• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Prawa autorskie

Mały hosting, OGROMNE możliwości
+1 głos
972 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2016 w Nasze projekty przez Sener Początkujący (430 p.)
Witam, mam pytanie jeżeli zrobiłem komuś stronę tak beż faktury, taką "między sobą" i tam nie umieściłem żadnych informacji kto ją zrobił. Moje pytanie brzmi czy po przekazaniu strony klientowi, ja nadal za nią odpowiadam? Klient jeżeli się trochę orientuje zawsze może zmienić dane tej strony i wstawić coś z prawami autorskimi.

Ta galeria: http://www.skitter-slider.net/ posiada prawa autorskie?

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2016 przez niezalogowany
Tak, prawa autorskie są zawsze (z resztą zobacz, że w lewym dolnym rogu jest link do strony autora), jeżeli nie podałeś nigdzie żadnego swojego nicku, itp to domyślnie prawa autorskie uzyskuje właściciel serwera lub odpowiednia instytucja (przejżyj sobie przepisy aby dokładnie zobaczyć jak to wygląda)
komentarz 27 stycznia 2016 przez Sener Początkujący (430 p.)
edycja 27 stycznia 2016 przez Sener
Ok to już chyba wszystko wiem
komentarz 27 stycznia 2016 przez niezalogowany

@Patrycjerz, co jest tu niezrozumiałego?

Dopóki twórca nie ujawnił swojego autorstwa, w wykonywaniu prawa autorskiego zastępuje go producent lub wydawca, a w razie ich braku - właściwa organizacja zbiorowego zarządzania prawami autorskimi.

Miałem zajęcia z prawa i nie twierdzę, że jestem biegły w tej dziedzinie (wiem że jestem laikiem), ale coś wiem, a ten przepis miałem dość dokładnie omawiany na zajęciach, więc nie wmawiał mi ż coś takiego nie istnieje.

@Sener To zależy, jeżeli pierwotnie tego nie podałeś to możesz poprosić osobę o dodatnie odpowiednich creditsów i sprawa załatwiona, w przeciwnym razie będziesz musiał udowodnić że to ty jesteś autorem. Mimo wszystko radzę ci zadać to pytanie na jakimś forum prawnym, aby ci jasno odpowiedzieli co i jak, ja nie miałem takiej sytuacji więc sam dokładnie nie wiem jak to jest.

komentarz 27 stycznia 2016 przez Sener Początkujący (430 p.)
edycja 27 stycznia 2016 przez Sener
Ogólnie, nie chciałbym mieć żadnych problemów z prawami dlatego pytam
komentarz 27 stycznia 2016 przez niezalogowany
Nie jestem w stanie ci powiedzieć: jeżeli możesz użyć tych wszystkich zdjęć, tekstu, etc to nie.
komentarz 27 stycznia 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)

Tak, jednak nie miałem racji - po prostu nie przeczytałem od deski do deski tej ustawy. Oczywiście wystarczy dodać głupią stopkę typu:

Wszelkie prawa zastrzeżone Imię Nazwisko

0 głosów
odpowiedź 27 stycznia 2016 przez Patrycjerz Mędrzec (192,320 p.)
Możesz przekazać prawa autorskie swojemu klientowi, nawet słownie, i nie powinno być żadnego problemu, ale oczywiście niektóre rzeczy warto mieć na papierze (np. na umowie o wykonanie strony).

Co do tej galerii, to trudno znaleźć cokolwiek o warunkach korzystania, ale może ja tylko nie umiem tego znaleźć - bądź co bądź, jest ona za darmo, więc nie ma co zaprzątać sobie głowy prawami autorskimi, bo po co...

Podobne pytania

+3 głosów
3 odpowiedzi 1,242 wizyt
pytanie zadane 24 października 2016 w HTML i CSS przez Michał Samolewski Bywalec (2,240 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 598 wizyt
+1 głos
2 odpowiedzi 673 wizyt
pytanie zadane 1 lipca 2015 w Nasze projekty przez JakisCwaniak Początkujący (350 p.)

93,717 zapytań

142,629 odpowiedzi

323,261 komentarzy

63,262 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...