• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Zapis wartości funkcji rekurencyjej do zmiennej

Object Storage Arubacloud
–1 głos
348 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2016 w PHP przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)

Witam,

mam w uproszczeniu taki kod funkcji: 

public function menuPokaz($id, $id_menu2=0) {
$drzewo = $this->menuPokaz($id, $row['id_menu']);
echo 'jakaś tam treść';    
echo $drzewo;
}

w tej sytuacji nie wyświetla się nic. Natomiast jeżeli zmienię kod na taki: 

public function menuPokaz($id, $id_menu2=0) {
echo 'jakaś tam treść';
$drzewo = $this->menuPokaz($id, $row['id_menu']);
echo $drzewo;
}

wszystko działa poprawnie i treść jest wyświetlana. Czy mogę zrobić w jakiś sposób by zawartość funkcji została zapisana w zmiennej drzewo, a następnie po znacznikach echo wyświetlona czy muszę funkcję wywołać 2 razy? 

2 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 stycznia 2016 przez Mariusz O Mądrala (5,290 p.)
Ymm... Wygląda na to, że masz jakiś błąd gdzie indziej. Kolejność tych akcji nie ma znaczenia. Pokaż cały kod.
komentarz 21 stycznia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)

Nie ma problemu.

Patrzyłem na to DBAL, ale myślałem na napisaniu czegoś podobnego i trochę bardziej rozbudowanego.
 

Jeżeli napiszesz coś bardziej rozbudowanego od doctrine, to dam Ci perłę, a może i dwie wink chyba mało coś patrzyłeś na doctrine :d

komentarz 21 stycznia 2016 przez event15 Szeryf (93,790 p.)

Patrzyłem na to DBAL, ale myślałem na napisaniu czegoś podobnego i trochę bardziej rozbudowanego.

Spróbować napisać możesz, ale to na pewno nie będzie nic tak wielkiego i bardziej rozbudowanego niż Doctrine. Test chyba jeden z największych projektów istniejących w PHP. Robiony przez cały zespół a nie jedną osobę.  

komentarz 21 stycznia 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
Może źle to ująłem i nie zobaczyłem wszystkich możliwości. Spojrzałem tylko na http://www.altcontroldelete.pl/artykuly/doctrine-dbal-przyjemna-biblioteka-do-obslugi-bazy-danych-w-php/ i stwierdziłem, że to nic rozbudowanego i bez problemu da się cos takiego napisać dostosowując to bardziej pod swój projekt.

Pozwolę jeszcze raz się zapytać: jakie są jeszcze godne uwagi biblioteki?
komentarz 21 stycznia 2016 przez efiku Szeryf (75,160 p.)
Nooo to patrz lepiej na dokumentacje a nie jakiś śmieszny artykuł :P

http://docs.doctrine-project.org/projects/doctrine-orm/en/latest/reference/dql-doctrine-query-language.html (chociaż to już ORM nie DBAL, ale warto mieć :P )

No zanim zaczniemy polecać biblioteki to polecam zaznajomić się czym jest composer. Ponieważ większość tych bibliotek zasysa się za pomocą managera.

https://forum.pasja-informatyki.pl/95526/pisanie-stron-obiektowo?show=96095#a96095

Ja polecam

- Carbon
- silex
- komponenty symfony takie jak http
0 głosów
odpowiedź 20 stycznia 2016 przez Pietrak Pasjonat (18,850 p.)
@Refresh. Ma ktoś jakiś pomysł? Czytałem coś o buforze, ale nie wiem jak to się stosuje.

Podobne pytania

0 głosów
5 odpowiedzi 296 wizyt
pytanie zadane 27 sierpnia 2015 w C i C++ przez 0xf Dyskutant (8,180 p.)
0 głosów
1 odpowiedź 102 wizyt
pytanie zadane 22 marca 2017 w C i C++ przez niezalogowany
0 głosów
0 odpowiedzi 248 wizyt
pytanie zadane 26 kwietnia 2021 w C i C++ przez anteq69 Początkujący (260 p.)

92,555 zapytań

141,404 odpowiedzi

319,557 komentarzy

61,940 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Kolejna edycja największej imprezy hakerskiej w Polsce, czyli Mega Sekurak Hacking Party odbędzie się już 20 maja 2024r. Z tej okazji mamy dla Was kod: pasjamshp - jeżeli wpiszecie go w koszyku, to wówczas otrzymacie 40% zniżki na bilet w wersji standard!

Więcej informacji na temat imprezy znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...