• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Mój CMS w PHP, jaki system szablonów?

Object Storage Arubacloud
0 głosów
902 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2016 w PHP przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Witam,

Chcę się zabrać na stworzenie własnego systemu CMS. To nie pomysł na przejęcie władzy nad całym światem, lecz aby wrzucić coś do portfolio, dość duże pole do popisu, no i nie ukrywam, że będę się cieszył jeśli ktoś z mojego CMSa skorzysta. Przede wszystkim, patrząc na te inne projekty małych CMS'ów, chcę się skupić nad UI tego systemu - RWD, Flat Design, itp.

Dotąd robiłem tylko we frontendzie, no i mam na swoim koncie jakieś proste bazy danych w PHP jak katalog książek itp. ale od niedawna przymierzam się na poważnie do PHP.

No i mam kilka pytań.

1. Czy dobrze jeśli będę korzystał od razu z rozszerzeń PHP 7 w projekcie, np. typy zmiennych ? Chodzi o to, że kod na PHP poniżej wersji 7 nie zadziała, i czy to dobry pomysł?

2. Kilka za i przeciw czy użyć MySQLi czy PDO ?

3. Jaki system szablonów użyć i czy w ogóle? A może sam PHP (alternative syntax w HTML) ? Wiem, że jest Smarty czy Twig, ale czytam, że jedno i drugie to ciężka kobyła, czy że psuje czytelność kodu i tylko miesza, itp. Inni twierdzą, że lepiej w ogóle nie używać systemu szablonów. Nie mam o tym pojęcia za bardzo.

4. Czy znacie jakiś tutorial MVC w PHP ? Najlepiej na początek po polsku, ale jeśli znacie tylko po angielsku to też może być.

1 odpowiedź

+2 głosów
odpowiedź 1 lutego 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
wybrane 2 lutego 2016 przez jpacanowski
 
Najlepsza

Dotąd robiłem tylko we frontendzie, no i mam na swoim koncie jakieś proste bazy danych w PHP jak katalog książek itp. ale od niedawna przymierzam się na poważnie do PHP.

Obawiam się, że lepiej będzie najpierw przeklepać kilkaset dobrych tutów odnośnie pisania kodu w PHP i tworzenie kilkudziesięciu programów, aż dojdziesz do momentu, gdy uznasz że mieszanie PHP z HTML jest bardzo złe.

Czy dobrze jeśli będę korzystał od razu z rozszerzeń PHP 7 w projekcie, np. typy zmiennych ? Chodzi o to, że kod na PHP poniżej wersji 7 nie zadziała, i czy to dobry pomysł? 

Rozszerzeń? To po prostu wersja języka. Korzystaj bo głupot się nie zdążysz nauczyć. Swoją drogą i tak na nic Ci się zda bo nie znasz obiektówki.

Kilka za i przeciw czy użyć MySQLi czy PDO ? 

PDO.

 Jaki system szablonów użyć i czy w ogóle? A może sam PHP (alternative syntax w HTML) ? Wiem, że jest Smarty czy Twig, ale czytam, że jedno i drugie to ciężka kobyła, czy że psuje czytelność kodu i tylko miesza, itp. Inni twierdzą, że lepiej w ogóle nie używać systemu szablonów. Nie mam o tym pojęcia za bardzo.

Twig. Nie jest kobyłą i JEGO ZADANIEM JEST POPRAWA CZYTELNOŚCI KODU. A przede wszystkim rozdzielenie warstwy HTML i PHP - co jest wymogiem dobrego CMS. Jeśli czytałeś inaczej, to czytałeś wypowiedzi debilów. 

Czy znacie jakiś tutorial MVC w PHP ? Najlepiej na początek po polsku, ale jeśli znacie tylko po angielsku to też może być.

Na eduweb poszukaj. Jest tego masa. Spójrz sobie na GitHubie na SimpleMVC jak wygląda i działa.  

komentarz 1 lutego 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
O siema, nawet nie wiedzialem, że to Ty pytasz :D
komentarz 1 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)
Hej, no widać, bo odpowiedzi są jakby nie do mnie skierowane, tzn. ja wiem, że mieszanie PHP z HTML jest złe :D

Chodzi mi o Scalar Typehints i Return Type Declarations. Czy warto abym to stosował? Trochę brzydkie swoją drogą jest to Return Type Declarations. Przypomina także Pascala i Swift.

Dzięki, poszukam SimpleMVC na GitHubie.
komentarz 2 lutego 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
Oczywiście, ze warto.

Przede wszystkim z tego powodu, iż dzieki temu mamy ochronę przed cichym jugglingiem. Nie trzeba robić is_numeric() is_object() itp. chociaż ja z przyzwyczajenia robię.

Składnia jak składnia - można się przyzwyczaić. Jest jeszcze kilka innych nowości w 7.0 które warto znać - no i kilka rzeczy znika a kilka zostało zmienionych. Za rok lub trzy siódemka będzie coraz częściej pojawiać się jako standard gdziekolwiek, chociaż szum stworzony dookoła niej pewnie spowoduje iż szybciej nawet :)

Z twiga korzystaj, jest naprawdę dobrze napisany. Kobyłą mogę nazwać smarty.
komentarz 2 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Przede wszystkim z tego powodu, iż dzieki temu mamy ochronę przed cichym jugglingiem. Nie trzeba robić is_numeric() is_object() itp. chociaż ja z przyzwyczajenia robię.

Racja.

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Cenne rady :)

Podobne pytania

0 głosów
2 odpowiedzi 438 wizyt
–1 głos
2 odpowiedzi 382 wizyt
pytanie zadane 5 maja 2016 w PHP przez Dynamic Bywalec (2,910 p.)
+6 głosów
2 odpowiedzi 673 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2015 w Nasze projekty przez Sprytnykrzys Gaduła (3,900 p.)

92,537 zapytań

141,377 odpowiedzi

319,456 komentarzy

61,922 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...