• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Kurs MySQL odc. 1 - localhost/quiz nie otwiera się

Object Storage Arubacloud
0 głosów
1,675 wizyt
pytanie zadane 29 stycznia 2016 w SQL, bazy danych przez Hubert66613 Nowicjusz (180 p.)

Witam Pisze ponieważ nie wiem w czym tkwi problem otóż po wpisaniu w przeglądarkę localhost/quiz wyświetla mi się szary pasek... Robię wszystko tak jak na filmie więc co jest nie tak? Proszę o pomoc. 

6 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2016 przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)
Jaka jest nazwa bazy danych i czy zaimportowałeś tabelę pytania?
0 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2016 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)

Jaką wersję PHP masz? O ile dobrze pamiętam pierwszy odcinek mysql był jeszcze dostosowany do wersji 5.x, to znaczy zawierał konstrukcje typu:

mysql_connect

lub

mysql_query

Nowe PHP (7.x) nie obsługuje tych funkcji. Są za to inne, analogicznie:

mysqli_connect

lub

mysqli_query

Może tu jest problem. Ja sam dziś robiłem update skryptów z kursu Pana Mirka właśnie, żeby działały w PHP7.

komentarz 29 stycznia 2016 przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)
Rzeczywiście, ten skrypt napisałem kiedyś w ciągu 3 minut i to na zajęcia "na żywo" w szkole - stąd faktycznie jest tam mysql_connect. Mówisz, że robiłeś update i masz to gotowe? Podeślesz mi na maila wersję mysqli lub PDO? - podmienię paczkę na blogu, bo inaczej taki pytań będzie więcej. Pozdrawiam
komentarz 29 stycznia 2016 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
OK :) Poproszę maila w takim razie. Mam wersję mysqli.
komentarz 29 stycznia 2016 przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)
zelent.miroslaw@gmail.com  Dzięki!
komentarz 29 stycznia 2016 przez kotfuterkowy Dyskutant (9,220 p.)
Poszło - przepraszam, że tak długo to trwało :) Do swoich baz dodałem tylko przedrostek "mz-", żeby ładnie się w phpmyadmin poukładały obok siebie. Do odcinka MySQL3 nie było kodów, więc sam sobie napisałem - będę wdzięczny za opinię :)
0 głosów
odpowiedź 29 stycznia 2016 przez Mirosław Zelent Nałogowiec (34,750 p.)
Dziękuję kotfuterkowy: https://forum.pasja-informatyki.pl/user/kotfuterkowy zaoszczędziłeś mi trochę czasu! Odcinek 1 i 2 dzięki tobie używa już mysqli. W odcinku 3 jak zauważyłeś skryptu łączącego nie ma, bo nie ma w nim zapytań SELECT.

Zatem Hubert spróbuj pobrać paczkę do odcinka 1 jeszcze raz z bloga: http://miroslawzelent.pl/pliki/kurs_mysql1.zip

Pozdrawiam
0 głosów
odpowiedź 30 stycznia 2016 przez Hubert66613 Nowicjusz (180 p.)

No teraz wszystko ładnie działa :) Dzięki za pomoc, sam bym do tego raczej nie doszedł cheeky

0 głosów
odpowiedź 23 lutego 2016 przez niezalogowany
Ponawiam prośbę autora, gdyż spotkałem się z identycznym błędem, operuje na xampp wersji PHP 7.0.3, quiz z paczki wciąż się nie otwiera, localhost/quiz wyświetla pustą stronę z szarym paskiem, proszę o pomoc przy konfiguracji skryptu bo stoję na tym etapie nauki :D
0 głosów
odpowiedź 4 lutego 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Mam ten sam problem. Podmieniłem pliki z tego co mi wiadomo to wszystko mam dobrze lecz ciągle wyświetla mi się cienki pasek. Co mam zrobić?
komentarz 4 lutego 2017 przez Arkadiusz Waluk Ekspert (287,950 p.)

Przecież dostałeś już odpowiedź na IRC...

Dla potomnych:

ini_set("display_errors", 0);

należy usunąć tą linijkę (lub zmienić 0 na 1), odpowiada ona za wyłączenie wyświetlania błędów. Jest to dobry pomysł, ale na serwerze produkcyjnym, w środowisku testowym chcielibyśmy widzieć błędy.

Wtedy w zależności od otrzymanego błędu należy rozwiązać problem.

komentarz 4 lutego 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Tak, ale jak zmieniam 0 na 1 lub usuwam linijkę to wyskakuje:
Warning: mysqli_num_rows() expects parameter 1 to be mysqli_result, boolean given in C:\xampp\htdocs\quiz\index.php on line 25
1
komentarz 4 lutego 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
Bo twój result zwraca false:

http://php.net/manual/en/mysqli.query.php#refsect1-mysqli.query-returnvalues

Czyli być może tabela nie istnieje...

albo zdebuguj errora, ( http://php.net/manual/en/mysqli.error.php )

albo użyj pdo i będziesz widzial ładny wyjątek
komentarz 4 lutego 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Czyli co ja mam zrobić. Dopiero zaczynam z back-end i nie znam ani php ani mysql.
komentarz 4 lutego 2017 przez Nicolaus Dyskutant (9,740 p.)
Dodam, że tabela istnieje.
komentarz 4 lutego 2017 przez xandros Nałogowiec (29,450 p.)
przerobić lepsze źródło:

https://www.youtube.com/watch?v=QtCdk459NFg

dodam jeszcze, byś używał: var_dump http://php.net/manual/en/function.var-dump.php

I sprawdzał, czy dana funkcja zwraca to, czego oczekujesz.

Efik: nie wymagam xdebuga, bo skonfigurowanie może być na tym etapie za trudne...

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 501 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2016 w SQL, bazy danych przez Nikospy Nowicjusz (120 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 431 wizyt
0 głosów
1 odpowiedź 916 wizyt

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...