• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

C# - ComboBox w VS2013

0 głosów
209 wizyt
pytanie zadane 27 stycznia 2016 w C# przez Kapersky Obywatel (1,060 p.)

Witam całą koderską społeczność :).

Pojawił się u mnie problem, mianowicie pisze aplikację, która ma wysyłać maile do określonej grupy odbiorców. Używam do tego C# (WindowsFormAplications). Ogólnie wysyłanie maili już mam, ale tylko na jeden adres. Chodzi o to, że w formie mam ComboBoxa i po uruchomieniu z niego chciałbym wybierać określoną grupę do, której przypisane by były poszczególne adresy odbiorców wiadomości. Grupy do wyboru, są ustawione już na starcie. No i jak przypisać te adresy pocztowe, żeby na nie szła wiadomość.
Np. Grupa,
Grupa1

Grupa = "mail@gmail.com","mail1@gmail.com"...

Grupa1 = "mail2@gmail.com","mail3@gmail.com"...
Prosiłbym o jakiegoś linka, gdzie to jest pokazane lub słowo kluczowe. Prosiłbym o nie wstawianie gotowych kodów, bo chciałbym to sam ogarnąć jednak taki fakt by mnie pewnie ucieszył niezmiernie ;).

Aha po kliknięciu dwa razy na comboBoxa w WinForms mam taką oto metodę:

private void comboBox1_SelectedIndexChanged(object sender, EventArgs e) -no i chyba tutaj powienien być wskazany kod.

Pozdrawiam serdecznie.

1 odpowiedź

+1 głos
odpowiedź 27 stycznia 2016 przez adrian17 Mentor (355,160 p.)

private void comboBox1_SelectedIndexChanged(object sender, EventArgs e) -no i chyba tutaj powienien być wskazany kod.

To jest po prostu handler zdarzenia zmiany wartości pola.

To proste, wystarczy żebyś zrobił własną klasę która będzie odpowiadała polu comboboxa i będzie zawierała nazwę opcji ("Grupa123") oraz tą listę maili. Podczas tworzenia okna zamiast dodawać stringi do comboboxa, dodaj instancje tej klasy.

Podobne pytania

0 głosów
1 odpowiedź 633 wizyt
pytanie zadane 17 lutego 2023 w C# przez MarekPrzywarek Nowicjusz (220 p.)
0 głosów
0 odpowiedzi 843 wizyt
pytanie zadane 19 maja 2021 w C# przez disaster Bywalec (2,120 p.)
+1 głos
1 odpowiedź 560 wizyt
pytanie zadane 2 maja 2021 w C# przez Mich4l Nowicjusz (160 p.)

93,762 zapytań

142,717 odpowiedzi

323,368 komentarzy

63,359 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Twierdza Linux. Bezpieczeństwo dla dociekliwych

Aby uzyskać rabat -10%, użyjcie kodu pasja-linux, wpisując go w specjalne pole w koszyku.

...