• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Tworzenie skrótu i niewidzialnego folderu w c++

Object Storage Arubacloud
+1 głos
520 wizyt
pytanie zadane 6 lutego 2016 w C i C++ przez Ceki Mądrala (5,310 p.)
Witam, czy jest jakaś możliwość stworzenia niewidzialnego folderu i skrótu w c++? Pozdrawiam ;)

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 6 lutego 2016 przez Bravo555 Gaduła (3,970 p.)
wybrane 6 lutego 2016 przez Ceki
 
Najlepsza

Najprościej skorzystać chyba z funkcji system do stworzenia skrótu:

system("mklink /d nazwa_skrotu docelowy_plik");

Funkcja system może czasami sprawiać problemy, dla lepszych rezultatów polecam sprawdzić WinAPI.

 

Co do niewidzialnego folderu: ustawiasz dla niego funkcją SetFileAttribute atrybut FILE_ATTRIBUTE_HIDDEN. Oczywiście musisz dołączyć bibliotekę windows.h.

https://msdn.microsoft.com/en-us/library/aa365535%28VS.85%29.aspx

komentarz 6 lutego 2016 przez Ceki Mądrala (5,310 p.)
Mógłbyś podać przykład użycia tej funkcji?
–1 głos
odpowiedź 6 lutego 2016 przez Dorian Bajorek Dyskutant (7,920 p.)

Nie wiem jak to się robi w c++ ale można zrobić niewidzialny folder.Usuń nazwę i wpisz na klawiaturze numerycznej trzymając lewy klawisz Alt 0160 i w ten sposób będziesz miał plik bez nazwy.Aby zienić ikonę na "przezroczystą " wchodzisz prawy właściwości zmień ikonę i dajesz na białe tło.A co do folderu z hasłem to można zrobić go w .bat.Pozdrawiam :) 

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 223 wizyt
pytanie zadane 17 grudnia 2016 w C i C++ przez smokolisz Mądrala (6,340 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 244 wizyt
pytanie zadane 14 lipca 2015 w Offtop przez Dash Nałogowiec (29,650 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 234 wizyt

92,550 zapytań

141,393 odpowiedzi

319,522 komentarzy

61,936 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...