• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Antena do HSPA+ (INNY TEMAT)

42 Warsaw Coding Academy
0 głosów
189 wizyt
pytanie zadane 28 stycznia 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Kuba Bielawski Obywatel (1,760 p.)
Chciałbym móc odbierać sygnał HSPA+ UMTS 2100
Dlaczego nie LTE? Ponieważ od nadajnika mam ponad 7km, a od 4-5miesięcy posiadam internet mobilny z stałą prędkością down: 6mb/s upl: 1mb/s
(piszę stałą ponieważ taka mi wystarcza w zupełności, a jeszcze nigdy mi nie spadło poniżej 6mb/s, w nocy mam około 7-8mb/s). Także prosiłbym o nie proponowanie mi żadnych cudów z LTE ponieważ to dla mnie za duże koszta a to mi w zupełności wystarcza.
Odległość minimalna od nadajników to minimum 3,20km a maxymalna (która ma odbierać to 4,5km, gdyż po wykorzystaniu pakietu mam internet 10gb w karcie z abonamentem i w razie czego chce przestawić antenę na inny nadajnik w tej odległości), Modem posiada 2x Wejścia SMA . Modem obsługuje maksymalne osiągi HSPA+ coś koło 42mb/s jakoś tak. W moim obecnym miejscu gdzie trzymam lapka z modemem to parapet i sygnał W Orange jak i Plus (nadajniki w odegłości ok 50m od siebie) mam -85dBm (maximum jakie udało mi się osiągnąć to -83dBM, a że wiosna idzie to zaisęg się pogorszy i chciałbym kupić antenę która poprawi mi osiągi. Jak już wspomniałem modem ma 2 wejścia SMA, dlatego nie wiem kompletnie czy jeszcze jakaś złączka musi byćczy nie, zależy mi na niskich kosztach + najlepiej używki z allegro

Moja lokalizacja na mapie BTS to:  http://beta.btsearch.pl/?dataSource=locations&network=&standards=&bands=&center=50.397865%2C18.177285&zoom=15

2 odpowiedzi

+1 głos
odpowiedź 31 stycznia 2016 przez jaca121212 Nałogowiec (40,760 p.)
wybrane 31 stycznia 2016 przez Kuba Bielawski

Najlepsza
+1 głos
odpowiedź 30 stycznia 2016 przez matiaso Obywatel (1,500 p.)
Na szybkości znalazłem coś takiego: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=5736

Jeśli chodzi o siłę odbieranego sygnału, to wiele również zależy od czułości odbiornika, dobra antena to nie wszystko. Jeśli tniesz koszta to modem posiadający zasięg do okólny powinien wystarczyć i może warto poczekać z jakimkolwiek zakupem do wiosny :P. Myślę, że gdy wiosna nie będzie deszczowa i jeśli nie mieszkasz w lesie to zasięg nie powinien być gorszy.

Podobne pytania

0 głosów
0 odpowiedzi 206 wizyt
pytanie zadane 20 września 2022 w Sieci komputerowe, internet przez Chlipchlip Użytkownik (850 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 707 wizyt
pytanie zadane 26 listopada 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Macek Kolo Mądrala (5,480 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 5,090 wizyt
pytanie zadane 12 listopada 2016 w Sieci komputerowe, internet przez Ditrix Mądrala (5,650 p.)

93,398 zapytań

142,390 odpowiedzi

322,578 komentarzy

62,756 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

VMware Cloud PRO - przenieś swoją infrastrukturę IT do chmury
...