• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Moja strona oraz GRA - Ocena, uwagi

Object Storage Arubacloud
+7 głosów
714 wizyt
pytanie zadane 4 lutego 2016 w Nasze projekty przez Farley Początkujący (260 p.)
edycja 4 lutego 2016 przez Farley

Witam wszystkich! Chciałbym, żebyście zaglądnęli na moją stronę i opisali swoje wrażenia. Ewentualnie co wy byście dodali, zmienili, usunęli. Wygląd wyglądem, ale zależy mi też na tym jak się prezentuje ze strony kodu. Co mógłbym czym zastąpić, co według was jest bez sensu, a co wręcz przeciwnie? - Zaglądnijcie i tam :)

http://zaremskim.pe.hu/

Zależy mi też - nawet bardziej - abyście sprawdzili czy kod poniższej "gry" jest jak najbardziej poprawny, co można zoptymalizować, czego unikać, a za czym koniecznie dążyć. Możecie też podesłać materiały które według was przydadzą mi się. Liczę na was!

http://zaremskim.pe.hu/strony/SpaceWar/spacewar.html - Działa na pewno na Chrome i na pewno nie działa na Firefox - Ten wielki błąd jest mi znany, i mam zamiar w najbliższym czasie go wyeliminować 
 

komentarz 15 września 2016 przez JAKUBW Nałogowiec (33,470 p.)
Dodałbym ikonę w pasku z kartami oraz płynne przewijanie :)
komentarz 15 września 2016 przez Lid$ Mądrala (6,300 p.)
Link się zepsuł do gry, wyskakuje - "http://www.hostinger.pl/blad_404" :(

10 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 4 lutego 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)
Kod gry jest bardzo słaby – wszystko w globalnym scope, prawdopodobnie kilka zmiennych jest niezadeklarowanych.

A nie działa w lisku, bo mam wrażenie, że nie do końca ogarniasz model eventowy w DOM (zdarzenie jest przekazywane jako 1. parametr do handlera!).
komentarz 4 lutego 2016 przez Farley Początkujący (260 p.)
Jestem świadomy, że kod gry jest bardzo słaby, jest to w zasadzie pierwszy projekt który dał mi naprawdę ogromną dawkę wiedzy jak na początek :) nie działa w Mozilli, bo prawdopodobnie ona nieco inaczej wykrywa klawisz. Jeszcze nad tym się nie zastanawiałem głębiej.

Mógłbyś mi wskazać z jakimi zagadnieniami musiałbym się zapoznać żeby kod gry w takiej postaci był na poziomie? Byłbym wdzięczny :)
komentarz 4 lutego 2016 przez Comandeer Guru (601,110 p.)

Modularny JS, IIFE i zdarzenia na MDN – tak na dobry początek.

+2 głosów
odpowiedź 4 lutego 2016 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Jak przewinę stronę niżej, że widzę menu, a nie widzę pierwszej strony, a kliknę kontakt, to nie wiem, gdzie się pojawia.
+1 głos
odpowiedź 5 lutego 2016 przez mati10d Gaduła (3,150 p.)
Strona wygląda nawet ładnie, jedynie nie podoba mi się to scrolowanie. Lepiej by wyglądało jakbyś zrobił to tak jak chłopacy z forum http://mwcoders.com/ .  Gierka nawet ciekawa.

Pozdrawiam :)
0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2016 przez niezalogowany
Strona, bardzo ładna. Fajna animacja "kontakt".

Graficznie wszystko jest na wysokim poziomie. Kiedy zamiast "Lorem ipsum" będzie normalny tekst to już będzie idealnie
komentarz 4 lutego 2016 przez niezalogowany

Co do gry, gra fajna, kodu nie mam możliwości sprawdzić, bo się na tym jeszcze nie znam :) Wygląda ciekawie. Rozwijaj się dalej, może coś z tego być.

pozdrawiam: BS

komentarz 4 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)
Nie wiesz chyba co oznacza słowo "Wysoki poziom" i takiego też poziomu pewnie nie widziałeś. Wracając do sedna sprawy. Ogólnie strona całkiem całkiem jak na początki także plusik.
0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2016 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
edycja 4 lutego 2016 przez ShiroUmizake
Strona ładna i prosta. Jest OK. But, nie wszystkie zdarzenia działają w menu po kliknięciu np: umięjetności lub portfolio, domyślam się, że robisz stronę typu OnePage Web i domyślam, że miało zadziałać autoscrooling - niestety nie zdarza się .

Dlaczego parsujesz funkcje , pytanie drugie po co sprawdzasz rozdzielczość tym bardziej tylko góry.

 (Odpalam na lisku)

Błąd masz tu:event.KeyCode , wygląda na to , że on nie zna tego eventu, a nigdzie nie widziałem event która ma pobrać wciśnięty klawisz. (Dobra , działa na myszce :D), ale nic na ten temat nie napisano.

