• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czego warto się uczyć aby w przyszłości zostać programistą ?

Object Storage Arubacloud
+1 głos
3,503 wizyt
pytanie zadane 21 stycznia 2016 w Rozwój zawodowy, nauka, praca przez MichK Użytkownik (550 p.)
Witam,jestem uczniem gimnazjum,2 klasy. W przyszłości chciałbym pracować jako programista, jeszcze nie wiem co dokładnie chciałbym pisać w sensie programy czy strony itd. Jak na razie uczę się wielu języków po trochu.

Poznałem już podstawowe podstawy HTML,C#,C++ a uczę się podstaw PHP MySQL i mam w planach JS choć nie jestem pewien czy będę się go uczył, a teraz moje pytanie: Czego warto się uczyć aby zostać programistą, z czego najlepiej się uczyć (Jak na razie obejrzałem wiele kursów na yt głównie Pana Mirosława Zelenta ale nie tylko i zrobiłem kilka prostych gier i stron)

Ogólnie rzecz biorąc chodzi mi o to co robić/czym warto się zająć aby w przyszłości móc zostać programistą. ;)

Dodatkowo: Jeśli ktoś zna jakieś dobre książki lub inne źródła wiedzy to bardzo proszę o podanie.

2 odpowiedzi

+2 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)
komentarz 21 stycznia 2016 przez MichK Użytkownik (550 p.)
Dziękuje za szybką odpowiedź ;)
komentarz 21 stycznia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

A oto kilka książek, które warto przeczytać:

  • Tworzenie bezpiecznych stron internetowych (z przykładami w PHP) - Tomasz Lis (Helion 2014)

  • REST Najlepsze praktyki i wzorce w języku Java - Bhakti Mehta (Helion 2015)

  • Kod doskonały. Jak tworzyć oprogramowanie pozbawione błędów. Wydanie II - Steve McConnell (Helion)

  • Agile. Programowanie zwinne - zasady, wzorce i praktyki wytwarzania oprogramowania - Robert C. Martin (Helion 2008)

  • Domain-driven design in PHP - Carlos Buenosvinos (https://leanpub.com/ddd-in-php)

  • xUnit Test Patterns - Gerard Meszaros (The Addison-Wesley Signature Series)

  • Software Testing. Concepts and Operations - Ali Mili (John Wiley & Sons 2015)

  • Growing Object-Oriented Software Guided by Tests - Steve Freeman (The Addison-Wesley Signature Series)

  • Praca z zastanym kodem. Najlepsze techniki - Michael Feathers (Helion 2014)

  • Pragmatyczny programista. Od czeladnika do mistrza - Andrew Hunt, David Thomas (Helion 2014)

  • Architektura systemów zarządzania przedsiębiorstwem. Wzorce projektowe - Martin Fowler (Helion 2005)

  • Czysty kod. Podręcznik dobrego programisty - Robert C. Martin

  • Mistrz czystego kodu. Kodeks postępowania profesjonalnych programistów - Robert C. Martin

  • Zwinne wytwarzanie oprogramowania. Najlepsze zasady, wzorce i praktyki - Robert C. Martin

  • Ciągłe dostarczanie oprogramowania. Automatyzacja kompilacji, testowania i wdrażania - Jez Humble, David Farley

  • Refaktoryzacja do wzorców projektowych - Joshua Kerievsky

  • Refaktoryzacja. Ulepszanie struktury istniejącego kodu - Martin Fowler, Kent Beck, John Brant, William Opdyke, Don Roberts

  • Zwinny samuraj. Jak programują mistrzowie zwinności - Jonathan Rasmusson

  • Domain-Driven Design. Zapanuj nad złożonym systemem informatycznym - Eric Evans

  • Wzorce projektowe. Elementy oprogramowania obiektowego wielokrotnego użytku - Erich Gamma, Richard Helm, Ralph Johnson, John M. Vlissides

  • Wzorce implementacyjne - Kent Beck

  • TDD - Kent Beck

  • PHP5. Obiekty, wzorce, narzędzia - Matt Zandstra

  • PHP i MySQL. Projekty do wykorzystania - Timothy Boronczyk, Martin E. Psinas

  • PHP i MySQL. Od nowicjusza do wojownika ninja - Kevin Yank

  • Mistrz PHP. Pisz nowoczesny kod - Davey Shafik, Lorna Mitchell, Matthew Turland

  • Testy jednostkowe. Świat niezawodnych aplikacji. Wydanie II - Roy Osherove

  • Myślenie obiektowe w programowaniu. Wydanie IV - Matt Weisfeld

  • Myśl jak programista. Techniki kreatywnego rozwiązywania problemów - V. Anton Spraul

  • Implementing Domain-Driven Design - Vaughn Vernon

  • Domain Specific Languages - Martin Fowler

  • Domain Specific Languages Engineering - Markus Voelter

  • Applying Domain Driven Design and Patterns - Jimmy Nilson

+2 głosów
odpowiedź 21 stycznia 2016 przez OmbreNight Początkujący (420 p.)
Jesteś w 2 klasie gim, więc masz jeszcze trochę do namysłu. Jeśli chcesz iść w informatykę, polecam dalej iść do technikum o profilu informatycznym - w moim przypadku dużo mi to dało. Zdecydowane mam aktualnie co chce robić, a często miałam odmienne zdanie. Osobiście sądzę, że po jakimś czasie sam już będziesz wiedział co ci najbardziej pasuje ;)

Jeśli chcesz pogłębiać swoją wiedzę to spędzaj dużo czasu na forach internetowych, analizuj wrzucane tam kody przez innych użytkowników - moim zdaniem najlepsza metoda.

Polecane książki:

http://www.empik.com/czysty-kod-podrecznik-dobrego-programisty-robert-c-martin,p1100571160,ksiazka-p

http://www.empik.com/c-przewodnik-dla-poczatkujacych-allain-alex,p1096880532,ksiazka-p

http://www.empik.com/thinking-in-java-edycja-polska-eckel-bruce,prod60822791,ksiazka-p

http://www.empik.com/testowanie-i-jakosc-oprogramowania-metody-narzedzia-techniki-roman-adam,p1106707095,ksiazka-p

http://www.empik.com/javascript-i-jquery-interaktywne-strony-www-dla-kazdego-duckett-jon,p1105949913,ksiazka-p

http://www.empik.com/javascript-i-jquery-nieoficjalny-podrecznik-mcfarland-david-sawyer,p1108707284,ksiazka-p

Podobne pytania

92,570 zapytań

141,422 odpowiedzi

319,643 komentarzy

61,958 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...