• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

odcinek 2 php, kod nie działa

Object Storage Arubacloud
0 głosów
211 wizyt
pytanie zadane 2 lutego 2016 w PHP przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
zmienione kategorie 2 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk

Mam taki kod: 

<?php

	require_once "dbconnect.php";
	
	$dbconnect = @new mysqli($host, $db_user, $db_password);
	
	if($dbconnect -> connect_errno != 0)
	{
		echo "Error: ". $dbconnect -> connect_errno. " Description of the error: ". $dbconnect -> connect_error;
	}
	else
	{
		$logins = $_POST['Login'];
		$passwords = $_POST['Password'];
		
		$sql = "SELECT * FROM questions WHERE nick = 'aaa' && password = 'bbb'";
		
		if($result = @$connect -> query($sql))
		{
			$users = $result -> num_rows;
			if($users > 0)
			{
				$line = $result->fetch_accos();
				$user = $line['nick'];
				
				$result->free_result();
				
				echo $user;
			}
			else
			{

			}
		}
		
		$dbconnect -> close();
	}
	
?>

I nie wiem gdzie zrobiłem błąd że nie chce mi wypisać nazwy użytkownika

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 2 lutego 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)
Brakuje $db_name przy tworzeniu obiektu mysqli()
komentarz 2 lutego 2016 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)
I gdyby nie ta piękna małpa to pewnie sypnęło by błędem, a tak to szukaj se nie wiadomo czego :)
komentarz 2 lutego 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
nadal nic nie wypisuje
komentarz 2 lutego 2016 przez CzlowiekSkrypt Nałogowiec (26,340 p.)

Notice: Undefined variable: connect 
Fatal error: Call to undefined method mysqli_result::fetch_accos()

Takie cacka wyskakują jak przestaniemy tłumić błędy ;)

Po poprawieniu na $dbconnect i podaniu prawidłowej nazwy fetch_assoc()  hula aż miło

Linia 18 i 23 w tym co tu podałeś :)

komentarz 2 lutego 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
e... nie rozumiem co mam zrobić
0 głosów
odpowiedź 2 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
$sql = "SELECT * FROM questions WHERE nick = 'aaa' && password = 'bbb'";

Powinno być raczej:

$sql = "SELECT * FROM questions WHERE nick = 'aaa' AND password = 'bbb'";
komentarz 2 lutego 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
Nadal nic, a odnośnie tego, to oznacza to samo, tylko krócej
komentarz 2 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Ok, myślałem że jedynymi operatorami logicznymi w MySQL są AND, OR, NOT itp.
komentarz 2 lutego 2016 przez Avernis Nałogowiec (27,400 p.)
nie, przez przypadek to odkryłem, i działało, jak dawałem taki prosty kod jak był w odcinku 1 mysql

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 226 wizyt
pytanie zadane 15 sierpnia 2016 w PHP przez thedzusi Nowicjusz (190 p.)
–2 głosów
1 odpowiedź 1,751 wizyt
–1 głos
0 odpowiedzi 454 wizyt
pytanie zadane 8 maja 2016 w PHP przez domi10052 Obywatel (1,180 p.)

92,563 zapytań

141,413 odpowiedzi

319,590 komentarzy

61,948 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...