• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy warto przesiadać się z Windowsa na Linuxa ? [ankieta]

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
1,283 wizyt
pytanie zadane 22 stycznia 2016 w Systemy operacyjne, programy przez Pablo99 Obywatel (1,110 p.)
edycja 22 stycznia 2016 przez Pablo99
Tak jak w tytule. Czy warto przesiadać się z Windowsa na Linuxa ? (Chodzi mi o programowanie,a nie używanie systemu)

C++
Możliwe odpowiedzi:
Tak (22 głosów, 50%)
Nie (17 głosów, 39%)
Nie wiem (5 głosów, 11%)

6 odpowiedzi

+6 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Agrumenty za: - możliwość dostosowania środowiska, - brak opłat za system, - +10 do bycia geekiem u ludzi nie interesujących się linuxem, - wysoka personalizacja, Argumenty przeciw: - można łatwo się wysypać przy braku ostrożności, - mniejsza ilość softu, - nie da się wyjść z vima(krąży legenda że kiedyś komuś się udało ;) ). Osobiście myślę, że przesiadka na Linuxa nie byłaby dla mnie bolesna, wszystkie programy których używam są dostępne także na tą platformę, ale nie jestem jedyną osobą, która używa stacji, przez co nie mogę tego zrobić.
komentarz 22 stycznia 2016 przez radek024 Szeryf (77,160 p.)
Podsumowywując - masz możliwość - spróbuj ;)
1
komentarz 22 stycznia 2016 przez niezalogowany

Tak apropo:

Osobiście uważam Linuxa za dużo lepszy system niż Windowsa, jednakże ja jestem bardzo przyzwyczajony do Visual Studio i u mnie wygląda to tak, że część rzeczy robię na Win część na Linuxie.

I faktycznie z racji, że sporo rzeczy robisz z poziomu konsoli (jest dużo szybciej, okienka są mało wygodne), to faktycznie ludzie jak widzą nawet na sam proces aktualiacji to widzą w tobie hackera, czy coś w tym stylu XD (autentyczna historia: mój kumpel instalował Arch Linuxa w jakimś publicznym miejscu i ludzie, którzy przechodzili obok niego to nie mogli się nadziwić: masa literek przesuwających się w terminalu)

komentarz 22 stycznia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
U mnie przesiadka była całkowicie bezbolesna :) Po instalacji Linuksa na windowsa wszedłem po raz pierwszy po miesiącu, ale tylko po to, żeby sprawdzić czy działa (2 systemy obok).
1
komentarz 23 stycznia 2016 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Pomijając dowcip:

:q
Tak jakby ktoś kiedyś faktycznie nie wiedział. I tak używam nano.
komentarz 23 stycznia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Używasz nano? xD
komentarz 23 stycznia 2016 przez Schizohatter Nałogowiec (39,600 p.)
Jeśli chcę coś edytować w konsoli, na szybko, to tak.

Jeśli chcę coś edytować na szybko w GUI to Geany.

A jak chcę poprogramować to Atom.

A jak RoR to RubyMine.
Ja w konsoli tylko vim.

W GUI tylko Sublime Text :)
+2 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2016 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Linux ma swoje plusy i minusy w wielu dziedzinach, z powodzeniem możesz programować na obu systemach. Mi najbardziej brakuje na nim Photoshopa..
+2 głosów
odpowiedź 23 stycznia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
edycja 23 stycznia 2016 przez draghan
Sporo odpowiedzi, a każda o Linuksie jako systemie, nie zaś o programowaniu w nim. Oprócz odpowiedzi Kamsona, która również jest trochę nietrafiona.

@Pablo99 - jeśli chodzi o samo programowanie, to nie. Szkoda zachodu z migracją na inny system, żeby w nim poprogramować (chyba, że chodzi Ci o bash'a ;). Programuje się praktycznie tak samo, zarówno w IDE, jak i "z poziomu terminala" (o ile masz zainstalowany odpowiedni soft).

Jeśli zaś chciałbyś poszerzyć horyzonty, to jak najbardziej - przesiadaj się i się ucz. ;) Opinie o samym systemie masz od pozostałych tu wypowiadających się, ja natomiast zgadzam się w tej kwestii z Analitykiem Erykiem.

Hehe, już mam przezwisko laugh

Aczkolwiek jeśli chodzi o programowanie to Linuks jest moim zdaniem wygodniejszy.

komentarz 24 stycznia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
...czy ja wiem...? Odpalasz IDE (notatnik, vi) i jedziesz, nie zauważyłem widocznych różnic w samym programowaniu.

Ewentualnie wygodniejsze jest używanie zewnętrznych bibliotek - te ściągane z repozytoriów po prostu działają, nie trzeba się męczyć godzinami, żeby uruchomić testowy kod, jak nieraz bywało u mnie na Windowsie. :)
komentarz 24 stycznia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
Panie, a kompilowanie? W windowsie trza się męczyć, a w linuksie jedna komenda - kompilator zainstalowany, druga komenda program skompilowany :D
komentarz 24 stycznia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)
E tam. Jak mam IDE, to przeważnie mam i kompilator. A jeśli chcę z terminala trzaskać, to też pobieram sobie gotową paczkę czy dwie. ;)
+1 głos
odpowiedź 22 stycznia 2016 przez Benek Szeryf (92,410 p.)
W wielu dziedzinach naukowcy tworzą oprogramowanie tylko pod Linuxa, co o czymś świadczy. Przykładem niech będą misje kosmiczne NASA. Niestety patrząc na zainteresowania przeciętnego człowieka, to Windows będzie jeszcze długo najpopularniejszym OS.

