"Książki są lustrem: widzisz w nich tylko to, co już masz w sobie"
Witam wszystkich! Były tematy o tym, w co grają programiści, jakiej muzyki słuchają, ale nie było nic o słowie pisanym (poza lekturami, które pomogłyby w rozwijaniu swojej pasji: programowaniu). Po jaką książkę sięga informatyk? Czy jest to owiany grozą horror napisany szkołą Stephena Kinga, czy przesiąknięty magią świat J.K Rowling? Ktoś może preferuje zagadki kryminalne zaczerpnięte z cyklu Milenium Stiega Larssona? Z chęcią zapoznam się z opinią forumowiczów na temat czytanych książek.
Na początek, zacznę od siebie:
Preferuję horrory oraz fantastykę. Książki o Harrym Potterze parę lat temu przeczytałem po kilka razy, a teraz staram się chociaż na chwilę usiąść przed telewizorem, kiedy puszczają ten cykl i powrócić do tamtych wspomnień związanych z tą serią.
Pozostając w fantastyce, jestem bardzo zafascynowany serią Cykl demoniczny napisanym przez Petera V. Bretta. Obecnie zaczytuję się w piątą książkę (3. część cyklu) i nie mogę się od niej oderwać. Książki pisane w czytelny i przejrzysty sposób, które na pewno nie zanudzą nas podczas czytania.
W świetny sposób czytało mi się również książki Trudi Canavan z Trylogii Czarnego Maga. Niestety do tej pory nie przeczytałem prequelu ani sequelu tego cyklu, ale w najbliższym czasie powinienem to nadrobić.
Co do horrorów to na półkach panuje Stephen King. Miasteczko Salem, Łowca Snów, Doktor Sen, TO, Lśnienie. Czytając te książki po nocach w jesienno-zimowe wieczory, słysząc opady deszczu za oknem oraz gałęzie uderzające o szyby można wczuć się w klimat powieści...
Jedyne książki, na których się zawiodłem przy Kingu, to seria Mroczna Wieża. 8-częściowy cykl, zapowiadał się znakomicie, jednak po pierwszych 4 tomach czegoś mi zabrakło, te książki zaczęły mnie odpychać, zamiast przyciągać na długie godziny...
No cóż, to by było na tyle. Czekam na wasze opinie książek, które czytacie! :)