• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# technologie .NET

0 głosów
1,661 wizyt
pytanie zadane 1 lutego 2016 w C i C++ przez Destiny Użytkownik (500 p.)
Witam,

Mam dylemat, bawię się trochę w programowanie stron www (js,php) i zastanawiam się nad ukierunkowaniem w stronę technologi Microsoftu C#, technologii .NET.

Jak wiadomo na rynku jest masa programistów php, js itp... jednak chciałbym pójść w trochę innym kierunku i tutaj pytanie jak jest z rozwojem i pracą w tych technologiach? chodzi mi o ogólny zarys czy warto się w to pakować?

5 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 1 lutego 2016 przez secsec Mądrala (7,250 p.)

W końcu .NET to platforma od M$, znak $ nie znalazł się tu bez przyczyny więc znajdź odpowiedź na swoje pytanie, czy warto.

komentarz 18 sierpnia 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Jest przecież Mono + MonoDevelop / Xamarin
http://www.monodevelop.com/

...i tworzysz w C# programy pod Windows, Linux, Mac OS X, Android, iOS...

+1 głos
odpowiedź 1 lutego 2016 przez Voudubu Użytkownik (740 p.)
Jeśli chodzi o technologie Microsoftu to polecam ASP.NET MVC. Sam pracuje w tym już kilkanaście miesięcy i z pewnością wiąże z tym przyszłość. Dodając do tego środowisko Visual Studio, mnóstwo frameworków dostępnych od zaraz, zarządzanie bazą danych bez wychodzenia z VS (np. instalując Entity Framework i stosując Code First) to tak naprawdę do wszystkiego masz dostęp natychmiastowy. Dorzucić do tego jeszcze jakiś front-endowy framework, np. Angulara a z ASP.NET MVC skupić się tylko na back-endzie to twoje aplikacje będą na bardzo dobrym poziomie.

Tak się złożyło u mnie, że na początku nauki programowania miałem głównie styczność z technologiami Microsoftu. Na początku trochę C++, ale bardzo mało, tylko podstawy, później C# no i do tego ciszarpa dodałem ASP.NET MVC.
+1 głos
odpowiedź 1 lutego 2016 przez niezalogowany
.NET jest o tyle ciekawym rozwiązaniem, że czego byś nie robił, to poruszasz się w obrębie jednej platformy. Zajmujesz się webówką, ale masz widzimisie na mobile/desktop/enterprise i właściwie niewielkim nakładem pracy skaczesz sobie między technologiami.

Z pracą i wynagrodzeniem jest tak samo jak w każdej innej technologii (różnić się mogą co najwyżej "progiem wejścia") - jesteś dobry, to dobrze zarobisz, nie jesteś dobry, to albo w ogóle posady nie dostaniesz, albo będziesz zbierał ochłapy.
0 głosów
odpowiedź 1 lutego 2016 przez jpacanowski VIP (101,940 p.)

Ja miałem kiedyś wyrobione zdanie na ten temat, ale obecnie mamy już PHP7 i sytuacja może się sporo zmienić. Na pewno więcej ofert pracy jest z PHP, do tego, jeśli chodzi o ASP.NET to jest większy problem z hostingiem. Niech inni się wypowiedzą, ale ja mogę zaoferować wątek na ten temat http://forum.php.pl/PHP_czy_ASPNET_t190933.html

0 głosów
odpowiedź 1 lutego 2016 przez Bantu Nałogowiec (34,250 p.)
Pracy w .NET jest na prawdę masa, więc jeżeli ogarniesz na przyzwoitym poziomie tę technologię to praca na pewno się znajdzie.

Podobne pytania

+1 głos
0 odpowiedzi 143 wizyt
pytanie zadane 26 lutego 2016 w C# przez krystian933 Nowicjusz (210 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 504 wizyt
pytanie zadane 24 sierpnia 2015 w C# przez procent Obywatel (1,140 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 769 wizyt

93,427 zapytań

142,421 odpowiedzi

322,649 komentarzy

62,787 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...