepsi niż Google!
Nie no żart, przejdę do sedna.
Może by zrobić temat zbiorczy dla osób, które poszukują/będą poszukiwać pracy w IT? Może robię to trochę pod wpływem emocji, bo niedawno wróciłem z rozmowy w jednym z banków (staż letni). Głównie chodzi o to żeby nie owijać w bawełnę, tylko napisać jakie pytania nam się trafiły - wielu osobom się to przyda.
Wiem, że ludzie napiszą, że takie coś łatwo na internecie znaleźć, ale po co szukać, jak użytkownik forum ma to na wyciągniecie ręki? To forum zrzesza raczej młodych i mniej doświadczonych programistów, a taki temat może im (czy nawet mi) pomóc.
Jakby to miało wyglądać? Prosto i przejrzyście - piszemy na jakie stanowisko aplikowaliśmy (z wykorzystaniem jakiego języka) i pokrótce opisać jak wyglądała rozmowa.
Co wy na to? Żeby was zachęcić, to napiszę co mnie dzisiaj spotkało:
Miałem w sumie rozmowę z dwoma osobami, ale nie będę zagłębiał się w szczegóły. Pierwszy Pan opowiadał co nieco co robią, że chcą zrobić interaktywny monitor żeby wyświetlał informację (coś jak w galeriach handlowych). Pytał się mnie wiadomo, to co umiem i gadaliśmy po angielsku. Jakie pytanie mi zadał (w sumie tylko jedno)? O takie:
Mamy podany napis i na wyjściu ma wyświetlić literę, która powtarza się więcej niż dwa razy.
Drugi Pan - gadka szmatka, tak jak z poprzednim, doświadczenie, projekty, angielski itd. opowiadał jeszcze, że chcą usprawnić maszynę do transakcji (głównie xml i c#) I dostałem 2 pytania teoretyczne:
1. Co to jest rekurencja
2. Co to jest wskaźnik i czego nie można zapomnieć gdy się go używa
I pytanie praktyczne:
1. Napisz kod, który wypisze 10 pierwszy liczb ciągu fibonacciego
Rozwiązania do tych pytań mogę dać wieczorem.
Co myślicie nad takim tematem?