3 godziny dziennie to bardzo dużo. Jeśli faktycznie chcesz poświęcić tyle czasu, w 6 miesięcy powinieneś nauczyć się sporo. Czy znajdziesz po tym pracę to nie wiem, zależy to od zbyt wielu zmiennych.
Ale pytanie, czy na pewno tego chcesz? Tzn, jeżeli twoim jedynym motywatorem jest to, że obecna praca Ci się nie podoba, to możesz mieć problem. Programowanie trzeba naprawdę lubić, inaczej możesz się uczyć nawet 10 lat i nic z tego będzie. Albo co gorsza zostaniesz tym programistą i nie będzie szczęśliwy ale już drugi raz sie nie przebranżowisz, bo w końcu tyle czasu na to poszło.
Myślę, że gdybyś faktycznie tego chciał, kontynuował byś studia informatyczne (chyba, że musiałem przerwać, przez sytuacje życiowe, czy coś, w takim razie sorry). Druga sprawa, że nie pytał byś nas czy masz się uczyć czy nie, tylko byś po prostu to robił w każdej wolnej chwili. I takie szczegóły jak książka nie miały by znaczenia, chłonął byś wiedzę z każdego możliwego źródła, w necie są ich setki.
Reasumując, zastanów się czy na pewno tego chcesz. Jesteś młody, sporo przed Tobą. Są miliony rzeczy, które możesz robić w życiu. Może przejdź się do jakiejś poradni zawodowej, albo poczytaj w necie artykuły kołczujące na ten temat.
Tak czy siak, życzę powodzenia :)