• Najnowsze pytania
  • Bez odpowiedzi
  • Zadaj pytanie
  • Kategorie
  • Tagi
  • Zdobyte punkty
  • Ekipa ninja
  • IRC
  • FAQ
  • Regulamin
  • Książki warte uwagi

Czy używanie klas jest bardziej optymalne od atrybutu style?

VPS Starter Arubacloud
0 głosów
226 wizyt
pytanie zadane 19 stycznia 2016 w HTML i CSS przez Exec Użytkownik (510 p.)
Czy używanie klas jest bardziej optymalne od atrybutu style?

Czy chodzi mi o to czy jest jakaś różnica pomiedzy uzywaniem: <div style="clear:both;"></div>

a <div class="clear"></div> (w css .clear {clear:both;} ) ?

4 odpowiedzi

0 głosów
odpowiedź 19 stycznia 2016 przez ZakosiliMiNeta Nałogowiec (30,910 p.)
wybrane 19 stycznia 2016 przez Exec
 
Najlepsza
Tak <style> bezpośrednio przy znaczniku zawsze przesłoni to co jest head lub w innym pliku, ale wydajnościowo to nie ma znaczenia
komentarz 19 stycznia 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)

Nie zawsze – jest jeszcze !important ;)

+4 głosów
odpowiedź 19 stycznia 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
Różnica jest spora: jeśli używasz stylów bezpośrednio w HTML, łamiesz zasadę podziału warstw aplikacji. Co więcej: w taki sposób nie da się zrobić sensownej architektury strony

Polecam do poczytania:

http://webroad.pl/inne/3722-progressive-enhancement-zapomniany-fundament

http://pasjaonline.pl/bem-a-coz-to-takiego/

http://pasjaonline.pl/krotki-przyklad-na-zywo/
0 głosów
odpowiedź 4 stycznia 2018 przez TeaCup Obywatel (1,370 p.)
Stylów CSS używa się po to żeby później zmienić na stronie www czy aplikacji internetowej daną rzecz za pomocą zmiany kodu w jednym miejscu. Gdybyś używał atrybutu style w swoim projekcie i chciał później zmienić w nim to co miałeś napisane w atrybucie style musiał być to zrobić najwięcej tyle razy ile napisałeś atrybutów style.

Jedną z zalet CSS jest to że twój projekt ma warstwę prezentacji.

Pozdrawiam
–1 głos
odpowiedź 19 stycznia 2016 przez Danieter77 Bywalec (2,470 p.)
jeżeli masz dużo clear both to robisz klase a jak jeden czy dwa to style
komentarz 19 stycznia 2016 przez Comandeer Guru (599,730 p.)
W kodzie HTML wgl nie powinno być stylów – patrz: Content Security Policy i domyślne wycinanie stylów.

Podobne pytania

0 głosów
4 odpowiedzi 2,270 wizyt
0 głosów
2 odpowiedzi 13,395 wizyt
pytanie zadane 5 sierpnia 2019 w Offtop przez Mavimix Dyskutant (8,390 p.)
0 głosów
2 odpowiedzi 670 wizyt
pytanie zadane 2 grudnia 2018 w C i C++ przez Maciej Złotorowicz Gaduła (4,230 p.)

92,455 zapytań

141,263 odpowiedzi

319,099 komentarzy

61,854 pasjonatów

Motyw:

Akcja Pajacyk

Pajacyk od wielu lat dożywia dzieci. Pomóż klikając w zielony brzuszek na stronie. Dziękujemy! ♡

Oto polecana książka warta uwagi.
Pełną listę książek znajdziesz tutaj.

Akademia Sekuraka

Akademia Sekuraka 2024 zapewnia dostęp do minimum 15 szkoleń online z bezpieczeństwa IT oraz dostęp także do materiałów z edycji Sekurak Academy z roku 2023!

Przy zakupie możecie skorzystać z kodu: pasja-akademia - użyjcie go w koszyku, a uzyskacie rabat -30% na bilety w wersji "Standard"! Więcej informacji na temat akademii 2024 znajdziecie tutaj. Dziękujemy ekipie Sekuraka za taką fajną zniżkę dla wszystkich Pasjonatów!

Akademia Sekuraka

Niedawno wystartował dodruk tej świetnej, rozchwytywanej książki (około 940 stron). Mamy dla Was kod: pasja (wpiszcie go w koszyku), dzięki któremu otrzymujemy 10% zniżki - dziękujemy zaprzyjaźnionej ekipie Sekuraka za taki bonus dla Pasjonatów! Książka to pierwszy tom z serii o ITsec, który łagodnie wprowadzi w świat bezpieczeństwa IT każdą osobę - warto, polecamy!

...