• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Różniczka cząstkowa.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
804 wizyt
pytanie zadane 17 kwietnia 2015 w Offtop przez kuman91 Obywatel (1,300 p.)

Cześć!
Czy ktoś ze społeczności potrafiłby mi powiedzieć jak należy policzyć różniczkę cząstkową? Chciałbym obliczyć niepewność pomiarową maksymalną z fizyki i niestety totalnie nie wiem jak się do tego zabrać. Będę wdzięczny za każdą odpowiedź. Poniżej równanie:
x = h2-h1 / s

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)
komentarz 17 kwietnia 2015 przez Damianexo Obywatel (1,710 p.)

Ja tak mam pytanie całkiem z innej beczki, bo zauważyłem w 1 odnośniku coś takiego jak:
"Rozkład Gaussa jest rozkładem gęstości prawdopodobieństwa "
Czyli tego czegoś używa np GIMP w swoich możliwościach do rozmazywania obrazu? :o wow, i czy jeżeli ktoś np jest zaawansowany w pisaniu programów to używając tego czegoś potrafi utworzyć np robienie zdjęć, które automatycznie (dzięki temu) rozmarze daną część na zdjęciu? Dla mnie szok :D

komentarz 17 kwietnia 2015 przez HaKIM Szeryf (87,590 p.)

Nie odpowiem na pytanie, nie robiłem tej strony, więc nie wiem.

Z matematyki jestem SŁABY, w przykładzie jaki podał użytkownik kuman91 widziałem same trójkąty, jakieś odwrócone e i litery/cyfry. 

+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)

Wygoogluj sobie pochodna cząstkowa - to liczysz. :)

komentarz 17 kwietnia 2015 przez kuman91 Obywatel (1,300 p.)
Dziękuję serdecznie za odpowiedzi. Nie do końca jednak rozumiem jak wyliczyć w praktyce mój przykład, a dokładniej jak rozbić licznik i mianownik. Czy istnieje możliwość, abyście mi go krok po kroku rozpisali? Z góry bardzo dziękuję wszystkim za fatygę.
komentarz 18 kwietnia 2015 przez falauthy Stary wyjadacz (11,550 p.)
Wszystko zależy od funkcji. Tam gdzie masz delte (ten zawijas), to znak w nim przyjmujesz jako x w pochodnej, a reszte zmiennych np. y, z itd. przyjmujesz jako stałą. Trudno mi to wytłumaczyć, ale polecam wpisać na jutubie e-trapez pochodne cząstkowe. Dzieki temu kursowi zdałem kilka kursów z matmy na studiach.
+1 głos
odpowiedź 17 kwietnia 2015 przez Evexis Początkujący (460 p.)
Policz kolejno pochodną po każdej zmiennej jak w przykładzie i zostaje Ci delta h1 h2 i s :D mimo tego jak to wygląda nie jest z tym tak źle :D
komentarz 17 kwietnia 2015 przez kuman91 Obywatel (1,300 p.)
Ok. Mam to! Piękne dzięki! Faktycznie nie takie złe :) Dziękuję i pozdrawiam wszystkich!

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 132 wizyt
pytanie zadane 3 lutego 2022 w Offtop przez adzikowski Nowicjusz (140 p.)
+2 głosów
4 odpowiedzi 595 wizyt
pytanie zadane 20 czerwca 2017 w Offtop przez seba Dyskutant (8,900 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 704 wizyt

92,967 zapytań

141,931 odpowiedzi

321,163 komentarzy

62,299 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...