No nie wiem :) Patrząc jak microsoft wciska swój shit na chama ludziom, to na pewno część z nich zmieni swoje nastawienie do tej firmy i jej produktów. Analityk Eryk przewiduje nawet dość spory wzrost zainteresowania Linuksem laugh

1
komentarz 23 stycznia 2016 przez draghan VIP (106,230 p.)

"Analityk Eryk". Uśmiałem się. laugh yes

komentarz 24 stycznia 2016 przez gnx Dyskutant (7,720 p.)
Będzie "rok linuxa"? ;]
+1 głos
odpowiedź 22 stycznia 2016 przez Eryk Andrzejewski Mędrzec (164,260 p.)
edycja 22 stycznia 2016 przez Eryk Andrzejewski

Hehe, ciekawe co za "znawcy" i "wieloletni użytkownicy Linuksa" dali "Nie". Żaden z nich się jakoś nie pochwalił, więc chyba mają niewiele do powiedzenia. laugh

Jasne, spróbuj. Linuks nie gryzie przecież :) "Brakiem" programów się nie przejmuj, bo jest ich i tak sporo. Obsługa terminala dla codziennych zastosowań (komfortowego korzystania z systemu) to pikuś - poświęcisz chwilkę i masz już opanowane. System otwarty, szybki, bezpieczny, ogromne pole do popisu jeśli chodzi o konfigurację pod siebie. No i darmowy ( ͡° ͜ʖ ͡°)

komentarz 22 stycznia 2016 przez Pablo99 Obywatel (1,110 p.)
Jakie "rozszerzenie" Linuxa polecasz?

Chodzi o dystrybucję? W sumie dla początkującego polecam:

• Ubuntu (Unity), Xubuntu (xfce), Lubuntu (lxde), Kubuntu (kde), Ubuntu Mate itd. (Różnią się środowiskami graficznymi. O nich sobie możesz poczytać, bo tego w internecie bardzo dużo)
  • Linux Mint - Ja mam Minta ze środowiskiem graficznym Cinnamon (mi akurat pasuje, uważam że jest fajne i intuicyjne), ale są też KDE, XFCE i MATE (Może o jakiejś zapomniałem)
  • W sumie fajny jest też Elementary OS, natomiast jest moim zdaniem troszkę "ubogi"

Aktualnie używam Minta i mogę Ci go polecić :) Sporo programów ma już zainstalowanych, więc nie musisz aż tyle instalować. Instalacja systemu jest bardzo prosta, jeśli przedszkolak umiałby czytać, to spokojnie dałby radę :) Pozdrawiam i życzę miłej przygody z Linuksem :)

komentarz 23 stycznia 2016 przez Benek Szeryf (92,410 p.)
Polecam Ci najnowszą wersję OpenSUSE: https://www.youtube.com/watch?v=1vIucLw1YpM
komentarz 23 stycznia 2016 przez Pablo99 Obywatel (1,110 p.)
Dzięki, spodobała mi się ta wersja i z chęcią ją przetestuje. A czy Virtualbox psuje Linuxa i czy warto na instalowac?
O fakt, o openSuse zapomniałem :)

VirtualBox nie psuje Linuksa, ale ja jednak wolę korzystać z niego normalnie, niz przez VM.
komentarz 23 stycznia 2016 przez Pablo99 Obywatel (1,110 p.)
Dla mnie jako początkującego daje to więcej możliwości (przełączanie sie pomiędzy dwoma systemami jednym kliknięciem .
Ja jak instalowałem Linuksa po raz pierwszy, to nie testowałem go na VM, ale zainstalowałem obok (jako drugi system na dysku) i to było dobre rozwiązanie. Ty zrób jak uważasz :)
0 głosów
odpowiedź 22 stycznia 2016 przez Kamson Gaduła (4,280 p.)
Trudno powiedzieć bo nie napisałeś co dokładnie chcesz programować ( w jakim języku ?).Jeżeli dopiero zaczynasz uczyć się programowania . Moim zdaniem nie warto ponieważ większość kursów jest tworzona w oparciu o biblioteki Windowsa.

Podaj przykład, mi się nie zdarzyło widzieć kursu stricte pod Windowsa, poza WinAPI

komentarz 22 stycznia 2016 przez Pablo99 Obywatel (1,110 p.)
W tagu był  c plus plus więc raczej łatwo się domyślić. ;)
Tylko, że ja nie pytam o tutoriale dotyczące języka ogólnie (c++ jest multiplatformowy nawiasem mówiąc), tylko o kursy bibliotek tylko i wyłącznie pod Windowsa, jednocześnie nienależące do WinAPI.
Heh, taki argument to o kant d... :)

Po co ktoś ma się uczyć pod biblioteki windowsa jeśli będzie na przykład programował pod Linuksa? Bezsens.

Podobne pytania

+2 głosów
8 odpowiedzi 1,152 wizyt
+1 głos
6 odpowiedzi 1,895 wizyt
+2 głosów
2 odpowiedzi 223 wizyt
pytanie zadane 31 października 2016 w Systemy operacyjne, programy przez aragorni22 Nowicjusz (200 p.)

93,018 zapytań

141,982 odpowiedzi

321,283 komentarzy

62,365 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj

Wprowadzenie do ITsec, tom 2

Można już zamawiać tom 2 książki "Wprowadzenie do bezpieczeństwa IT" - będzie to około 650 stron wiedzy o ITsec (17 rozdziałów, 14 autorów, kolorowy druk).

Planowana premiera: 30.09.2024, zaś planowana wysyłka nastąpi w drugim tygodniu października 2024.

Warto preorderować, tym bardziej, iż mamy dla Was kod: pasja (użyjcie go w koszyku), dzięki któremu uzyskamy dodatkowe 15% zniżki! Dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za kod dla naszej Społeczności!

...