• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Dziedziczenie z klasy niżej

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
143 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2016 w C i C++ przez Jonki Dyskutant (8,180 p.)
Czy jest możliwość, aby klasa wyżej dziedziczyła z klasy, która jest niżej? Funkcje można np. deklarować na górze i jest wszystko OK. Jest może jakiś podobny sposób z klasami?

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 lutego 2016 przez niezalogowany
What? Podaj jakiś przykład, bo nie rozumiem o co ci chodzi. Czym dla ciebie jest klasa "niżej" domyślnie jest to parent klasy potomnej, a po twoim opisie wynikałoby że klasa A dziedziczyłaby po klasie B, która dziedziczy klasę A. Absurd
0 głosów
odpowiedź 6 lutego 2016 przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
Paradoks. Nie możesz być ojcem własnych rodziców. Ale chyba wiem o co Ci chodzi. Poczytaj o projektowaniu z komponentów (googlaj np. component base system). Powinno ułatwić programowanie w miejscach gdzie potrzebne są dziwne "manewry".
–1 głos
odpowiedź 7 lutego 2016 przez Ceki Mądrala (5,310 p.)

Jeśli myślę, że wiem o co ci chodzi to dodaj na początku programu ( po zainkludowaniu bibliotek i deklaracji using namespace) nagłówek:

class nazwa_klasy;

 

komentarz 7 lutego 2016 przez notabigthreat Mądrala (7,060 p.)
Żeby dziedziczyć z klasy, trzeba mieć jej definicję, a nie tylko deklarację.
komentarz 7 lutego 2016 przez Ceki Mądrala (5,310 p.)
Sam napisał, że klasa jest zdefiniowana "niżej"
komentarz 7 lutego 2016 przez notabigthreat Mądrala (7,060 p.)
class bazowa;

// Deklaracja nie wystarcza, by dziedziczyć,
// nawet jeśli klasa bazowa zdefiniowana jest niżej.
// błąd kompilacji
class pochodna :public bazowa
{
    //...
};

class bazowa
{
    //...
};

int main(){}

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 661 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 187 wizyt
pytanie zadane 22 maja 2017 w C i C++ przez Sensej Użytkownik (540 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 445 wizyt

92,452 zapytań

141,262 odpowiedzi

319,077 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...