• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Jak zrobić, aby napis znalazł się na środku.

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
493 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2016 w HTML i CSS przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
edycja 6 lutego 2016 przez Paweł123
Cześć, może macie jakieś pomysł, aby napis znalazł się na środku, i aby napis był na zdjęciu.

http://codepen.io/anon/pen/JGmpXO

3 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 6 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
wybrane 6 lutego 2016 przez Paweł123
 
Najlepsza
Nie prościej ustawić ten obrazek jako background dla tego diva i wtedy sobie to ładnie poustawiać?
komentarz 6 lutego 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Oto efekt końcowy http://codepen.io/anon/pen/JGmpXO

Może wiesz w jakiej sekcji umieścić 

background: rgba(0, 0, 0, 0.4);

,bo chciałbym, aby po najechaniu na zdjęcie samolotu również się przyciemniło tylko nie wiem gdzie mam umieścić kod. :( 

 

komentarz 6 lutego 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)

Dobra znalazłem już, tylko dlaczego tło przykrywa cały obraz?

 http://codepen.io/anon/pen/JGmpXO

komentarz 6 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Może po prostu do .showcase:hover? Tyle, że zmieniając background zmienisz tło tego, a nie osiągniesz efektu przyciemnienia. Może coś z przeźroczystością by Ci wystarczyło (opacity)? Jeśli nie to trzeba by spróbować może z after/before, albo ze zrobieniem kolejnego diva który przykrywałby całość i odpowiednio zmieniał się po hoverze.

EDIT: No właśnie pisałem odpowiedź, tło to tło, zmieniając tło danego elementu zmienisz je całkowicie, spróbuj jednego z pomysłów jakie napisałem.
komentarz 6 lutego 2016 przez Paweł123 Nałogowiec (33,500 p.)
Próbuję, próbuję i nadal mi nie wychodzi :(

Możesz jeszcze napisać jakieś wskazówki?
komentarz 6 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,550 p.)
Szczerze to nigdy sam czegoś takiego nie robiłem, więc ciężko doradzić. Może popatrz co podpowiada Google? Pierwszy lepszy temat: http://www.forumweb.pl/css/przyciemnienie-zdjecia-i-pojawienie-sie-na-nim-napisu,83749
0 głosów
odpowiedź 6 lutego 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Najlepszą metodą będzie chyba użycie nowych znaczników html5: figure i figcaption, tak jak w tym przykładzie: https://css-tricks.com/examples/SlideinCaptions/. Wykastruj tylko o hover.
0 głosów

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 153 wizyt
pytanie zadane 10 stycznia 2016 w JavaScript przez solanPwS Użytkownik (550 p.)
+1 głos
2 odpowiedzi 113 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 444 wizyt
pytanie zadane 22 września 2017 w C i C++ przez Resmittieno Początkujący (280 p.)

92,451 zapytań

141,261 odpowiedzi

319,073 komentarzy

61,853 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...