Pomyśl jak faktycznie pobrać wciśnięcie klawisza i jak działają wszelkie gierki na stronach :). Bo na myszce słabo się gra :D. Po drugie mógłby płynnie statek się przesuwać :).
komentarz 4 lutego 2016 przez Farley Początkujący (260 p.)
Sprawdzam rozdzielczość aby dostosować odpowiednią wielkość obrazku do wczytania(mniejszy obrazek =mniejszy rozmiar = szybsze wczytanie.) Wysokość dokumentu, żeby dopasować menu, aby było zawsze na dole, zarazem nie przekraczajac wysokości obrazka. Co do parsowania to sam nie wiem, musiałem to pewnie dodać dla pewności - świeżak jestem, doświadczenia brak :)

A przyciski zrobione byly z myślą o telefonach, na których tak czy siak gra nie działa dobrze :d O keycode wiem, i na czasie to poprawię :) w

Dziena za odpowiedż!
komentarz 6 lutego 2016 przez ShiroUmizake Nałogowiec (46,300 p.)
Obydwa efekty możesz uzyskać w CSS :)

 

1. Obrazek po przez manipulacją media.

2. Jest na to trik :). Podpowiem , że trzeba korzystać z jednej z właściwości position ;).
0 głosów
odpowiedź 5 lutego 2016 przez Przemysław Obywatel (1,510 p.)
Ta belka z menu, powinna wg. mnie się przesuwać wraz ze scrollowniem strony.

 

Ogólnie bardzo ładna ;)
0 głosów
odpowiedź 15 września 2016 przez niezalogowany
cóż. moim skromnym i mało doświadczonym zdaniem: 1. "Zajmuję się projektowaniem i kodowaniem stron internetowych. Dokładam wszelkich starań by były one idealnie dostosowane do potrzeb klienta, były schludne, przejrzyste oraz łatwe w obsłudze. W zależności od wymagań strona może być statyczna, bądź oparta o system zarządzania treścią. Mogę napisać również autorskie skrypty w języku JavaScript do polepszenia funkcjonalności lub wyglądu witryny." do tego fragmentu tekstu moja Opera na linuxie ładuje linuxową czcionkę. 2.tam gdzie sekcja co mogę ci zaoferować, mógłbyś dać w css'ie na hoverze cursor: default; , albo (jak to ma być klikane) cursor:pointer; bo ten kursor zaznaczania wg. mnie nie pasuje :D poza takimi małymi wzmiankami strona OK :D
0 głosów
odpowiedź 15 września 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
<meta name="description">

To usuń. Niżej już masz description. Po drugie, ten jakiś niekompletny - atrybutu content zabrakło.

    <section class="section-header">
        <div class="card">
            <h1>Marcin Zaremski</h1>
            <h2>Strony internetowe</h2>
        </div>
    </section>

Zrobiłbym to raczej w <header>, zamiast jako <section>.

    <section id="contact" class="contact">
        <div class="grid">
            <div class="col-1-1">
                <p>
                    <b>Marcin Zaremski</b><br>
                    <b>Tel:</b> 723 066 170<br>
                    <b>e-mail:</b> marcinzar@gmail.com
                </p>
            </div>
        </div>
    </section>

A tu użyłbym <footer>.

    <link rel="stylesheet" href="css/style.css">
    <link rel="stylesheet" href="css/simplegrid.css">

Custom style jednak ładowałbym na końcu.

Ja bym się już nie bawił w gridy, a użył Flexbox - będzie dużo mniej kodu i div'ów.

0 głosów
odpowiedź 15 września 2016 przez niezalogowany
Ja powiem tylko, że w zakładce portfolio te przyciski wyglądają kiepsko :| Cała stronka ładna, płynne animacje po najechaniu myszką, a tutaj taki brzydki guzik bez animacji. Ale tak poza tym, to stronka fajna ;)

Edit: a co do gry, to jak można dać strzał na V, kiedy sterowanie jest na WSAD? Toż to herezja. Może sterowanie na strzałkach, albo strzał na Spacji, czy coś. Ale tak to spoko.
0 głosów
odpowiedź 15 września 2016 przez Jaroslaw Roj Obywatel (1,990 p.)

strona ładna estetyczna, ale brakuje mi menu....nawigacja strony to punkt podstawowy by się odnazeźć na stronie a tego mi tutaj brakuje......poza tym strony portfolio to nie strony realne tylko jakieś projekty które sam sobie kodowałeś (mam na myśli te lorem ipsum) chociaż graficznie interesujące mimo że stylowo bootstrapowe odbitki, co do kodu to nie zabieram głosu.Suma summarum gitara laugh

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 260 wizyt
pytanie zadane 29 listopada 2019 w Nasze projekty przez Marcin90 Użytkownik (500 p.)
+4 głosów
2 odpowiedzi 401 wizyt
+12 głosów
6 odpowiedzi 618 wizyt
pytanie zadane 27 grudnia 2015 w Nasze projekty przez fckueve Dyskutant (9,470 p.)

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...